Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Τα μαζεύουν οι Βρετανοί από την Τουρκία και έρχονται στη Πάλαιρο(!)

Τα μαζεύουν οι Βρετανοί από την Τουρκία και έρχονται στη Πάλαιρο(!)
Τελικά οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι έχουν ξαφνικά “ερωτευτεί” τα δυτικά παράλια του νομού μας. Για τους δεύτερους αναφερθήκαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση. Για τους πρώτους αποκαλύπτει η εφημερίδα “Παναιτωλική” ( http://www.panaitoliki.gr/) ότι μεγάλη εταιρία θαλάσσιων σπορ τα μαζεύει από τη Τουρκία και εγκαθίσταται στη Πάλαιρο.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας έχει ως εξής:
Πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στον Τουρκικό τύπο, κάνουν λόγο για μετακόμιση μεγάλης εταιρίας θαλασσίων σπορ από την Τουρκία στις ακτές της Δυτικής Ακαρνανίας.
«Ανάσα» η εξέλιξη για την περιοχή, μετά το κλείσιμο ξενοδοχειακής μονάδας
Για μία πρώτη σημαντική ήττα της Τουρκίας στον «πόλεμο» του τουρισμού με την Ελλάδα, γίνεται λόγος από χθες, μετά τις αποκαλύψεις σε Ελληνικό site (zougla.gr) των δημοσιευμάτων του Τουρκικού τύπου, σχετικά με την αποχώρηση μεγάλης Βρετανικής τουριστικής εταιρείας από τα Δυτικά παράλια της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα μεγάλων Τουρκικών εφημερίδων όπως η «Μilliyet» και η «Hurriyet» η εταιρεία αποχωρεί από την Τουρκία και πλέον εγκαθίσταται στην Πάλαιρο και το Βουνάκι όπου ήδη δραστηριοποιείται στον τομέα του ναυταθλητικού τουρισμού και κυρίως την ιστιοπλοΐα.
Μετά από δύο δεκαετίες συνεχούς επέκτασης, ο τουρκικός τουρισμός δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα που ίσως να αποδειχθεί στρατηγικό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το “zougla.gr” του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.
«Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες θαλάσσιων σπορ της Μεσογείου, η «Sunsail», τα «μάζεψε» από τη γειτονική χώρα, έκλεισε τις εγκαταστάσεις της και μετέφερε τον εξοπλισμό της στην Ελλάδα. Αιτία, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου, η τουρκική γραφειοκρατία και οι κακές σχέσεις με το κράτος.
Ενδεικτικό της σημασίας του γεγονότος, είναι ότι το θέμα αυτό επέλεξε η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» για το πρωτοσέλιδό της, ανήμερα της ελληνικής εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, αλλά και η «Hurriyet» στο οικονομικό ένθετό της.
Η μεγάλη βρετανική επένδυση
Η βρετανική εταιρεία, λειτουργούσε στην Τουρκία τα τελευταία 25 χρόνια, έχοντας επενδύσει πάνω από 200 εκ. δολάρια και απασχολώντας 550 άτομα προσωπικό. Χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες υψηλής οικονομικής στάθμης, έφταναν κάθε χρόνο στα τρία μεγάλα Watersport Clubs, στην Αλικαρνασσό, τη Φώκαια και την Ντάτσα, απέναντι από τη Σύμη, για να κάνουν μαθήματα σε ναυτικά σπορ.
Είναι αυτονόητο ότι εκτός από τα δίδακτρα, τα έξοδα διαμονής κλπ, οι τουρίστες αυτοί ξόδευαν τον καθόλου ευκαταφρόνητο οβολό τους, στις γύρω περιοχές, αποτελώντας βασικό πυλώνα της τουριστικής οικονομίας στα παράλια της δυτικής Τουρκίας.
Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει εκδώσει 180.000 διπλώματα εγκεκριμένα από το Βασιλικό Ναυτικό της γηραιάς Αλβιόνας. Αν συνυπολογίσουμε τους συνοδούς και τις παρέες των ιστιοπλόων και ότι για να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση χρειάζονται 2-3 χρόνια, μπορούμε να έχουμε μία εικόνα του δυναμικού της επένδυσης.
Η «μετακόμιση»
Όμως τώρα, όλα τα υπάρχοντα της εταιρείας, 700 μεγάλα και μικρά σκάφη, μηχανήματα και άλλος εξοπλισμός, φορτώνονται σε 12 τριαξονικά φορτηγά και μεταφέρονται στο Βουνάκι Αιτωλοακαρνανίας, στους πρόποδες των Ακαρνανικών Ορέων, όπου ήδη λειτουργεί μία σχολή της «Sunsail», στο ομώνυμο ξενοδοχείο που μισθώνει η εταιρία.
Η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η γραφειοκρατία έδιωξε τους τουρίστες προς την Ελλάδα. Μία από τις κύριες αιτίες της «μετακόμισης» είναι η τουρκική νομοθεσία, που υποχρεώνει τους ξένους επενδυτές να απασχολούν σε ποσοστό τουλάχιστον 80% Τούρκους πολίτες. Από την άλλη, ο εσωτερικός κανονισμός της εταιρείας επιβάλλει τουλάχιστον το 35% των εργαζομένων να είναι Βρετανοί πολίτες.
Έτσι, οι Βρετανοί εργαζόμενοι, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν εύκολα άδειες παραμονής και εργασίας. Επιπλέον, η γραφειοκρατία που έπληττε σε κάθε βήμα τους Βρετανούς επενδυτές, φαίνεται ότι τους απέλπισε και τους οδήγησε στη φυγή.»

Ικανοποίηση στην Πάλαιρο
Είναι φυσιολογικό στον συγκεκριμένο Δήμο του νομού, να επικρατεί ικανοποίηση μετά και την εξέλιξη αυτή, μιας και μόλις πρόσφατα είχε γνωστοποιηθεί η αποχώρηση από το ξενοδοχείο «Πάλαιρος village», άλλης αντίστοιχης Βρετανικής εταιρείας, γεγονός που αποτελεί χτύπημα στην τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.
Η ενίσχυση της παρουσίας όμως της «Sunsail» φαίνεται ότι θα λειτουργήσει σαν αντιστάθμισμα απέναντι στην αποχώρηση της άλλης εταιρείας από την περιοχή. Οι διανυκτερεύσεις στο «Βουνάκι» το 2008 έφτασαν τις 68 χιλιάδες και φέτος με την ενίσχυση της «Sunsail» αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100 χιλιάδες. Παράλληλα αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των εργαζομένων και να φτάσει φέτος τους 100, ενώ φυσικά ανάλογη θα είναι και η ενίσχυση για τις επιχείρησης προμηθειών, εστίασης, διασκέδασης κλπ
«Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη είναι θετική. Στο «Βουνάκι» αναμένεται να υπάρξει διπλασιασμός των τουριστών και αναμένεται επίσης να αξιοποιηθούν και άλλες αντίστοιχες υποδομές. Εάν τα δημοσιεύματα επαληθευτούν τότε η τουριστική ανάπτυξη θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια» λέει στην «Π» ο δήμαρχος Παλαίρου κ. Σολτάτος.
Να σημειωθεί πως η “Sunsail” μιας και ήταν ειλημμένη η απόφαση αποχώρησής της από την Τουρκία, εξέταζε το ενδεχόμενο να μεταφερθεί σε άλλες χώρες όπου έχει επίσης υποδομές, όπως στην Καραϊβική, αλλά η προτίμηση των πελατών της ήταν για παραμονή στην Μεσόγειο και έτσι επελέγη η ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή των Δυτικών Ακτών του νομού.

Το σχόλιό μας: Καταρχήν ακούγεται θετική η είδηση αυτή ειδικά σε μια περίοδο που σε πανελλήνιο επίπεδο αναμένουμε πτώση εώς και 30% της τουριστικής κίνησης. Επίσης το τουριστικό project ( ιστιοπλοία στην προκειμένη περίπτωση) εγγυάται ως ένα βαθμό την εισροή ποιοτικού τουρισμού. Αν όλα πάνε καλά όμως, πρέπει-εν καιρώ- να διασφαλιστεί ότι οι μαζικές αφίξεις αυτές των τουριστών δεν θα φέρουν στις αποσκευές τους μεθυσμένους Άγγλους και Luben είσαγώμενα στοιχεία. Γιατί δεν αργεί μια περιοχή να μετατραπεί σε Φαληράκι Ρόδου η Κάβο Κέρκυρας, κάτι που μόνο άσχημα φέρνει σε μια τοπική κοινωνία. Ενίοτε ας μην κινδυνολογούμε, σημασία έχει να είμαστε έτοιμοι και ώριμοι στο να διαχειριστούμε προπάντων σωστά ως τοπική κοινωνία μια ενδεχόμενη μαζική προσέλευση τουριστών.
Όπως και να έχει, προσδοκούμε όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα και να αξιοποιηθούν οι παραμελημένες φυσικές ομορφιές του τόπου μας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.