Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Σώστε τις καταθέσεις

Σώστε τις καταθέσεις

vaul-maketo-eswterikiΜε τις κατασχέσεις «εις χείρας» των τραπεζών να έχουν πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας, το zougla.gr ετοίμασε έναν χρηστικό οδηγό για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατέψετε τις καταθέσεις σας στην τράπεζα από ενδεχόμενη κατάσχεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του χρόνου η Eφορία έβαλε χέρι σε 93.330 λογαριασμούς οφειλετών.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

Καταρχάς, προβλέπεται ένα ελάχιστο όριο χρημάτων από μισθούς, συντάξεις ή επιδόματα το οποίο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορεί να κατασχεθεί  – το λεγόμενο «ακατάσχετο».

Συγκεκριμένα, εάν χρωστάτε στο Δημόσιο, εκείνο μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση των καταθέσεών σας μόνον εάν αυτές είναι μεγαλύτερες από 1.000 ευρώ και στο ¼ τους ύψους αυτών.

Εάν χρωστάτε σε ιδιώτες και τράπεζες, κατάσχονται τραπεζικές καταθέσεις άνω των 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ για κοινούς λογαριασμούς. Σύμφωνα με το άρθρο 982 παρ. 2, δεν κατάσχονται:

(α) η εταιρική μερίδα σε προσωπικές εταιρίες
(β) οι απαιτήσεις διατροφής
(γ) απαιτήσεις για συνεισφορά των συζύγων στις ανάγκες της οικογένειας
(δ) οι απαιτήσεις μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών, εκτός αν πρόκειται να ικανοποιηθεί απαίτηση για διατροφή, καθώς επίσης και
(ε) οι κάθε είδους κοινοτικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις στα χέρια του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ως τρίτου, μέχρι την κατάθεσή τους στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων ή τη με άλλο τρόπο καταβολή τους σε αυτούς.

Εάν ο τραπεζικός λογαριασμός έχει υπόλοιπο 1.500 ευρώ ή 2.000 ευρώ (σε κοινό λογαριασμό), τότε η τράπεζα ή ο ιδιώτης δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση.

Επίσης, οι απαιτήσεις από διατροφή (π.χ. σύζυγος που δεν έχει πληρώσει διατροφή για πολλούς μήνες) ή από μισθούς που κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό κατάσχονται εάν στον λογαριασμό υπάρχουν ποσά άνω των 1.500 ή 2.000 ευρώ.

Έγκριτοι νομικοί επικαλούνται, επίσης, το άρθρο 982 ΚΠολΔ παρ. 3, βάσει του οποίου ο μισθός, η σύνταξη και το επίδομα απαγορεύεται να κατάσχονται «στην πηγή τους» ή αμέσως μόλις κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό και για χρονικό διάστημα παραμονής στον λογαριασμό, ωσότου ολοκληρωθεί η επομένη της ημέρας καταβολής (για ποσά πάντοτε 1.500 ευρώ ή 2.000 ευρώ αντίστοιχα).

Αυτό συμβαίνει επειδή ο νομοθέτης θεωρεί ότι ο μισθός εξυπηρετεί την κάλυψη των άμεσων αναγκών επιβίωσης του πολίτη. Ωστόσο, η παραμονή του χρηματικού ποσού (άνω των 1.500 ή 2.000 ευρώ αντίστοιχα) και την επομένη ημέρα αίρει αυτό τον περιορισμό, «ανοίγοντας τον δρόμο» για την κατάσχεση.

Όπως επισημαίνουν νομικοί στο Zougla.gr, συνίσταται οι πολίτες να δηλώσουν τους λογαριασμούς τους ως «μισθοδοσίας». Εάν δεν τηρείται η νομοθεσία, μπορείτε να προσφύγετε στη δικαιοσύνη με στόχο την διεκδίκηση των κατασχεθέντων, όπως και αποζημίωσης.

zougla.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.