Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020

Τα 10 δύσκολα βήματα του Μαξίμου ως τον Δεκέμβριο

Τα 10 δύσκολα βήματα του Μαξίμου ως τον Δεκέμβριο

ta-10-bimata_5.w_l

Δέκα «κάβους» πρέπει να περάσει η κυβέρνηση μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες προκειμένου να οδηγηθεί επιτυχώς στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Με «καρότο» την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών εντός του 2015 – ώστε να αποφευχθεί το πολιτικά και κοινωνικά ανεξέλεγκτο ενδεχόμενο «κουρέματος καταθέσεων» – η κυβέρνηση προχωρά με σχετική αποφασιστικότητα στη λήψη των μέτρων που απαιτεί η εφαρμογή του μνημονίου.

Μέσα σε λιγότερο από δυο μήνες το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να περάσει δέκα «κάβους» ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση από τους δανειστές, να γίνει με ασφάλεια η ανακεφαλαιοποίηση και ν ξεκινήσει αυτό που θέτει ως τον υπέρτατο στόχο: συζήτηση για το χρέος.

Υπό την διαρκή πίεση των δανειστών

Εως τις 7 Δεκεμβρίου λοιπόν, θα πρέπει η Ελλάδα να έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της σε όλα τα ανοικτά ζητήματα, δηλαδή το ασφαλιστικό, τα «κόκκινα δάνεια», τα κλειστά επαγγέλματα, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, τη φορολογική μεταρρύθμιση, τις αλλαγές στα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποίησεων.

Στο «καυτό» δίμηνο που έχει μπροστά της, η κυβέρνηση θα βρίσκεται υπό την διαρκή πίεση των δανειστών με σκληρές διαπραγματεύσεις, χωρίς περιθώρια ευελιξίας καθώς το παραμικρό «στραβοπάτημα» θα θέσει σε κίνδυνο τον στόχο για επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πριν το τέλος της χρονιάς, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος του bail-in.

Ανακεφαλαιοποίηση με… σύμμαχο τον Ντράγκι

Σε αυτό το κομμάτι, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκει για μία ακόμη φορά σύμμαχο τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος φέρεται να επιδιώκει την αποσύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τη διαδικασία της αξιολόγησης του προγράμματος από τους θεσμούς, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται και αν επικρατήσει στους διαδρόμους των Βρυξελλών παρά την αναμενόμενη αντίσταση Σόιμπλε.

Την προηγούμενη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Φρανκφούρτη μεταξύ στελεχών των εγχωρίων τραπεζών και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ για την εξέλιξη του stress test. Δεν δόθηκαν αριθμοί στα στελέχη των τραπεζών, ωστόσο συζητήθηκαν αρκετές τεχνικές πτυχές της άσκησης, που επιτρέπουν στις τράπεζες να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα.

Στα επιτελεία των τραπεζών τις τελευταίες ημέρες έχει σχηματιστεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα και εκτιμούν ότι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα είναι «βατό».

Το come-back των θεσμών

Οι δοκιμασίες αρχίζουν από την αρχή της εβδομάδας καθώς οι θεσμοί θα πρέπει να ενημερώσουν το EuroWorking Group για την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων, ενώ παράλληλα έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών και θα ετοιμάζεται η λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα.

Το EWG θα εισηγηθεί την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ ή θα ζητήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει –άμεσα– περαιτέρω δράσεις, ώστε να ικανοποιηθεί το σύνολο των 49 προαπαιτούμενων μέτρων.

Πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να έχουν διαπιστώσει προβλήματα και καθυστερήσεις, σε ό,τι αφορά εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις, προκειμένου να θεωρηθεί ότι έχει προχωρήσει στο ακέραιο η υλοποίηση των 49 προαπαιτούμενων μέτρων. Μάλιστα, το πολυνομοσχέδιο καλύπτει μόλις το 30% των μέτρων που περιλαμβάνει η σχετική λίστα.

Από όλα αυτά εξαρτάται και ο χρόνος της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, αφού θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κατάλογος των μέτρων, πριν αυτή ξεκινήσει.

Αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η εν λόγω λίστα καθώς οι… παρατάσεις είναι στο τραπέζει.

Για παράδειγμα, το θέμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, ενώ θεωρητικά θα έπρεπε να έχει κλείσει έως το τέλος Οκτωβρίου, είναι πολύ πιθανό να πάρει παράταση έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Επίσης, το ίδιο ισχύει και με την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αφού αν βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τα νέα μέτρα, δεν θα έχει νόημα η κατάθεσή τους στις αρχές Νοεμβρίου και η αλλαγή του ένα μήνα αργότερα.

Σύμμαχος για το χρέος ο Ολάντ

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ, αυτή την εβδομάδα- Πέμπτη και Παρασκευή- στην Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν το ταξίδι του Γάλλου προέδρου ως ιδιαίτερα σημαντική, σε πολλά επίπεδα, μετά και από τη δήλωση που έκανε πρόσφατα τασσόμενος υπέρ της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι έχει τη δική του σημασία το γεγονός ότι αυτή η δήλωση έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώπιον της Ανγκελα Μέρκελ, με την Αθήνα να υπολογίζει στον Φρανσουά Ολάντ ως σύμμαχο στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, η οποία θα ξεκινήσει μετά από την πρώτη αξιολόγηση.

Το… ημερολόγιο της κυβέρνησης

Ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης τις επόμενες 60 περίπου μέρες συνοψίζεται στα εξής βήματα τα οποία πρέπει να τηρηθούν με απόλυτη… ευλάβεια:

19-20 Οκτωβρίου: Οι Θεσμοί ολοκληρώνουν και στέλνουν στο EuroWorking Group την έκθεση τους για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

20 Οκτωβρίου: Ερχονται στην Αθήνα για επίσκεψη – αστραπή οι επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκου,Ράσμους Ρέφερ για μία αρχική συζήτηση με την κυβέρνηση και σχεδιασμό της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

21 Οκτωβρίου: Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το EuroWorking Group για να εξετάσει την έκθεση των Θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

23-26 Οκτωβρίου : Οι θεσμοί προετοιμάζουν τη λίστα με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων. Αυτή εγκρίνεται από το EuroWorking Group και αρχίζει η φάση υιοθέτησής τους από την Αθήνα.

26-28 Οκτωβρίου: Συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ESM για να εγκρίνει την εκταμίευση 2 δισ. ευρώ. Αν η απόφαση είναι θετική, η εκταμίευση θα είναι άμεση.

4 Νοεμβρίου: Θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο με προαπαιτούμενα.

9 Νοεμβρίου: Συνεδριάζει το Eurogroup, για να αξιολογήσει κατά πόσο η Αθήνα ανταποκρίθηκε στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων και τα βήματα που έχουν γίνει για τον πρώτο έλεγχο.

Πρώτο 10ήμερο Νοεμβρίου: Αρχίζει επίσημα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος με τους επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ.

11-12 Νοεμβρίου: Αν δεν προκύψει πρόβλημα με την εφαρμογή του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, ο ESM εγκρίνει την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ.

7 Δεκεμβρίου: Προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup. Θεωρητικά, έως τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, να έχει κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και να μην υπάρχει άλλη εκκρεμότητα από την ελληνική πλευρά.

http://www.thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.