Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Δεκτά στην Πάλαιρο τα σκουπίδια της Ηλείας

Δεκτά στην Πάλαιρο τα σκουπίδια της Ηλείας

Πως αιτιολογείται η αλλαγή στάσης.
epi-xyta-palairosΠλήρη μεταστροφή σημειώθηκε της θέσης του δήμου Ακτίου- Βόνιτσας περί μη μεταφοράς απορριμμάτων του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας στο ΧΥΤΑ Παλαίρου.
Η αρχική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας να μην δεχτεί απορρίμματα άλλων περιοχών μεταστράφηκε χθες σε ομόφωνη απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 3ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αιτωλοακαρνανίας για την αποδοχή των σκουπιδιών. Η εξέλιξη προκάλεσε την ικανοποίηση του υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και έφερε χαμόγελα και στην Ηλεία. Αναμένεται μάλιστα άμεσα η άρση της ισχύος της μηνυτήριας αναφορά που κατέθεσε προ ημερών ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Καπετάνος.
Επί της ουσίας οι δύο δήμοι του Ξηρομέρου έκαμψαν τις αρχικές αντιστάσεις τους γιατί προφανώς αυτές υπήρξαν για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, εξαιτίας των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και των τοπικών κοινωνιών.
Στη συνεδρίαση του ΦΟΣΔΑ παρέστησαν τέσσερα από τα πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Ερωτόκριτος Γαλούνης. Μετά τη συζήτηση η απόφαση ήταν ομόφωνη για αποδοχή των απορριμμάτων και υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους Πύργου για 3.500 τόνους και Αρχαίας Ολυμπίας για 1000 τόνους, με την προϋπόθεση να τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και να μην γίνει υπέρβαση των ποσοτήτων έτσι ώστε να μην προκληθούν περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή και να μην υπάρξει κίνδυνος στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ.
Όπως υπογραμμίστηκε το κύτταρο του ΧΥΤΑ μπορεί να δέχεται κατά μέγιστο 13.300 τόνους ανά έτος. Δέχεται ήδη περίπου 9.000 τόνους ανά έτος από τους Δήμους Ακτίου-Bόνιτσας και Ξηρομέρου, σύμφωνα με τα δεδομένα των ετών 2013-2014-2015, από τα οποία προκύπτει ο ως άνω μέσος όρος διατηρείται γενικά σταθερός. Εκτιμάται ότι οι ποσότητες θα είναι αντίστοιχες για το έτος 2016 και κατά συνέπεια η ποσότητα που θα έρθει από την Ηλεία θα είναι μέσα στο όριο.
Μάλιστα , όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ Παλαίρου πως ο ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά Ηλείας θα είναι έτοιμος στις αρχές Μαρτίου να δεχθεί απορρίμματα και το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων στον Νομό Ηλείας, κατά τρόπο ώστε, εφόσον οι εργασίες εξελιχθούν ομαλά, να καταστεί εκ των υστέρων περιττή η εκτέλεση της μεταφοράς των σκουπιδιών στην Αιτωλοακαρνανία .
Τονίστηκε επίσης η μηνυτήρια αναφορά κατά του προέδρου και του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ 3ης ΓΕΝ από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης η συμμόρφωση προς την οποία είναι υποχρεωτική για το Φορέα γιατί σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται σοβαρότατες ποινικές, αστικές και διοικητικές κυρώσεις εις βάρος των μελών του Δ.Σ. του φορέα. Δόθηκε βάση εξάλλου στη διαβεβαίωση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι δεν θα χρειαστεί άλλη φορά στο μέλλον να διατεθούν απορρίμματα από κανένα Δήμο στον ΧΥΤΑ 3ης ΓΕΝ.
Με αυτό το αιτιολογικό πάρθηκε η απόφαση ενώ τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα θα εξειδικεύονται στις προγραμματικές συμβάσεις που θα υπογραφούν στις οποίες θα περιλαμβάνεται ως τέλος υπέρ του ΦΟΔΣΑ Παλαίρου το ποσό των 50€ πλέον Φ.Π.Α. ανά τόνο και θα προβλέπεται ρητώς ως προϋπόθεση ενεργοποίησης της σύμβασης η πλήρης εξόφληση των οφειλών των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας από τις προηγούμενες ( 26-06-2015) προγραμματικές συμβάσεις.

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

  1. rap

    Εε αφού νομίζουν ότι π΄ρεπει να είναι ο σκουπιδότοπος του Πύργου ας τα φάνε στη μάπα. Μόνο όταν γεμίσει ο δικός τους ΧΥΤΑ μήν έρθουν αυτοί στο Αγρίνιο και ζητούν να φέρουν σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Στράτου, και τότε ………..

  2. Ioannis

    Άμα σε ένα νομό δεν είναι οι πάντες ενωμένοι και δεν διεκδικούν μόνο αρνητικά συμβαίνουν….οι δε κάτοικοι της Πογωνιάς και του Στενού στην Πάλαιρο δεν έχουν καν νερό της προκοπής για να πιούνε και θα πάνε μόνοι τους μαζί με τους Ζαβερδιώτες να διεκδικήσουν και για τα σκουπίδια????? Τέτοιες διεκδικήσεις γίνονται μόνο αν είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά….Το κακό είναι ότι με αυτό που γίνεται απαξιώνεται σιγά σιγά μια από τις πιο εν δυνάμει δυνατές για τουρισμό περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας……κρίμα και πάλι κρίμα….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.