Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Τέλη, δίκτυα και…μεγάλα έργα. Άλλοι πλήρωναν και άλλοι όχι; Και από δω και στο εξής τι γίνεται;

Τέλη, δίκτυα και…μεγάλα έργα. Άλλοι πλήρωναν και άλλοι όχι; Και από δω και στο εξής τι γίνεται;

Ποιος θα πληρώσει τελικά το μάρμαρο;

Τέλη, δίκτυα και…μεγάλα έργα. Άλλοι πλήρωναν και άλλοι όχι; Και από δω και στο εξής τι γίνεται;

 

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής,

Συγκρατείστε τον αριθμό 5 εκατομμύρια 300 χιλιάδες ευρώ. Τόσα είναι τα ανείσπρακτα τέλη του ενιαίου Αγρινίου όπως προέκυψε μετά τον περίφημο Καλλικράτη. Τον Καλλικράτη που όπως είπε πρόσφατα δημοτικός σύμβουλος χρησιμοποιείται τελικά για ότι υποκρύπτει οποιαδήποτε συνένωση, για σχολεία, πανεπιστήμια, ιδρύματα κλπ και καταλήγει μάλλον να φορτίζεται αρνητικά -και μάλλον με πολιτική σκοπιμότητα- από όσους δεν πολυπιστεύουν ότι χρειάζεται κανένα δημοσιονομικό συμμάζεμα.

Στον αριθμό που βλέπετε στην πρώτη πρόταση και δείχνει πόσα είναι τα τέλη που δεν έχουν εισπραχτεί από τους δήμους που έκαναν το νέο Αγρίνιο υποκρύπτεται μια συγκεκριμένη νοοτροπία η οποία πρόκειται να συζητηθεί στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Είναι προφανές ότι πολλοί συνδημότες μας δεν συνήθιζαν π.χ. να πληρώνουν τέλη ύδρευσης και πολλοί παλαιότεροι δήμαρχοι συνήθιζαν αυτό να το θεωρούν κάποιου είδους κοινωνική πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του συνδέσμου της ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής ο οποίος στηρίχτηκε αποκλειστικά από τους κατοίκους του Αγρινίου για όλα τα προηγούμενα χρόνια

 

Τι προβλέπεται πια

Πρέπει να επισημανθεί ότι και στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο υπήρξε κεντρική πολιτική απόφαση και της πλειοψηφίας αλλά και της αντιπολίτευσης να μη επιμεριστούν οι ευθύνες και να μην τονιστούν οι διαφορετικές νοοτροπίες πάνω στο θέμα. Αυτό είναι σωστό καθώς απλά…όλοι μαζί θα τα πληρώσουμε! Το ταμείο πια είναι ένα και ότι χρέος ή αβλεψία υπάρχει θα πληρωθεί από τους δημότες συνολικά. Επίσης είναι σωστό γιατί αν δεν υπάρξει ομοψυχία και αρχίσουμε να τσακωνόμαστε για το ποιος είναι πιο νοικοκύρης θα πάμε πιο γρήγορα στο αδιέξοδο.

Όμως αυτό που είναι αναμφισβήτητο γεγονός είναι πως για παράδειγμα ένα σπίτι στο Αγρίνιο ή στο δήμο Παναιτωλικού πλήρωνε τα χρόνο 1,3 ευρώ το τετραγωνικό για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό, ενώ στην Μακρυνεία ο αντίστοιχος σημερινός συνδημότης πλήρωνε 0,52 λεπτά για τον ίδιο λόγο!

Αυτό που ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό από πολλούς είναι ότι ο Καλλικράτης προβλέπει τον έλεγχο των δημάρχων για το αν εισπράττουν τα τέλη των περιοχών τους και ανάλογα έχει επιβράβευση ή δυσμένεια. Επίσης ότι ήδη έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι για τα ανείσπρακτα τέλη που έχει αποφέρει τη εξεύρεση περισσότερων από 700 χιλιάδων από αυτά. Παράλληλα καθώς στο Αγρίνιο αναμενόταν να προταθεί μια μικρή αύξηση στα τέλη και αφού δεν υπάρχει ισορροπία στους πρώην δήμους σχετικά με το ύψος των τελών το μεγάλο ζήτημα είναι να μην κληθούν να πληρώσουν πολίτες που δεν φταίνε για πρακτικές που δεν υιοθέτησαν ποτέ. Τέλος σημαντικό είναι να ξέρουν όλοι ότι για να σταματήσει πανελλαδικώς το πάρτυ των δανεισμών λίγο πριν τον Καλλικράτη(με ότι αυτό σημαίνει) μπήκε ένα πλαφόν της τάξης του 20% στο ύψος που μπορεί να φτάνει το τοκοχρεολύσιο κάθε δήμου σε σχέση με τα λεφτά που παίρνει απευθείας από το κράτος… Δηλαδή σαν να είπε το αρμόδιο υπουργείο «σταματήστε να δανείζεστε θεωρώντας ότι θα πληρώσει άλλος»…Ανάλογα χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί πρώην δήμοι δεν έστελναν ούτε ειδοποιητήρια για τα χρέη των πολιτών προς το δήμο τους!

 

Η νοοτροπίες

Αν θέλει κανείς μπορεί να δει πολλές συμπεριφορές που τώρα θα εκλείψουν. Σύμφωνα με στοιχεία, οι πέντε πρώτοι δήμοι σε δάνεια(αναλογικά με τον πληθυσμό και ανά κάτοικο), δηλαδή οι δήμοι Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων(εδώ είναι βαριά η…κληρονομιά της προ-προηγούμενης θητείας…) και Θεστιέων είναι και οι πέντε πρώτοι σε οφειλές σε προμηθευτές, με διπλάσιο σχεδόν ποσό ανά κάτοικο από τον έκτο της κατάταξης…

Μπορεί να δει φαραωνικά έργα όπως…διοικητήρια και πνευματικά κέντρα που σημειωτέον δεν είναι μέσα στην απογραφή σε μέρη που δεν έμοιαζε και αναγκαιότητα κάτι τέτοιο. Ή μπορεί να δει μεγάλα δάνεια για να τσιμενταριστούν ολόκληρες περιοχές και να έχουν παντού φώτα και πεζόδρομους αλλά η ευρύτερη περιοχή να μην έχει αποχετευτικό!

Τέλος μπορεί να δει και την περίφημη νοοτροπία που μετέφερε ένας κάτοικος πρόσφατα σε αντιπροσωπεία του δήμου: «Παιδιά, γιατί πια δεν μας βάζουν υδρόμετρα στα χωράφια μας»; Όταν στον συμπολίτη μας απάντησε κάποιος αν σοβαρά θέλει να του βάζουν στο χωράφι του το πόσιμο νερό με το υδρόμετρό του για να ποτίζει φάνηκε να μην αντιλαμβάνεται τι είχε πει λάθος… Όπως είχε πει πρόσφατα και ένας δημοτικός σύμβουλος «άλλο να φτιάχνεις ένα πεζοδρόμιο στο Αγρίνιο κι άλλο να βγάζεις δίκτυα και δρόμους για ένα σπίτι πάνω στο βουνό». Σωστό, αλλά μόνο στην Ελλάδα κάποιος χτίζει όπου γουστάρει και μετά περιμένει το κράτος να του βγάλει φως, νερό, αποχέτευση και βιολογικό με τα λεφτά των καλοπληρωτών «κάτω στην πόλη»…

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.