Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Σύντομα η λειτουργία ξενώνα κακοποιημένων γυναικών στο Αγρίνιο

Σύντομα η λειτουργία ξενώνα κακοποιημένων γυναικών στο Αγρίνιο
Σε τρεις μήνες περίπου θα  ξεκινήσει η λειτουργία Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών στο Αγρίνιο
 Έως πρόσφατα η βία στην οικογένεια ήταν θέμα “ταμπού”. Κανείς δεν μιλούσε για αυτήνκαι πολύ περισσότερο, δεν έκανε κάτι για να την αποτρέψει.
Η βία όμως, είναι γνωστό ότι προσβάλλει την ελευθερία του ανθρώπου, θίγει την αξιοπρέπειά του και κυρίως παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η βία ή η κακοποίηση είναι ένα έγκλημα διαρκές που συνήθως διαπράττεται πίσω από κλειστές πόρτες, που και σήμερα ακόμη θεωρείται μια “αυστηρώς” οικογενειακή υπόθεση.Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια – μετά από προσπάθειες πολιτικών και κοινωνικών φορέων και κυρίως μετά από τις πιέσεις και εκστρατείες Μ.Κ.Ο. (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) – το θέμα της κακοποίησης αντιμετωπίζεται πλέον σαν ένα οξύ και σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις.
Σύμφωνα με  στοιχεία της Αστυνομίας, στο Αγρίνιο τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες.Η ύπαρξη λοιπόν ενός  χώρου που  θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν γυναίκες και παιδιά που έχουν υποστεί βία,.ήταν απολύτως αναγκαία στην πόλη μας.Η υλοποίηση δεν θα αργήσει αφού σύμφωνα με πληροφορίες μας θα ξεκινήσει να λειτουργεί απο 1 Ιανουαρίου 2013,ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών.
Κτίριο και εργαζόμενοι 
Βήμα – βήμα προχωράει ο Δήμος Αγρινίου την προσπάθεια για τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας,αφού ως γνωστόν , η Γενική Γραμματεία Ισότητας ενέκρινε σχετικό χρηματοδοτικό αίτημα του Δήμου. .Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται με κονδύλια τού ΕΣΠΑ και υλοποιείται σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας.
Το πρόγραμμα καλύπτει εξ ολοκλήρου όλες τις δαπάνες για ενοικίαση, εξοπλισμό και στελέχωση του ξενώνα, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός λειτουργίας του είναι 700.000 ευρώ. Η διάρκεια του προγράμματος είναι για δυο χρόνια, ενώ πιθανότατα ο δήμος ν’ αναζητήσει τρόπους για τη συνέχισή του και μετά τη λήξη της χρηματοδότησης.
Η πρόταση για τη δημιουργία του ξενώνα έχει ήδη πάρει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ στις αρχικές προθέσεις του Δήμου, προτάθηκε η  αξιοποίηση ιδιόκτητων κτηρίων,όπως στην Νεάπολη κ.α, για τις ανάγκες στέγασης του ξενώνα,όμως κανείς δεν πληρούσε τις προυποθέσεις και έτσι αναζητήθηκε   χώρος προς ενοικίαση, που να πληρεί όμως, τις πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτει τη Γενική Γραμματεία.Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για το κτίριο Σουμέλη στην Ε.Ο,όμως η τελική επιλογή θα γίνει σε λίγες ημέρες με την δημοπρασία απο την πλευρά του δήμου για την ενοικίαση του χώρου.Ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 20 γυναικών μαζί με τα παιδιά τους, ενώ τα  στελέχη που θα απασχοληθούν (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχίατροι), θα επιλεγούν μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
Εν ώρα κρίσης ….θα βρει φροντίδα
Ο ξενώνας για την “Κακοποιημένη Γυναίκα και το Παιδί” θα δημιουργηθεί προκειμένου να φιλοξενήσει τη γυναίκα με τα παιδιά της που έχουν υποστεί κάθε μορφή βίας (ψυχολογική, οικονομική, σεξουαλική, σωματική) από τον πατέρα, σύζυγο, σύντροφο, αδελφό ή φίλο..Δίνει στη γυναίκα τη δυνατότητα να φιλοξενηθεί όσο αυτό χρειαστεί και να προστατευθεί μαζί με τα παιδιά της εν ώρα κρίσης. Επίσης μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τα δικαιώματα της, να στηριχθεί από το εξειδικευμένο προσωπικό και τελικά να αποφασίσει η ίδια για τη ζωή της.
Ο Ξενώνας θα  Παρέχει:
Φιλοξενία της γυναίκας με τα παιδιά της
Παροχή στέγης και διατροφής
Ψυχολογική Στήριξη
Νομικές Συμβουλές
Βιβλιοθήκη
Συνεργασία με τον Ο.Α.Ε.Δ. για ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας
Συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και φορείς που μπορούν να την βοηθήσουν
Συνεργασία με τα Μ.Μ.Ε. για την συνεχή ενημέρωση του φαινόμενου βίας.
Επεξεργασία στατιστικών δεδομένων για θέματα βία

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.