Σάββατο, Μάιος 25, 2019

Την Πέμπτη προκηρύσσονται οι εκλογές -Ποια θα είναι η υπηρεσιακή κυβέρνηση

pavlopoulos-thanou-708 Προς το τέλος της εβδομάδας και συγκεκριμένα την Πέμπτη αναμένεται η προκήρυξη των εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου (το πιθανότερο), με βάση τις συνταγματικές προβλέψεις.

Η διερευνητική εντολή βρίσκεται στα χέρια του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους επικεφαλής του Ποταμιού, της Λαϊκής Ενότητας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ενδέχεται να έχει συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ. Ο πρόεδρος της ΝΔ επικοινώνησε και με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, όμως αρνήθηκε τη συνάντηση λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή για αυτό άλλωστε και o ίδιος παρέδωσε αμέσως την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να επιστρέψει την εντολή αύριο το πρωί, δεδομένου ότι ο ίδιος είχε πει ότι θα εξαντλήσει το περιθώριο που του δίνει το Σύνταγμα. Ακολούθως θα παραλάβει την εντολή ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος, επίσης, έχει προαναγγείλει ότι θα εξαντλήσει το περιθώριο των τριών ημερών προκειμένου να έχει επαφές με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς. Με αυτά τα δεδομένα (θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες καμία από τις δύο εντολές να τελεσφορήσουν) η διαδικασία των διερευνητικών εντολών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, όταν και θα επιστρέψει την εντολή και ο κ. Λαφαζάνης.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα, θα πρέπει να καλέσει τους αρχηγούς για να επιβεβαιώσει την αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης και με δεδομένο ότι από την παροούσα βουλή δεν μπορεί να προκύψει κυβέρνηση θα προκηρυχθούν εκλογές, πιθανότατα για τις 20 Σεπτεμβρίου καθώς το ελάχιστο χρονικό περιθώριο που απαιτείται είναι 21 ημέρες. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι εκλογές να μετατεθούν για μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή για τις 27 Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι μπορεί να προκύψει κάποια εμπλοκή ή άλλη εξέλιξη που να προκαλέσει αυτή τη μικρή καθυστέρηση. Πάντως, πιθανότερη, ως ημερομηνία εκλογών, μοιάζει η 20η Σεπτέμβρη, που συμπίπτει με την επιθυμία της παρούσας κυβέρνησης όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, χθες, στο Mega, η οποία είπε πως η ημερομηνία των εκλογών θα είναι η 20η Σεπτεμβρίου.

Πιθανό να μην γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών 

Μάλιστα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γίνει καν Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, γιατί, όπως αναφέρει και η Εφημερίδα των Συντακτών, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πάνος Καμμένος έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχουν και έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Προκόπης Παυλόπουλος, προτίθεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να τους ενημερώσει για την άρνηση των τριών, και ακολούθως θα προχωρήσει τις διαδικασίες για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ποια θα είναι η υπηρεσιακή κυβέρνηση 

Σε αυτή την περίπτωση πρόεδρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης, πρωθυπουργός δηλαδή, αναλαμβάνει ένας από τους τρεις προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου να μοιάζει η πιθανότερη υποψήφια (θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, έστω και σε υπηρεσιακή κυβέρνηση). Σύμφωνα με πληροφορίες, και με βάση το χρονοδιάγραμμα που περιγράφηκε παραπάνω ο σχηματισμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης στην κυρία Θάνου θα ανατεθεί το πρωί της 28ης Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί το απόγευμα της ίδιας ημέρα ή το Σάββατο το πρωί.

 iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.