Τρίτη, 9 Μαρτίου, 2021

Τα επιχειρήματα των δικηγόρων ενάντια στο νέο Kώδικα Πολιτικής Δικονομίας (video)

Τα επιχειρήματα των δικηγόρων ενάντια στο νέο Kώδικα Πολιτικής Δικονομίας (video)

Οι εκπρόσωποι των δικηγόρων του Αγρινίου εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στις διατάξεις του νομοσχέδιου του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο επέρχονται τροπολογίες στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας .

DSCN4569Ενημερωτική συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου με σκοπό να καταστήσει γνωστή την «επιχειρούμενη κατάργηση των δικαιωμάτων των πολιτών» με το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας υπό τη μορφή που το κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και να τονίσει την ανάγκη αντίδρασης σε αυτό από το νομικό κόσμο αλλά και τους πολίτες.
Η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε στα πλαίσια των κινητοποιήσεων ενώ σημειωτέον τη Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή πανελλαδικού δημοψηφίσματος των Δικηγόρων, σχετικά με αν αποδέχονται ή όχι το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας .
Η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε στην αίθουσα του ΤΕΕ Αιτ/νίας, στην αίθουσα του ΤΕΕ και σε αυτήν κλήθηκαν και φορείς . Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αγρινίου κ. Λεωνίδας Υφαντής και οι δικηγόροι κκ.Δήμητρα Γεωργούση, Κωνσταντίνος Παρετσόγλου, Βασιλική Τσιτσέλη και Δημήτρις Παπαγεωργίου.
Στη συνέντευξη παρέστησαν ως εκπρόσωποι φοορέων οι  Στυλιανός  Μπλέτσας   Αντιπρόεδρος  ΤΕΕ,  Παναγιώτης Τσιχριτζής   Πρόεδρος  Επιμελητηρίου, Παναγιώτης  Μπεσίνης  πρόεδρος  Εμπορικού  Συλλόγου, Ιωάννης  Τσιτσέλης  Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου, Παπαθανάσης  Παντελής  Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου, Μανδέλος  Δημήτριος εκπρόσωπος  Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βορειοδυτικής  Ελλάδος  και  Ιονίων  Νήσων.
«Έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε τον κόσμο. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί προβλήματα, καταργεί δικαιώματα, προς όφελος των οικονομικά ισχυρών. Γι’ αυτό και έχουμε εκ του νόμου υποχρέωση να αγωνιστούμε, να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματα του κόσμου και της κοινωνίας. Γιατί όταν αποστερείς τη δυνατότητα στον μέσο μικροεισοδηματία πολίτη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όταν με διάφορα τεχνάσματα που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά περιορίζεις τα δικαιώματά του και του δημιουργείς δυσκολία στο να προσφύγεις ή και αυξάνεις τα έξοδα για να προσφύγει, χάνει τα δικαιώματά του. Και η Δικαιοσύνη είναι η τελευταία απαντοχή του πολίτη. Ελαχιστοποιούνται προθεσμίες για διαδικασίες που εκ των πραγμάτων ο απλός πολίτης δεν γνωρίζει και πιθανόν να καθυστερήσει, χάνοντας το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του ενώπιων δικαστηρίου. Επίσης, όταν μόνο οι οικονομικά ισχυροί θα μπορούν να προσφύγουν γιατί έχουν την οικονομική ευρωστία να πληρώνουν νομικές υπηρεσίες, αυτό δεν είναι εις βάρος του συνόλου των πολιτών; Ακόμη, καταργείται η απόδειξης με μάρτυρες, είναι ο περιορισμός των δικαιωμάτων στην εκτελεστική διαδικασία, στους πλειστηριασμούς, άλλες διατάξεις που πλήττουν τον εμπορικό κόσμο » σημείωσε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αγρινίου.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνέντευξη Τύπου , ο κ. Υφαντής επεσήμανε ότι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο “αφορά κάθε πολίτη, συνεπάγεται επιπτώσεις στην άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων του και επιδρά καθοριστικά στην πραγμάτωση του δικαίου σε κάθε ατομική περίπτωση».Όπως υπογράμμισε, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αγνόησε πλήρως, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, τις εμπεριστατωμένες θέσεις του συνόλου της νομικής κοινότητας. Και διατήρησε τις προτεινόμενες μεταλλαγές της δομής και φιλοσοφίας δύο βασικών τομέων, δηλαδή της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των πρωτοβαθμίων δικαστηρίων και της αναγκαστικής εκτέλεσης».«Θεμελιώδης αντίλογος», συνέχισε ο κ.  Υφαντής, «είναι το απρόσφορο της επίτευξης του φερόμενου σκοπού της επιτάχυνσης της πολιτικής δίκης μέσω των προτεινόμενων ρυθμίσεων καθώς και το εξ αυτών προκαλούμενο έλλειμμα δικαιοσύνης».Ειδικότερα, όσον αφορά τις αλλαγές στην τακτική διαδικασία τόνισε πως «ουσιαστικά αναιρούνται οι θεμελιώδεις αρχές της αμεσότητας και της προφορικότητας που διέπουν μέχρι σήμερα την πολιτική δίκη». Καταληκτικά επεσήμανε ότι «οι προτεινόμενες διατάξεις θα προκαλέσουν σειρά σοβαρών προβλημάτων για όλους (πολίτες-διαδίκους, δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς). Και είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επικαλούνται οι συντάκτες του ότι επιδιώκουν».

Στη συνέχεια,  έλαβαν με  τη  σειρά  το  λόγο η  Γενικής  Γραμματέας κ.  Δήμητρα  Γεωργούση,ο  Ταμίας  κ.  Κων/νος  Παρετσόγλου,  ο  Αντιπρόεδρος  κ. Δημήτριος  Παπαγεωργίου και  το μέλος  Βασιλικής  Τσιτσέλη,  οι  οποίοι  ανέπτυξαν  λεπτομερειακά  και  κατά  τμήματα  έκαστος  τα  τροποποιούμενα  άρθρα  αλλά  και  την  γενική  φιλοσοφία  του  υπό  ψήφιση  νομοσχεδίου. Αναφερόμενοι στις προτεινόμενες αλλαγές όσον  αφορά  την  κατάργηση  της  εμμαρτύρου  αποδείξεως  αλλά  και  της ισχύουσας διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, υπογράμμισαν ότι «η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης δεν μπορεί να επιτευχθεί έναντι οιουδήποτε τιμήματος, πολύ δε περισσότερο σε βάρος της ορθότητας και δικαιότητάς της, της τήρησης θεμελιωδών δικαιωμάτων του οφειλέτη, σ΄ αυτή τη περίοδο της δυσμενούς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.(..) Και ακόμη κάτι επιπλέον σημαντικό: Δεν μπορεί όλα αυτά να επιβάλλονται προς όφελος μιας μόνο μερίδας δανειστών, όπως εν προκειμένω των Τραπεζών”. Και μάλιστα σε βάρος κάθε άλλου δανειστή, “συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

«Η διαπίστωση αυτή, απαντά», σημείωσαν  «και στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όπου αναφέρεται επί λέξει: ‘Από τις προτεινόμενες διατάξεις ενδέχεται να προκληθεί απώλεια εσόδων του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης λόγω της αποδυνάμωσης των ισχυόντων σήμερα προνομίων τους στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης’. Τούτο ομολογούν δημόσια και οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, όταν σημειώνουν: ‘Η εν λόγω απώλεια εσόδων θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και των ανωτέρω φορέων κατά περίπτωση”! Δίνουν δηλαδή προνόμια στις Τράπεζες και στη συνέχεια αναζητείται η κάλυψη αυτής της συνειδητής δημοσιονομικής απώλειας πάλι μέσω προδήλως νέων φορολογικών ρυθμίσεων σε βάρος του πολίτη αυτής της χώρας».Κλείνοντας την  σειρά  των  εισηγήσεως ο  Πρόεδρος  κ.  Λεωνίδας  Υφαντής στάθηκε επίσης σε ένα  πολύ σοβαρό ζήτημα. Στην τροποποίηση  του  άρθρ.  1009  με  το  οποίο  τίθεται  σε  δυσμενέστατη  θέση  ο  μισθωτής –  επαγγελματίας  ο οποίος  θα  απωλέσει  το  μίσθιο  μετά  δύο  μήνες από  την  καταγγελία  του  υπερθεματιστή  με  τεράστια  ζημία.

Τέλος  ο Πρόεδρος  του  Εμπορικού  Συλλόγου  Αγρινίου,  έλαβε  το  λόγο  και  αφού  εξέφρασε  την έκπληξή  του  από  τις  τεράστιες  επιπτώσεις  εις  βάρος  των  πολιτών  από  την  τυχόν  ψήφιση  του  νομοσχεδίου εζήτησε  περίληψη  της  εισηγήσεως   για  να ενημερώσει  τον εμπορικό  κόσμο  του  Αγρινίου.

Δείτε όλη τη συνεντευξη Τύπου σε video του agriniotv.gr :

DSCN4557 DSCN4559 DSCN4561 DSCN4567 DSCN4568 DSCN4569 DSCN4572 DSCN4573 DSCN4576 DSCN4577

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.