Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020

Τα στοιχήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει Δημοτικών Εκλογών

syrizaΞεκινάει αύριο η πρώτη ανοικτή σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Πάρκο. Στόχος του η δημιουργία Δημοτικής Παράταξης.

Ενδιαφέρον έχουν κάποια καινούργια χαρακτηριστικά αλλά και σκοπέλους που καλείται το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ξεπεράσει:

– Εϊναι από τις ελάχιστες φορές  σε δημοτικές εκλογές τόσο επί Καλλικράτη όσο και επί Καποδίστρια επιχειρείται  προτερόχρονα  ο σχηματισμόις βάσης της Δημοτικής Παράταξης  και στη συνέχεια αυτή μετέχει στην εκπόνηση του προγράμματος αλλά και στην εκλογή υποψηφίου. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα προσωποπαγή σχήματα προηγουμένων αναμετρήσεων.

– Η δημιουργία Δημοτικής Παράταξης , τα χαρακτηριστικά που θα έχει και τα πρόσωπα που θα προταθούν υποψήφιοι είναι σε άμεση συνάρτηση με το κατά πόσο στη Δημοτική Παράταξη θα προσέλθουν μέλη και στελέχη του κόμματος  ή γίνει μια ευρύτερη προσέλευση που ουσιαστικά σε αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κορμός της και όχι ολότητα της. Στην περίπτωση της διεύρυνσης, μένει να δούμε προς τα που θα κατευθυνθεί: Θα γίνει ακόμα πιο αριστερά; θα τείνει προς κεντροαριστερούς ανένταχτους ή θα καταφέρει να συμπεριλάβει όλες τις τάσεις;

 

– Η συμβάδιση της Δημοτικής Παράταξης με τις προϋποθέσεις που τίθονται κεντρικά. Αυτές είναι αντιμνημονιακές κατά βάση αλλά και σκεπτικιστικές προς τον Καλλικράτη. Το πρώτο είναι και το πλεονέκτημα που μπορεί να αξιοποιηθεί στην κάλπη, καθώς δεν είναι εκείνοι που θέλουν να “μαυρίσουν” με την ψήφο τους το Μνημόνιο ακόμα και στην Αυτοδιοίκηση. Το δεύτερο όμως ίσως πρέπει να ξεκαθαριστεί αν αφορά μόνο στη χρηματοδότηση του Καλλικράτη, καθώς ο Καλλικράτης μπορεί να σήμανε περικοπές κονδυλίων όμως έλυσε και προβλήματα καθώς εξαφάνισε από το χάρτη διεφθαρμένους μικρούς Δήμους . Σε αυτό οφείλουν να ληφθούν υπόψιν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου Αγρινίου.

– Για πρώτη φορά καλείται ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει πολιτικές στην πράξη. Εδώ μένει να δούμε ποιος θα είναι ο σχεδιασμός στο κομμάτι εφαρμογής των πολιτικών αλλά και το τεχνοκρατικό κομμάτι όπως τα έργα που δίνουν πνοή σε έναν Δήμο. Σε αυτό πλεονέκτημα και μειονέκτημα αποτελεί η απειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μειονέκτημα για αυτονόητους λόγους, πλεονέκτημα ίσως γιατί η πληθώρα “έμπειρων” στελεχών ίσως αποτελέσει “αντιμήνυμα” στην ανανέωση που σίγουρα φορέας που την εκφράζει είναι και τα πρόσωπα.

Μένει να δούμε λοιπόν πια χαρακτηριστικά θα επικρατήσουν, τα οποία σαφώς θα εξάγουν τα πρώτα συμπεράσματα. Ο δρόμος προς τις εκλογές είναι βέβαια μακρύς και ίσως απασχολεί τώρα λιγότερο τον κόσμο πόσο μάλλον τώρα σε ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον.

Άγριος

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.