Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Τα συμπεράσματα χθεσινής σύσκεψης για το φράγμα Αχυρών

Τα συμπεράσματα χθεσινής σύσκεψης για το φράγμα Αχυρών
Φωτό από τη σύσκεψη

Χθες 7 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών, τριμερής συνάντηση εργασίας από εκπροσώπους του Υπουργείου Υποδομών (συγκεκριμένα τον Γενικό-υπεύθυνο των έργων Δυτικής Ελλάδας κ. Τσουκαλά, τον μηχανικό έργου κ. Λακαφώση), τον Δήμαρχο Ακτίου-Βόνιτσας κ. Νίκο Σολδάτο και Μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου “ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ”
Η συνάντηση έγινε ύστερα από αίτημα-επιστολή του Δημάρχου Ακτίου-Βόνιτσας, προς τον Υπουργό Υποδομών και Δικτύων, προκειμένου αποσαφηνιστούν θέματα, που αφορούν την αρδευτική κάλυψη της περιοχής από το Φράγμα Αχυρών και ειδικότερα εξεταστεί η εξαίρεση της Κωνωπίνας από τον σχεδιασμό της μελέτης.
Ο κ. Τσουκαλάς και οι συνεργάτες του ενημέρωσαν λεπτομερώς τον Δήμαρχο και τα Μέλη του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, για τον αρχικό σχεδιασμό, την πορεία των εργασιών καθώς και για την προβλεπόμενη β’ φάση του έργου.
Τα συμπέρασματα
Από την ενημέρωση έγινε γνωστό ότι, το έργο όπως είναι σχεδιασμένο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Τοπικής Κοινότητας Τρύφου και ένα μικρότερο τμήμα της Δημοτικής Κοινότητας Κατούνας (περιοχή Λόγγου).
Αποκλείονται οι Τοπικές Κοινότητες, Αετού, Κομπωτής, Κωνωπίνας, ο οικισμός Αγίου Νικολάου Κατούνας, και το μεγαλύτερο μέρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατούνας. Στην β΄ φάση και αφού….τελεσφορήσουν οι αναδασμοί-απαλλοτριώσεις, προβλέπεται να αρδευτεί, εφόσον…. το νερό είναι επαρκές, τμήμα της Κομπωτής, ο κάμπος του Αετού, τμήμα του Αγίου Νικολάου Κατούνας, και τα χωριά του κάτω Ξηρομέρου.

Φωτό από τη σύσκεψη

Ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Κωνωπινιωτών ζήτησαν από τους επιτελείς του Υπουργείου, στην παρούσα φάση να υπάρξει προέκταση του αγωγού και πλήρωση με νερό από το Φράγμα Αχυρών, της υπάρχουσας υδατοδεξαμένης που βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού της Κωνωπίνας.
Στη φάση αυτή, εκτιμήθηκε από τους αρμοδίους επιτελείς, ότι η πλήρωση της υδατοδεξαμενής (την ύπαρξη της οποίας δεν γνώριζαν ! ) είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση για το χωριό της Κωνωπίνας στην προκειμένη περίπτωση, γιατί έχει το ελάχιστο κόστος και δεν εμπλέκεται με αναδασμούς και απαλλοτριώσεις.
Συνεστήθη δε, όπως αποσταλεί από τον Δήμαρχο επιστολή προς το Υπουργείο, αιτούμενος την αναγκαιότητα πλήρωσης της δεξαμενής, για την δρομολόγηση των περαιτέρω ενεργειών.
«Η συνάντηση εργασίας, ανέδειξε με καθαρότητα την προχειρότητα του σχεδιασμού του έργου, αφού εν μέρει ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες για τις οποίες εκπονήθηκε, αδικώντας προκλητικά ανθρώπους και τοπικές κοινωνίες του Κεντρικού Ξηρομέρου» αναφέρει ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.