Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Την Τετάρτη συνάντηση στο Αγρίνιο για το Πανεπιστήμιο

Την Τετάρτη συνάντηση στο Αγρίνιο για το Πανεπιστήμιο

κατάληψη-πανεπιστήμιο2Σε συνάντηση – συζήτηση σχετικά με τη λειτουργία των πανεπιστημιακών τμημάτων με έδρα το Αγρίνιο  καλεί ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου. Πρόκειται για πρωτοβουλία ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα την «χωροθέτηση τμημάτων Αγρινίου» με την οποία κορυφώνεται η μεθόδευση της μεταφοράς των τμημάτων στην Πάτρα.
Η συνάντηση προγραμματίζεται για την Τετάρτη 17 Ιουνίου, στις 7.00 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου και σε αυτή έχουν προσκληθεί ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς, ο περιφερειάρχης Απ.Κατσιφάρας, οι παρατάξεις του δημου Αγρινίου, οι βουλευτές, οι δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας και οι σύλλογοι- φορείς.
Παράλληλα ο δήμαρχος Αγρινίου απέστειλε στον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας  και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά  επιστολή στην οποία υπογραμμίζει  ότι ο λαός του Αγρινίου αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας γενικά περιμένει από τον υπουργό με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό την διαβεβαίωση ότι τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου δεν θα μεταφερθούν επ΄ ουδενί στην Πάτρα και δεν θα επιτρέψει να ακολουθηθούν λογικές «συγκεντρωτισμού», ικανοποιώντας το δίκαιο αίτημα της πόλης του Αγρινίου, που εδώ και χρόνια αγωνίζεται για τα αυτονόητα.
Ζητά εξάλλου ο δήμαρχος Αγρινίου από τον υπουργό να ορίσει το συντομότερο δυνατό μία συνάντηση εργασίας, προκειμένου να καταδειχθεί η αναγκαιότητα απρόσκοπτης, χωρίς κωλύματα και περιορισμούς, συνέχιση της λειτουργίας των τμημάτων στο Αγρίνιο και με προοπτική την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Αναλυτικά η επιστολή Παπαναστασίου σε Μπαλτά 

Κύριε Υπουργέ

Επανερχόμενος στην από 18 Μαρτίου 2015 επιστολή μου, με την οποία αναφερόμουν σε πληροφορίες και δημοσιεύματα που υπήρχαν για ενέργειες της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών προς την κατεύθυνση της μεταφοράς των τριών Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου στην Πάτρα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Πρύτανης έχει ήδη δρομολογήσει την υλοποίηση των αρχικών της προθέσεων. Την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015 καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση την Σύγκλητο, με πρώτο θέμα την χωροθέτηση των τμημάτων του Αγρινίου.
Η ενέργεια αυτή δεν μπορεί παρά να ερμηνευθεί ως πρόκληση τόσο απέναντι στην τοπική κοινωνία και γενικότερα στο Νομό Αιτ/νίας, όσο και ενάντια σε σας και την Κυβέρνηση.
Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον ότι παρακάμπτει την πολλάκις εκφρασμένη γνώμη σας, τόσο σε εμένα τον ίδιο όσο και στους Αγρινιώτες, δια του Βουλευτή Αιτ/νίας κ. Βαρεμένου, σχετικά με την χωροταξική θέση των τμημάτων που λειτουργούν στο Αγρίνιο.
Περιττεύει, νομίζω, να θυμίσω ότι πριν την ψήφιση του σχεδίου “Αθηνά” ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της αντιπολίτευσης τότε, δήλωνε « ότι πρόκειται για μια νέα συγκεντρωτική διοικητική υπερδομή, που θα διευκολύνει σε δεύτερη φάση νέες συγχωνεύσεις τμημάτων.
Επιπρόσθετα, ανακοίνωνε, ότι «πρόκειται για σχέδιο συρρίκνωσης και αλλοίωσης των Ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της Ανώτατης Εκπαίδευσης εν ονόματι της δημοσιονομικής προσαρμογής στους όρους των Μνημονίων. Συνεχίζοντας, υπερτόνιζε ότι «η κυβέρνηση αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα λειτουργίας, εκπαίδευσης και έρευνας στα ΑΕΙ, που απασχολούν την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκρίνει ένα φτηνό λογιστικό σχέδιο περικοπών».
Κατά συνέπεια, μετά την εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ και την πλέον δυσμενή εξέλιξη για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, το οποίο και καταργήθηκε, αν και υπήρχαν πλείστες όσες διαβεβαιώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα προς την τοπική κοινωνία ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία των τμημάτων με έδρα το Αγρίνιο, πληροφορούμαστε έκπληκτοι τη νέα δυσάρεστη εξέλιξη, που μάλιστα έρχεται μέσω ενεργειών ενός Πρύτανη, κατάφορα αντίθετα από οποιαδήποτε πολιτική βούληση.
Κύριε Υπουργέ,
Θέλω να τονίσω ότι ο λαός του Αγρινίου αλλά της Αιτ/νίας γενικά περιμένει από εσάς με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό την διαβεβαίωση ότι τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου δεν θα μεταφερθούν επ΄ουδενί στην Πάτρα και δεν θα επιτρέψετε να ακολουθηθούν λογικές «συγκεντρωτισμού», ικανοποιώντας το δίκαιο αίτημα της πόλης του Αγρινίου, που εδώ και χρόνια αγωνίζεται για τα αυτονόητα.
Τέλος, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών σας, παρακαλώ να ορίσετε το συντομότερο δυνατό μία συνάντηση εργασίας, προκειμένου να καταδειχθεί η αναγκαιότητα απρόσκοπτης, χωρίς κωλύματα και περιορισμούς, συνέχιση της λειτουργίας των τμημάτων στο Αγρίνιο και με προοπτική την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Με τιμή

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Θέματα που ενδιαφέρουν

12 Σχόλια

 1. ΠΑΝΕ-6

  H MONH ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Η ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ.

 2. Μαίρη Τ.

  ΠΑΝΕ-6, με παραξενεύει που δε βαρέθηκες ακόμα να γράφεις τα ίδια για τη μεγάλη πόλη, για το αυτόνομο πανεπιστήμιο κι άλλα παρόμοια! Υπάρχουν μικρές πόλεις που οι δήμαρχοι τις ζωντανεύουν και τις κάνουν μεγάλες και μεγάλες που οι δήμαρχοι τις απομονώνουν από όλα και τις κάνουν μικρές και άγνωστες! Δίκιο έχεις, αλλά πού να το βρεις!! Όταν μεταφέρονταν το πανεπιστήμιο στην Πάτρα, ο τωρινός δήμαρχος στην περιφέρεια ως αξιωματική αντιπολίτευση δε ήταν; Τι έκανε τότε απ’ το πόστο που είχε;; Κι έρχεται τώρα να στέλνει επιστολές και να κατηγορεί την τότε αντιπολίτευση, το ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έκανε τίποτε! Αυτός, ως αντιπολίτευση στην περιφέρεια τι έκανε, ρωτάω εγώ! Λάμπεις δια της απουσίας σου απ’ ΟΛΑ δήμαρχε!! Οι ρομά αλωνίζουν κάθε μέρα, το πάρκο είναι κατά διαόλου, κανένα έργο δε γίνεται…

 3. Enzo

  η μονη λυση ειναι να παιρνουμε αποφασεις και να κανουμε πραματα απο μονοι μας σαν πολη χωρις να περιμενουμε απο κανεναν τιποτα, ουτε απο περιφερεια ουτε απο κρατος των αθηνων. και αστους να σκουζουν.αυτονομηση σε ολα τα επιπεδα. και αστους να σκουζουν.θα το φυσανε και δεν θα κρυωνει μετα. παρακαλωντας θα ερχονται αλλα θα ειναι αργα μετα.

 4. Enzo

  μη βαλουμε και διοδια στην κλεισουρα και σηκωσουμε και καμια σημαια στο τελος της γραφης. και αστους να σκουζουν μετα…

 5. Enzo

  μην το κανουμε και free zone και γινουμε Dubai. ρε επιθεση σε ολα τα επιπεδα. απο αλλου θα το περιμενανε και απο αλλου θα το βρουνε.

 6. ΠΑΝΕ-6

  ΦΙΛΗ ΜΑΙΡΗ ΟΧΙ ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΓΡΑΦΩ.ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΛΕΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.ΞΕΡΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΕΞΩ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΛΕΟΝ ΠΟΥ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΒΛΕΠΕ ΜΟΣΧΟΛΙΟ.Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΜΕ 110.000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΑΒΑΝΤΑΖ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ…ΑΝ ΔΕΝ ,ΤΟ 2019 ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ.

 7. Danay Markatou

  να ειχατε καλυτερη πολη και καλυτερα μυαλα κυριως,να σας κανανε αλλα 10 τμηματα.με τη βλαχια που εχετε και την νοοτροπια σας δεν σας αξιζει ουτε μισο δημοτικο σχολειο.
  ξαφνικα θυμηθηκατε οτι υπαρχουν φοιτητες..απολιτιστοι.

 8. ΠΑΝΕ-6

  ΦΙΛΗ ΔΑΝΑΗ ΠΕΣΜΑΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ. ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΟΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ. Η ΜΟΝΗ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΣΙΤΕΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ EVER.

 9. Πανέ-6

  Το αγρίνιο ανήκει στις χειρότερες και μίζερες πόλεις της ελλάδας να ζει κανείς. Λογικό οι φοιτητές να προτιμούν την μεταφορά τους σε άλλη καλύτερη πόλη. Τα ενοίκια, οι καφέδες και τα σουβλάκια σας νοιάζουν μόνο. Γιαυτό και αντιδράτε.
  Σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν κοιτάζατε με κάθε ευκαιρία να αρπάξετε υπηρεσίες από το μεσολόγγι (εφετείο,νομαρχία, κλπ). Τότε ήταν καλά. Τώρα που έφυγε το πανεπιστήμιο δεν είναι. Στο παρελθόν είχε ακουστεί ότι θα υποβαθμιστεί το νοσοκομείο μεσολογγίου για να μεταφερθούν κάποιοι γιατροί στο αγρίνιο. Και τότε δεν είπατε τίποτα. Η ζωή όμως κάνει κύκλους…

 10. ΠΑΝΕ-6

  ΠΟΛΥ ΦΑΣΗ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΟΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΕΣ ΕΔΩ. ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ,ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ.

 11. φοιτητής

  ο μονος τροπος για να επιβιωσουν ακαδημαϊκά τα τμηματα του Πανεπιστημίου Πατρών ειναι να μεταφερθουν στην Πάτρα !!και δεν πρόκειται να αφησουμε κανεναν ..που αγωνιζεται για να μην χασει τα λεφτα μας ..να παιξει με τον μελλον μας !!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.