Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Τέλος τα φάρμακα από τα ταμεία;

Τέλος τα φάρμακα από τα ταμεία;

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί και στην Αιτωλοακαρνανία καθώς από την Πρωτοχρονιά έρχεται ίσως το πιο επαχθές, για τον περισσότερο κόσμο, αποτέλεσμα της κατάστασης που έχουν περιέλθει τα ταμεία. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις λοιπόν, από 1/1/2012 τα φαρμακεία αναμένεται και στο Αγρίνιο αλλά και τον υπόλοιπο νομό, να μην εκτελούν τις συνταγές με πίστωση από τα ταμεία αλλά να ζητούν το αντίτιμο των φαρμάκων και να πηγαίνει μετά ο ασφαλισμένος να παίρνει τα χρήματά του από το ταμείο του.
Αντιλαμβάνεται κανείς για πόσο χρόνο μιλάμε όταν υπάρχουν ταμεία που δεν έχουν πληρώσει τους γιατρούς εδώ και δύο χρόνια! Σημειωτέον, δε, ότι και το θέμα των γιατρών επηρεάζει τους φαρμακοποιούς καθώς βλέπουν ότι η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη και γι’ αυτούς ενώ υπάρχουν ειδικότητες όπως π.χ. οι οφθαλμίατροι, μικροβιολόγοι κλπ που έχουν κόψει από καιρό τα ταμεία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολύς κόσμος θα κόψει φάρμακα που του είναι απαραίτητα, καθώς θα παίρνει μόνο όσα είναι κρίσιμα για την υγεία του και αυτό είναι κάτι που δεν θα το αποφασίζει ο γιατρός. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι πόλεις σαν το Αγρίνιο, που έχουν πολύ μεγάλο πληθυσμό ηλικιωμένων και συνταξιούχων, αλλά και εκατοντάδες άτομα ευπαθών ομάδων, θα αντιμετωπίσουν κοινωνικό πρόβλημα αν δεν βρεθεί λύση την τελευταία στιγμή.
«Μέχρι στιγμής το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι από 1/1 κόβεται σε πανελλήνιο επίπεδο η αγορά με πίστωση από τους ασφαλισμένους» μας είπε φαρμακοποιός από κεντρικό κατάστημα. «Αν αλλάξει κάτι, που και μεις αυτό ελπίζουμε, θα το μάθουμε μέχρι και την Παρασκευή, την ύστατη ώρα!», συμπλήρωσε.
Πάντως για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των εξόδων που θα υποχρεωθεί κάποιος να καταβάλει, ενώ είναι σε αγωγή για την υγεία του(και μετά να περιμένει από το ταμείο να πάρει πίσω λεφτά…) αρκεί το παράδειγμα ενός μέσου καρδιοπαθούς που ακολουθεί συντηρητική αγωγή: Τα φάρμακά του για τη ρύθμιση της πίεσης ή/και των παλμών του, τα αντιπηκτικά και οι στατίνες που είναι άκρως απαραίτητα φτάνουν στην καλύτερη περίπτωση τα 120 ευρώ το μήνα! Αν υπάρχουν, δε, κι άλλες επιπλοκές υγείας πάμε προς τα 200 ευρώ μηνιαίως για τα οποία μέχρι σήμερα κατέβαλε συνδρομή ανάλογα με το ταμείο 10% έως 25%! Για να μην αναφέρουμε την περίπτωση των φαρμάκων για συναισθηματικές διαταραχές που βρίθουν στις μέρες μας, ειδικά μετά την κρίση…

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.