Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Τελευταίοι στους δείκτες αλλά όχι άσχημα σε καταθέσεις

Τελευταίοι στους δείκτες αλλά όχι άσχημα σε καταθέσεις

 Μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία  δημοσίευσε η εφημερίδα “Κεφάλαιο” μετά από έρευνα του Κων/νου Μαριόλη για τη γεωγραφία του χρήματος στη χώρα και το νομό μας.  Για το πόσες καταθέσεις δηλαδή έχουν οι πολίτες κατά κεφαλήν και αν εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Τι δείχνουν, λοιπόν, τα στοιχεία για την Αιτωλοακαρνανία, τις καταθέσεις και τα δάνεια και πως λειτουργεί η τραπεζική πίστη στην Ελλάδα:

Η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται στους νομούς που πρωταγωνιστούν στις καθυστερήσεις της εξυπηρέτησης των δανείων καθώς είναι ψηλά στον σχετικό πίνακα. Στις καταθέσεις τα πράγματα πάνε σχετικά καλά αφού αυτές σε εκατομμύρια ευρώ στην Αιτωλ/νία είναι 1.734 και αναλογούν κατά κεφαλήν καταθέσεις 7,73 χιλιάδων ευρώ. Ο νομός μας είναι ψηλότερα από τις κατά κεφαλήν καταθέσεις από νομούς όπως η Φωκίδα, η Ροδόπη, η Ηλεία, Η Χαλκιδική, η Καρδίτσα, η Πέλλα, το Κιλκίς και λίγο κάτω από τη μέση σε πανελλαδικό επίπεδο. Αν όμως  θυμηθούμε ότι ο νομός μας είναι μέσα στη τριάδα των τελευταίων νομών σε όλους τους αναπτυξιακούς δείκτες, τότε προκύπτει η εξής εικόνα: Παρότι είμαστε ίσως και τελευταίοι σε ανάπτυξη, με κακή πιστωτική συμπεριφορά, εντούτοις δεν τα πάμε και άσχημα σε καταθέσεις! Αυτό σημαίνει δύο τινά: Ή ότι υπάρχουν πολλά εισοδήματα που δεν φαίνονται ή ότι κάποιοι έχουν πλούτο συγκεντρωμένο και ανεβάζουν το δείκτη των καταθέσεων. Για να απαντήσεις σε κάτι τέτοιο χρειάζεται πολύ έρευνα.
Στις συνολικές πάντως καταθέσεις ξεπερνά και άλλους νομούς, ενώ τα σχετικά νούμερα στην Δυτική Ελλάδα είναι για την Αχαΐα 3.225 χιλιάδες ευρώ και κατά κεφαλήν 9,99 χιλιάδες και στην Ηλεία 1.259 χιλιάδες ευρώ και κατά κεφαλήν 6,52 χιλιάδες. Η Ηλεία δηλαδή έχει σημαντικά μικρότερο απόθεμα σε καταθέσεις από ότι η Αιτωλοακαρνανία.
Σε άλλους όμορους νομούς, η Ευρυτανία αν και έχει από τα χαμηλότερα επίπεδα καταθέσεων (4,92 χιλιάδες ευρώ) , φαίνεται πως διαθέτει καλοπληρωτές σε χρέη και υποχρεώσεις, ενώ αντίθετα η Λευκάδα, με υψηλό κατά κεφαλήν επίπεδο καταθέσεων (13,95 χιλιάδες ευρώ!!!) αλλά «κακή» πιστωτική συμπεριφορά, πρωταγωνιστεί στο “δεν πληρώνω” κατά των τραπεζών. Είναι και θέμα αντιλήψεων δηλαδή σε κάθε τόπο η πιστωτική συμπεριφορά ή ακόμα και το πόσο μαθημένος είσαι να πληρώνεις όταν χρωστάς.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.