Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Τι αλλάζει για τις 100 δόσεις και το πετρέλαιο αγροτών

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

katatethikan-sti-bouli-ta-nea-proapaitoumena.w_lΧωρίς «ισοδύναμα», ούτε καν η διάταξη για την παράταση στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης μετάταξης στο καθεστώς του ΦΠΑ δεν υπάρχει κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή το λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο».

Το μεγαλύτερο μέρος του, καλύπτεται από διατάξεις που αφορούν στην ενεργειακή απόδοση των κτηρίων ενώ, με σχετική ρύθμιση, ανοίγει ο δρόμος για την ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και σε οικιακούς καταναλωτές.
Κωδικοποιημένα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:Τέλος στο φθηνό πετρέλαιο για τους αγρότες –νέο «φιλί ζωής» στο Μέγαρο Μουσικής- κίνδυνος επιβάρυνσης για τους μικροοφειλέτες του δημοσίου – αυξάνονται οι φάκελοι που μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ – αυξημένος φόρος στις μικρές ζυθοποιίες – Έρχονται οι «ηλεκτρονικοί μετρητές» ηλεκτρικής ενέργειας  – Τι αλλάζει στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Αναλυτικά

*   Από 01/10, φθηνό πετρέλαιο… τέλος για τους αγρότες. Με διάταξη αποσαφηνίζεται ότι από 01/10/2015 έως 30/09/2016 ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θα διαμορφώνεται στα 200 ευρώ ανά χίλια λίτρα αντί για 66 ευρώ ενώ από τις 01/10/2016 δεν θα υπάρχει πλέον ειδικό καθεστώς για τους αγρότες.

*     Στη ρύθμιση των 100 δόσεων, έχει ενσωματωθεί περιουσιακό κριτήριο. Προβλέπει ότι όποιος χρωστάει λιγότερα από 5000 ευρώ, για να διατηρήσει το μηδενικό επιτόκιο, πρέπει, πέραν του εισοδηματικού κριτήριου, να πληροί και το περιουσιακό κριτήριο που ορίζει ότι η αξία των ακινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη διάταξη αναδιατυπώθηκε έτσι ώστε ο έλεγχος να γίνει με βάση τις αξίες που προκύπτουν για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Με το που θα ψηφιστεί ο νόμος, η ΓΓΔΕ θα «τρέξει» τον έλεγχο και για όσους προκύψει ότι έχουν ακίνητα άνω των 150.000 ευρώ, θα τους φορτώσει επιτόκιο 5% ακόμη και αν πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο.

*   Μπορεί να μην είναι «ισοδύναμο» καθώς η απόδοση του μέτρου θα ξεπεράσει μετά δυσκολίας τα… ευρώ ωστόσο είναι και αυτό μια επιβάρυνση. Οι μικρές ζυθοποιίες, πλήρωναν μέχρι σήμερα το 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβαλλόταν στην μπύρα, εφόσον η παραγωγή τους δεν ξεπερνούσε τα 200.000 εκατόλιτρα ετησίως. Ο συντελεστής του 50% θα παραμείνει σταθερός μόνο για τις μικρές ζυθοποίες που θα παράγουν μέχρι 15.000 εκατόλιτρα. Για όλες τις υπόλοιπες ο συντελεστής θα διαμορφωθεί από το 2016 από 55% έως 75% κάτι που σημαίνει ότι και η φορολογική επιβάρυνση θα αυξηθεί κατά 50%.

*   Αυξάνονται από 3500 σε 4020 ο αριθμός των τελωνειακών και φορολογικών υποθέσεων που θα μεταφερθούν κατά προτεραιότητα από το ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ.

*   Παρατείνεται μέχρι και την 31/01/2016 η διάταξη που επιτρέπει στο Μέγαρο Μουσικής να μην προσκομίζει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ενώ παρατείνεται μέχρι την ίδια ημερομηνία και η θητεία του ΔΣ.

Το νομοσχέδιο εισάγεται με την διαδικασία του επείγοντος αύριο στην επιτροπή Οικονομικών με στόχο να ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τα προαπαιτούμενα αλλά και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ψηφιστούν άμεσα ώστε να υπάρξει θετική εισήγηση του EWG στο Εurogroup της 9ης Οκτωβρίου για την καταβολή της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Κατεβάστε από εδώ την ΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Κατεβάστε από εδώ την ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

Κατεβάστε από εδώ την ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 

Κατεβάστε από εδώ την ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Κατεβάστε από εδώ το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Κατεβάστε από εδώ τον ΠΙΝΑΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

http://www.thetoc.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.