Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Τίτορμος ο Αιτωλός: Το σύμβολο του Παναιτωλικού

Τίτορμος ο Αιτωλός: Το  σύμβολο του Παναιτωλικού

TITORMOS-AITOLOS

Γράφει ο Μανώλης Πέπονας,φοιτητής Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πολλοί έχουν πει και γράψει πολλά για τον Παναιτωλικό. Η σημασία του για την πόλη είναι τέτοια, που η τοπική μας ομάδα έχει γίνει ένα μέρος όχι μόνο της κουλτούρας, αλλά και της καθημερινότητάς μας. Ποιος από εμάς δεν έκανε σαν τρελός έπειτα από ένα γκολ, όταν ο ποδοσφαιριστής έδειξε το σύμβολο της ομάδας; Αλλά αλήθεια, έχουμε ποτέ αναρωτηθεί τι απεικονίζει αυτό το σύμβολο; Ο συμβολιζόμενος «προστάτης» του Παναιτωλικού είναι ο Τίτορμος ο Αιτωλός. Επρόκειτο για έναν γίγαντα, βοσκό ταύρων και αγελάδων, ο οποίος έζησε όλη του τη ζωή στο Πανατωλικό όρος. Η περιοχή αυτή, δίπλα στον ποταμό Εύηνο ήταν γεμάτη ληστές και οι συνθήκες ζωής ήταν δύσκολες. Ο ήρωάς μας ήταν γεμάτος δύναμη και οι κακοποιοί τον φοβούνταν, μα λόγω της ντροπής του περισσότερο με παιδί έμοιαζε παρά με γίγαντα. Γύρω στα 500 π.Χ. η δύναμη του Τίτορμου είχε αποκτήσει τέτοια φήμη που ο εξάκις Ολυμπιονίκης, Μίλων, επειδή άκουγε τα πικρόχολα σχόλια των αντιπάλων του («αν ήταν εδώ ο Τίτορμος ο Αιτωλός, ίσως να μην ήσουν εσύ ο νικητής»), τον συνάντησε στα βουνά που έβοσκε τα κοπάδια του.

Εκεί του ζήτησε μια επίδειξη της δύναμής του. Ο Τίτορμος αρχικά –και παρά τις πρώτες του αντιρρήσεις- σήκωσε και πέταξε έναν τεράστιο βράχο που ο Μίλων μετά βίας μπορούσε να κουνήσει και λίγο αργότερα έπιασε δυο άγριους ταύρος από τα πόδια. Το θέαμα αυτό εξέπληξε τόσο τον φημισμένο αθλητή, ώστε να φωνάξει κοιτώντας τον ουρανό: «Ω, Ζεύ! Μη μας έστειλες άλλον τούτο Ηρακλή;».

Η τελευταία αυτή φράση που από τότε έγινε παροιμιώδης, υπάρχει σήμερα κάτω από τη μορφή του ήρωα στο σήμα των «καναρινιών». Αυτός λοιπόν ήταν ο Τίτορμος, ο αφανής ακόμη ήρωας, που το όνομά του θα πρέπει να είναι συνώνυμο της τοπικής μας ομάδας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Έλλην Αιτωλός Σαρακατσάνος

    Ο πανετωλικος πρεπει να φέρει συμβολα δωρεικα αιτωλικα κσι χρομμστσ σκουρο μπλε λεφκο και χρυσωξανθο τα χρομματσ σύμβολο του φλαμπουρπυ συμβολο των γνησίων ελληνον απο αρχαία χρόνια ος σήμερα αυτά που φωραει σήμερα είναι αγνοστου πολιτική σύμβολα ο κάθε Λόος κσι χόρα φερη ο κάθε ενσς τα σύμβολα του

    Νι Νι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.