Κυριακή, 18 Απριλίου, 2021

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη…

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη…

Κοινά στοιχεία της παρουσίας του Παναιτωλικού στην Α’ το 1975-‘76 και το 2011-‘12

Η ομάδα του Παναιτωλικού τη δεκαετία του ’70 στην Α’ Εθνική έχει πολλά κοινά με τη σημερινή

Του Χρήστου Στούμπου- ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Το φθινόπωρο του 1975 το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής άρχιζε χωρίς ο Παναιτωλικός να αγωνιστεί στην πρεμιέρα. Ο Πανελευσινιακός είχε προσφύγει εναντίον της ομάδας του Αγρινίου (για το επεισοδιακό παιχνίδι στα Λιόσια), ζητώντας να πάρει εκείνος το εισιτήριο της ανόδου και έτσι οι τρεις πρώτες αγωνιστικές έγιναν χωρίς τα παιχνίδια του Παναιτωλικού.
Η προσφυγή του Πανελευσινιακού απορρίφθηκε και τα καναρίνια (που περίμεναν καρτερικά όσο οι άλλες ομάδες της κατηγορίας έδιναν τους αγώνες τους) έπαιξαν για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία στις 9 Νοεμβρίου 1975, κερδίζοντας στο «κλουβί» 1-0 τον Πανσερραϊκό. Τα παιχνίδια που είχαν αναβληθεί, έγιναν σε εμβόλιμες αγωνιστικές το επόμενο διάστημα.
Σε 36 χρόνια από τότε ο Παναιτωλικός επιστρέφοντας στη μεγάλη κατηγορία προετοιμάζονταν να δώσει το πρώτο του παιχνίδι στο Αγρίνιο με αντίπαλο τον Αστέρα Τρίπολης. Έχει οριστεί για το Σάββατο 27 Αυγούστου 2011. Και ενώ η ομάδα της Τρίπολης ταξίδευε για το Αγρίνιο, πληροφορήθηκε ότι ο αγώνας αναβλήθηκε, καθώς υπήρξε απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου έπειτα από προσφυγή του Ηρακλή εναντίον του Αστέρα.
Ο Παναιτωλικός πάλι δεν έπαιξε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος…
Τόσο στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής 1975-1976, όσο και στο πρωτάθλημα της Super League 2011-2012, ο Παναιτωλικός κληρώθηκε να δώσει τα δύο πρώτα παιχνίδια της σεζόν στο Αγρίνιο. Με Άρη – Απόλλωνα τότε, με Αστέρα – Πανιώνιο τώρα. Φυσικά, δεν έγιναν με αυτή τη σειρά.
Και εκείνο το πρωτάθλημα και το φετινό, τελείωσε με τον Παναιτωλικό να αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό! Στη Λεωφόρο τότε, στο ΟΑΚΑ τώρα.
Εκείνη την περίοδο ο Παναιτωλικός δεν μπόρεσε να πετύχει το στόχο της παραμονής. Την άνοιξη του 1976 υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική. Λίγες εβδομάδες αργότερα μπήκε θέμα αύξησης του αριθμού των ομάδων της κατηγορίας. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Αχιλλέας Καραμανλής άσκησε την επιρροή του για να παρθεί θετική απόφαση, που θα εξυπηρετούσε την ομάδα της εκλογικής του περιφέρειας, τον Πανσερραϊκό που τερμάτισε τελευταίος. «Με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα», οπότε ο Παναιτωλικός έμεινε στην Α’ Εθνική. Βάζοντας νερό στο ποτιστήρι και ο τότε υπουργός Γιώργος Σταμάτης για λογαριασμό του ποδοσφαιρικού εκπροσώπου της περιοχής μας.
Πριν λίγες μέρες μπήκε πάλι θέμα αύξησης του αριθμού των ομάδων. Αυτή τη φορά οι πολιτικοί είχαν στραμμένη την προσοχή τους στις εκλογές της περασμένης Κυριακής και δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τα του ποδοσφαίρου. Στις μέρες μας δεν είναι εντελώς απαραίτητη η παρουσία τους για να αποφασιστούν αυξήσεις…
Στη Γενική Συνέλευση της Super League θα μάθουμε αν αυξηθεί και ο αριθμός των συμπτώσεων που παρατηρήθηκαν στις δύο παρουσίες του Παναιτωλικού στη μεγάλη κατηγορία.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.