Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021

Τιμώντας την επέτειο της μάχης της Γουρίτσας

Τιμώντας την επέτειο της μάχης της Γουρίτσας

IMG_5982AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας 

Το παράρτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τιμώντας την επέτειο της μάχης της Γουρίτσας, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση τιμής και μνήμης στο χώρο που έχει ανεγερθεί το μνημείο στις 21/9/2014 ημέρα Κυριακή και ώρα 10:30 π.μ. Kαλούμε τους συναγωνιστές και φίλους της Εθνικής Αντίστασης και του Δ.Σ.Ε. να συμμετέχουν στην εκδήλωση.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

Η μάχη της Γουρίτσας είναι η πρώτη σύγκρουση του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς. Εκτός των άλλων κατέρριψε το μύθο του αήττητου του γερμανικού στρατού. Θεωρήθηκε δε από τους Γερμανούς πολεμική σύγκρουση. Ματαιώθηκε οριστικά η εγκατάσταση των Γερμανών στο Θέρμο. Όσες φορές ανέβηκαν στο Θέρμο, το έκαναν πλέον με ισχυρές δυνάμεις. Το πολεμικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό ήταν τεράστιο. O Αρχηγός των Συμμαχικών Δυνάμεων Μέσης Ανατολής Ουίλσον εξέφρασε στο Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ την ευαρέσκειά του για την πλήρη επιτυχία της μάχης, η οποία μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό Καΐρου στις 20-7-1943 και της Μόσχας. Όσο κι αν μοιάζει υπερβολικό, όπως λέει κι ο Μαραγιάννης «οι στροφές της Μυρτιάς έγιναν τα Δερβενάκια της Ρούμελης».
Στο ύψωμα της μεγάλης στροφής της Μυρτιάς στήθηκε ιστορικό μνημείο αυτής της μάχης και κάθε χρόνο γίνονται εκεί εκδηλώσεις για το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.