Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Τα φλιπεράδικα στο Αγρίνιο-Πρόδρομοι των Internet Cafe

Τα φλιπεράδικα στο Αγρίνιο-Πρόδρομοι των Internet Cafe

flimperΜια από τη βασική διασκέδαση στο Αγρίνιο τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν τα “φλιμπεράκια”. Λόγω ηλικίας ο γραφών θα αναφερθεί σε εκείνα της δεκαετίας του ’90.

Ποια ήταν και πού-Μερικά χαρακτηριστικά

filper2

 

00000028

“Φλιμπεράκια” επικράτησε να λέγονται και αλλιώς τα ηλεκτρονικά. Ήταν μεγάλα κουτιά όπου διέθεταν μοχλό και τρια κουμπιά προκειμένου να εκτελούν τις πολύ βασικές λειτουργίες του παιχνιδιού. Πρόδρομοι αυτών τα φλίπερ που αντί για οθόνη υπήρχε χώρος όπου ο παίκτης προσπαθούσε να χτυπήσει μια μπίλια για να πετύχει τον στόχο της.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά ονόματα στο Αγρίνιο: Bingo, “Αυστραλός”.’80 (στο χώρο της πρώην Disco 80), Playland, Ολύμπιον και διάσπαρτα στο κέντρο: Αρκετά στην πιάτσα της οδού Ζέρβα-Σμύρνης ( κοντά στο Bugatti) η πέριξ αυτής , συνήθως κοντά σε φροντιστήρια και σπάνιες περιπτώσεις σε Μπαϊμπά η Πλατεία.  Επισκέπτες ηλικίες Γυμνασίου Λυκείου έως 20 το πολύ. Πάντοτε  συνυπήρχαν με μπιλιάρδα για τους λιγότερο…εξαρτημένους

Το παρακάτω βίντεο στα τελευταία τρία λεπτά δείχνει χαρακτηριστικές στιγμές χαλάρωσης σε ηλεκτρονικάδικο της πόλης στα τέλη στα τέλητου ’90:

“Gane Over, Insert Coin”,  τάισμα και η εξύβριση…θείων

23 5odra 100

Για να λειτουργήσουν λοιπόν τα games ταϊζονταν με κέρματα τα μηχανήματα. Έριχνες δηλαδή 20δραχμο ( ήταν βαριά καια ασήκωτα) , αργότερα 50 δραχμα και στο τέλος κατοστάρικα μεταλικά  (αυτά με τον ήλιο της Βεργίνας). Με την έλευση του ευρώ τα 100δραχμα αντικαταστάθηκαν με 50λεπτα του ευρώ..δηλαδή 170 δρχ…αύξηση 70%!!!

Η αδρεναλίνη ανέβαινε, μαζί επίσης και ο αριθμός των κερμάτων που έπεφτε μέσα. Οι απανωτές ήττες φέρναν νεύρα και βίαια ξεσπάσματα που στην αγρινιώτικη εκδοχή της εποχής ήταν αθυροστομία παντώς τύπου ( π.χ.εξύβριση θείων) και ..σφαλιάρα στο μηχάνημα. Αυτό έφερνε πολλές φορές φασαρίες και την οργή του …ιδιοκτήτη και την απομπομπή από το μαγαζί όταν συνεχίζονταν.

Αγαπημένα παιχνίδια

mundial

196035-bubble_bobble_01 pac st

Pacman, Τέτρις ,Bubble Bobble, ποδοσφαιράκια μουντιάλ παντώς τύπου, Street Fighter και πολλά άλλα. Solo ή με διπλό παίχτη.

Η συνύπαρξη με υπολογιστάδικα-Atari  και η καθαίρεση τους από τα Internet Cafe

Παράλληλα με τα φλιμπεράδικα άνοιξε στα μέσα 90 μαγαζί με παιχνιδο-υπολογιστές Amstrad- Amica της εποχής όπου με το ίδιο κόστος απολάμβαναν οι πιτσιρικάδες της εποχής πολύ περισσότερο χρόνο παιχνιδιού. Το 1998 έγινε το πρώτο ιντερνετ καφέ της πόλης το οποίο πλέον δεν υπάρχει στο χώρο που ήταν. Από τότε και μετά ο τρόπος αυτός διασκέδασης άλλαξε εντελώς ριζικά και ήταν συνυφασμένος με την τεχνολογία.

Περισσότερα για την εποχή αυτή στο παρακάτω άρθρο της Μηχανής του Χρόνου:

http://www.mixanitouxronou.gr/siko-re-si-na-sou-peraso-ego-tin-pista-ta-oufadika-pou-mas-etrogan-ta-coin/

Άγριος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.