Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020

Σώθηκαν πάλι τα ήθη μας από μεγάλη προσβολή…

ANDREΠάλι τα ίδια…Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για ακόμα μια φορά. Ένα έργο κρίθηκε ακατάλληλο για τα ήθη του Αγρινίου και δεν θα παιχτεί, παρότι περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα, το έργο “Άντρες έτοιμοι για όλα”. Για την ακρίβεια δεν θα παιχτεί στο Αγρίνιο και την Πάτρα. Ρωτήσαμε και μάθαμε ότι ο Γιάννης Τσιμιτσέλης λέει την αλήθεια σε τιτίβισμά του στο twitter ότι υπήρχε συμφωνία που πάρθηκε πίσω από τις δύο πόλεις. Και για την Πάτρα δεν ξέρω. Ξέρω όμως για το Αγρίνιο. Ότι δεν παίχτηκε ποτέ ο Κώδικας Ντα Βίντσι με μια δικαιολογία για κλάματα περί αθέτησης κάποιων χρόνων από την εταιρία διανομής. Δεν υπήρχε δηλαδή ούτε το θάρρος από την τότε δημοτική αρχή να ειπωθεί γιατί το έργο δεν παίχτηκε εδώ και στις Φιλιππίνες. Και όχι σε ολόκληρες τις Φιλιππίνες, αλλά σε μια επαρχία μόνο.

Παλιότερα είχε απαγορευτεί, από το οργισμένο πλήθος αυτή τη φορά και όχι από κάποια αρχή, η προβολή του “Τελευταίου Πειρασμού”. Έτυχε μάλιστα να είμαι μέσα στο σινεμά που παιζόταν(πιτσιρικάς που με έσερνε ο αδερφός μου σε κάτι τέτοια) και είδα την οργή των σταυροφόρων απέξω που είχαν θιχτεί. Τώρα ήρθε το “κόψιμο” μιας παράστασης που έχει λέει αντρικό στριπ-τηζ , δηλαδή έχει μια σκηνή που φαίνεται ο πισινός κάποιων πρωταγωνιστών από μια σκηνή που ο μέσος θεατρόφιλος την έχει δει μόνο καμιά 500ριά φορές. Τι λες τώρα, τεράστια πρόκληση.

Θα μπορούσα να δεχτώ ακόμα και μια σήμανση από τον δήμο πχ. ότι “λόγω κάποιων σκηνών το έργο δεν προτείνεται για μικρά παιδιά” αν και στην εποχή που ζούμε δύσκολο να μην ξέρει γονιός σε ποιο έργο πάει το παιδί του. Το κακό είναι ότι δεν θα βγει κάποιος να πει ντόμπρα ότι “ναι το έργο κόπηκε λόγω γυμνών σκηνών”. Δεν μπαίνω καν στη διαδικασία αν οι σκηνές του γυμνού μπορούν να μη λογίζονται ως μέρος του έργου εν έτη 2013. Ούτε στο γιατί ένα τέτοιο έργο είναι προσβλητικό στο Αγρίνιο(μου κάνει εντύπωση η Πάτρα)και όχι π.χ στα Γιάννενα. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι τέτοιες αποφάσεις πέραν του ότι μας εκθέτουν σαν σκοταδιστική πόλη, δεν μπορούν και να περνούν αβασάνιστα όπως παλιά. Τα μέσα που υπάρχουν κάνουν τέτοια ζητήματα θέματα ελευθερίας και δημοκρατίας ακόμα περισσότερο από όσο ήδη είναι.

Ας μη γελιόμαστε. Πολλοί συνάδελφοι- και ο υποφαινόμενος- έχουμε γράψει τις υποψίες μας γιατί το Αγρίνιο δεν έχει Καρναβάλι. Το κακό είναι ότι μένουν υποψίες που λένε ότι υπάρχει ένα συμπαγές λόμπι συντηρητικών θέσεων που επηρεάζει τα πράγματα. Όμως εδώ δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Εδώ πάρθηκε μια απόφαση, μαθεύτηκε και κρίνεται. Οπότε κάποιος πρέπει να μας πει αν όντως το έργο απορρίφθηκε, παρότι αρχικά είχε “κλείσει” και με ποιο κριτήριο. Η κριτική για το αν  έχουμε την ποιότητα ζωής που θέλουμε δεν γίνεται μόνο κάθε τέσσερα χρόνια…

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.