Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Σ.Ε.Ν.Α: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών

Σ.Ε.Ν.Α: Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

Στις 12 Μαΐου 2008 γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών με φετινό θέμα: «ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ»
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι το πρώτο επίπεδο επαφής με το ΕΣΥ για τα άτομα, τις οικογένειες και τη κοινότητα, φέρνοντας την φροντίδα υγείας όσο το δυνατό πιο κοντά στο χώρο όπου οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται.
Τα διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι Συστήματα Υγείας βασισμένα σε ένα ισχυρό προσανατολισμό προς την ΠΦΥ έχουν τις καλύτερες και τις πιο ακριβοδίκαιες εκβάσεις, είναι αποδοτικότερα, έχουν χαμηλότερες δαπάνες φροντίδας υγείας και μπορούν να επιτύχουν ικανοποίηση χρηστών από εκείνα τα συστήματα υγείας που έχουν ασθενή προσανατολισμό προς την ΠΦΥ.
Τέσσερις αρχές διέπουν σήμερα την ΠΦΥ:
1. Η ισότητα και καθολική προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας
2. Συμμετοχή της κοινότητας στον καθορισμό και την εφαρμογή της ατζέντας στον τομέα Υγείας.
3. Διατομεακές προσεγγίσεις στην Υγεία
4. Κατάλληλη τεχνολογία.
Οι στρατηγικές που αναπτύσσουν ή που ενισχύουν συστήματα υγείας βασισμένα στην ΠΦΥ θα απαιτήσουν κοινές προσπάθειες από τους επαγγελματίες υγείας, τους πολίτες, τις κυβερνήσεις. Οι νοσηλευτές μπορούν, ενεργούν και πρέπει να διαδραματίσουν ένα ενεργό ρόλο γιατί όχι και ηγετικό.
Η νοσηλευτική πρακτική αποτελεί την ουσία της ΠΦΥ εμπεριέχει τη φροντίδα ατόμων όλων των ηλικιών οικογενειακών ομάδων με ή χωρίς ασθένεια. Οι νοσηλευτές παρέχουν τις υπηρεσίες τους οπουδήποτε υπάρχουν άνθρωποι. Η νοσηλευτική περιλαμβάνει την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη της ασθένειας, την φροντίδα όσων νοσούν, την αποκατάσταση της Υγείας, κώδικας ηθικής του ΔΣΝ που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1953.

Θέτοντας λοιπόν τον νοσηλευτή στο επίκεντρο σημαίνει:
 Βελτιωμένη πρόσβαση στην φροντίδα
 Βελτίωση της πρόληψης των χρόνιων παθήσεων
 Βελτίωση του δείκτη κόστους αποτελέσματος
 Βελτιωμένα αποτελέσματα
 Βελτιωμένη υγειονομική επιτήρηση
 Βελτιωμένη αποκατάσταση μετά από καταστροφές
 Βελτιωμένη συμμόρφωση του ασθενούς στην φροντίδα

Τιμούμε την προσφορά και διεκδικούμε την επαγγελματική, επιστημονική, μισθολογική και εργασιακή αναβάθμιση των Νοσηλευτών. Με επαρκή στελέχωση, ασφάλεια στην εργασία, αναγνώριση και καταξίωση του ρόλου τους, διαρκή εκπαίδευση, αξιοκρατία στην εξέλιξη με αντικειμενικά κριτήρια.

Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Ν.Α.

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Βαγγέλης Μαχαλιώτης

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.