Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό: Τελικά τι ακριβώς θέλουμε;

Σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό: Τελικά τι ακριβώς θέλουμε;

Η διεκδίκηση του Αγρινίου και η διαφωνία του αντιπεριφερειάρχη Ν.Υφαντή που προτείνει την ανακατασκευή της υφιστάμενης Ε.Ο από Κεφαλόβρυσο προς Αγρίνιο. Παρέμβαση του Νεκτάριου Φαρμάκη.

10548269_854946867858487_6555528281774338270_oΣτην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδη στην Αιτωλοακαρνανία για να επιβλέψει τις εργασίες στην Ιόνια Οδό, αλλά και για να συζητήσει με τους τοπικούς φορείς την πορεία έργων, ετέθη σε συζήτηση το ζήτημα της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.
Απαντώντας σε προηγούμενη πρόσκληση του Υπουργού για κατάθεση πρότασης από Περιφέρεια και Δήμο Αγρινίου (βλ. δηλώσεις κ.Υπουργού την 21-6-2014) , ο Δήμαρχος Αγρινίου κ.Παπαναστασίου ζήτησε άμεσα να μπει μπροστά τουλάχιστον μια προκαταρτική μελέτη, με βάση την πρόταση που έχει γίνει από το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, ώστε να μπορεί από εκεί και ύστερα «ξέροντας για τι ακριβώς συζητάμε» να προχωρήσει η μελέτη και η ένταξη του έργου.
Βασικό επιχείρημα των φορέων της πόλης είναι ότι η σύνδεση του Αγρινίου αποτελεί τμήμα του δρόμου Πλατυγιάλι, Ιόνια Οδός, Αγρίνιο, Καρπενήσι, Λαμία που έχει ενταχθεί στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Επισημάνθηκε δε ότι θα πρέπει άμεσα το έργο να υλοποιηθεί αφού η ολοκλήρωση του θα μετατρέψει το Αγρίνιο σε σημαντικό εμπορικό και μεταφορικό κόμβο της Δυτικής Ελλάδας , ενώ ταυτόχρονα τονίσθηκε ότι είναι θετική η χρονική συγκυρία (με το ξεκίνημα του ΣΕΣ) και η ταύτιση απόψεων και με τους γειτονικούς νομούς.
Αίφνης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ν.Υφαντής, έσπευσε να διαφωνήσει προκρίνοντας την ανακατασκευή της υφιστάμενης Ε.Ο από Κεφαλόβρυσο προς Αγρίνιο, ακυρώνοντας έτσι την τοποθέτηση του Δημάρχου Αγρινίου και προτείνοντας μια «λύση» στα πλαίσια του «μπαλώματος».
Τα ανωτέρω θίγει ο Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης περιφερειακός συμβούλου (Π.Ε. Αιτ/νίας) με την παράταξη «Ανδρέας Κατσανιώτης, μαζί να αλλάξουμε τον τόπο μας» που παράλληλα υπογραμμίζει πως η αίσθηση που δημιουργείται εύλογα είναι ότι υπάρχει διαφωνία ως προς το θέμα και θύμα της διαφωνίας είναι το ίδιο το Αγρίνιο και οι κάτοικοί του, αφού επιδεικνύεται ακόμη μια φορά δυστοκία στην λήψη πρωτοβουλιών για την πολυπόθητη και πολύ-επικαλούμενη ανάπτυξη, που μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την άρση της απομόνωσης που βιώνουν οι κάτοικοι της πόλης ου Αγρινίου. Τονίζει ακόμη ότι ανάπτυξη χωρίς πλήρη και σύγχρονη οδική σύνδεση δεν υπάρχει και ότι με «μπαλώματα» δεν αίρεται η απομόνωση που βιώνει η πόλη του Αγρινίου τα τελευταία χρόνια.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και για τον πρόσθετο λόγο ότι με τέτοιες ενέργειες δίνεται η εντύπωση (ορθώς ή εσφαλμένως θα δείξει) ότι «μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας», ο περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Φαρμάκης κατέθεσε στη γραμματεία του Περιφερειακού Σύμβουλίου επερώτηση εκθέτοντας την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την άστοχη παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη κ.Υφαντή ενώ κατέληξε στα εξής ερωτήματα :
1) «Η κατατεθείσα άποψη του κ.Αντιπεριφερειάρχη αποτυπώνει και τις απόψεις του κ.Περιφερειάρχη επί του θέματος ή όχι;
2) Ποιες είναι οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας σχετικά με το μείζον αυτό θέμα που απασχολεί τους κατοίκους του Αγρινίου και όχι μόνο;
3) Σκοπεύετε να καταθέσετε συγκεκριμένη πρόταση , όπως έχετε ήδη κληθεί από τον Ιούνιο του 2014 και ποια είναι αυτή;
4) Η ΠΔΕ θα συνδράμει την πρωτοβουλία του Δήμου Αγρινίου και του ΤΕΕ Αιτ/νίας για το εν λόγω θέμα και ποιο τρόπο;
5) Έχετε αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του έργου και την αμεσότητα επίλυσης του προβλήματος της μη σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και πώς σκοπεύετε να ανακτήσετε το χαμένο χρόνο;
Ο κ. Φαρμάκης ζητάτην απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων στο επόμενο Π.Σ ούτως ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες του δεύτερου μεγαλύτερου Δήμου της ΠΔΕ την πραγματική θέση της Περιφερειακής Αρχής επί του θέματος, ενώ παράλληλα  σημειώνει ότι το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να αποτελέσει και θέμα συζητήσεως στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την παρουσία όλων των εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων φορέων (Δήμος Αγρινίου, ΤΕΕ Αιτ/νίας, Υπουργείο κλπ)».

Ο κ.Φαρμάκης όπως και όλοι μας αναμένουμε με ενδιαφέρον τις  απαντήσεις του  Περιφερειάρχη για το θέμα…

Θέματα που ενδιαφέρουν

11 Σχόλια

 1. West

  Αυτά τα τερτίπια (και καλα διαφωνίες ) της εξουσίας να τα αφήσουν.
  Άμεση σύνδεση του αγρινιου με ιονια οδό !!!!!!!.
  Να περάσει δεν βρίζω.

 2. spirakos

  Το να συνδεθεί το Αγρίνιο μα την Ιόνια μέσου του Δοκιμίου Καλυβιών Αγγελοκάμωτου είναι μια καλή ιδέα, αλλά όλοι αυτοί οι διπλωματούχοι μηχανικοί δεν μπορούν να σκεφτούν να ενώσουν την Ιόνια με το Αγρίνιο δια μέσου Αγγελοκάστρου – Λυσιμαχεία – Κλεισορεύματα με την ευθεία στα κεραμοποιία Κατσίκι είναι πολύ ποιο εύκολο αφού στην ερμίτσα υποτίθεται ότι θα συνεχίζει και για Καρπενήσι.

 3. ΠΑΝΕ-6

  ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΟΝΙΑ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΚΑΛΥΒΙΩΝ. ΤΙ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ ΚΑΙ ΤΙ ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΤΙ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ΛΕΤΕ?!!! ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΥΦΑΝΤΗ. ΚΥΡΙΕ ΥΦΑΝΤΗ Ο ΑΓΡΙΝΙΩΤΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΑΣ ΟΠΩΣ ΘΑ ΤΗ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ. AGRINIONEWS ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΙΣΧΗ ΑΥΤΑ? ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΥΦΑΝΤΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ?

 4. BAT

  Σε λίγο το Αγρίνιο θα είναι σαν “γαλατικό χωριό”. Χωρίς δρόμο, χωρίς πανεπιστήμιο,χωρίς ανάπτυξη και πρόοδο. Μόνο με την ιστορία και …μουσεία κανένας τόπος δεν γυρίζει σελίδα!!!

 5. giannis

  ο αγρινιωτικος λαος αν ειχε κριση δε θα ψηφιζε κατσιφαρα για περιφερειαρχη! λεγατε οτι ειναι θεμα του δημου η συνδεση της ιονιας με το αγρινιο αλλα οπως φαινεται η περιφερεια βαζει εμποδια!

 6. gg

  Κ. Υφαντή, μιλάμε για κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό και όχι για μπαλώματα. Το υπάρχον δύκτιο να μείνει όπως έχει αφου επισκευασθεί για την εξυπηρέτηση της όποιας τοπικής κυκλοφορίας. Δέν καταλαβαίνω γιατί θα πρεπει να χρειάζεται κανείς 15 λεπτα για ναφτάσει από το Αντίριο στο Κεφαλόβρυσο και μετα άλλα 20-25 λεπτα για να φτάσει στο Αγρίνιο και να κινδυνευει και από πάνω.

 7. Λ.Μ.

  ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ ΑΓΡΙΝΙΟΙ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ; ΠΑΡΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ!

 8. antikeimenikos

  Φίλε Αγρινιώτη,
  μπορεί να μην έχεις έξοδο προς Ιονία οδό, αλλά ο θεός και η ψήφος σου μας γλίτωσε από δεξιό περιφερειάρχη.
  Καλή χώνεψη λοιπόν…

 9. ΠΑΝΕ-6

  ΒΑΤ ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΞΕΝΟΙ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΜΕ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ. ΑΚΟΥ ΝΑ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΘΕΙ Ο ΥΠΑΡΧΩΝ ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΘΕΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ. ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.