Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Οικονομικό «βάρος» για την Πάτρα τα Τμήματα του Αγρινίου

Οικονομικό «βάρος» για την Πάτρα τα Τμήματα του Αγρινίου

Απέτυχε το “Αθηνά”. Προετοιμάζεται το έδαφος για την μεταφορά;
κατάληψη-πανεπιστήμιο

Δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στα Πανεπιστήμια με ειδικές αναφορές στην περίπτωση του Αγρινίου.
Ουσιαστικά στο δημοσίευμα αποδεικνύεται πως ο βασικός στόχος του «Αθηνά» απέτυχε στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας που καταργήθηκε ενώ καταγράφεται μια κατάσταση η οποία ίσως αποτελέσει το άλλοθι για την μεταφορά των τμημάτων του Αγρινίου στην Πάτρα.
Το δημοσίευμα σημειώνει τα ελληνικά πανεπιστήμια ασφυκτιούν στη μέγγενη της υποχρηματοδότησης. Δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, τα κτίριά τους δεν συντηρούνται, εποπτικό υλικό καταστρέφεται, φοιτητές στοιβάζονται σε αίθουσες διδασκαλίας και διαμαρτύρονται για ελλείψεις σε συγγράμματα, οι βαθμολογίες και η έκδοση των πτυχίων καθυστερούν. Και το βασικότερο: κινδυνεύει η διδασκαλία μαθημάτων ελλείψει καθηγητών. Η Πρύτανης του Παν. Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, μιλώντας στην «Κ» ανέφερε πως «οι προϋπολογισμοί που καταθέσαμε είναι πλασματικοί. Τα κονδύλια δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών του πανεπιστημίου για όλο το 2015».

Διαβάστε το απόσπασμα για το Αγρίνιο:

Πανεπιστήμιο Πατρών
«Πληρώνει» εφέτος το σχέδιο «Αθηνά»

Το Πανεπιστήμιο Πατρών «πληρώνει» τα ελαττώματα της «Αθηνάς». Μέσα στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα λόγω της υποχρηματοδότησης, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα ΑΕΙ, το Πανεπιστήμιο έχει αναλάβει και το «βάρος» των τμημάτων του Αγρινίου. Συγκεκριμένα, με βάση το σχέδιο «Αθηνά» που προέβλεπε καταργήσεις και συγχωνεύσεις ΑΕΙ και υλοποιήθηκε επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, με το Παν. Πατρών συγχωνεύθηκε το Παν. Δυτικής Ελλάδας, το οποίο αποτελείτο από τρία τμήματα στο Αγρίνιο. Ωστόσο, αντί να υπάρξει εξοικονόμηση κονδυλίων, όπως ήταν ο στόχος της συγχώνευσης και ευρύτερα του «Αθηνά», τα λειτουργικά έξοδα των τμημάτων του Αγρινίου πέρασαν απλώς στον προϋπολογισμό του Παν. Πατρών, αφού τα τρία τμήματα έμειναν ως είχαν στην πόλη της Αιτωλοακαρνανίας. Οπως ανέφερε στην «Κ» η πρύτανής του Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου, τα λειτουργικά έξοδα και τα κονδύλια φοιτητικής μέριμνας για τα τρία τμήματα του Αγρινίου ανέρχονται σε 700.000 ευρώ ετησίως, με μεγάλο μέρος τους να προορίζεται για πληρωμή ενοικίων εγκαταστάσεων.

Ο τακτικός προϋπολογισμός του Παν. Πατρών από 14.400.000 ευρώ το 2010 συρρικνώθηκε στα 6.100.000 ευρώ το 2015 και οι δημόσιες επενδύσεις από 7.500.000 ευρώ σε 1.200.000 ευρώ αντιστοίχως. Ομως, οι φοιτητές αυξήθηκαν και οι καθηγητές μειώθηκαν. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των προπτυχιακών φοιτητών το 2010-11 ήταν 23.000 και το τρέχον έτος έχει αυξηθεί στους 31.300, ενώ ο λόγος φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ εκτινάχθηκε από 36,8 το 2011 σε 48,8 φέτος.

«Οι πανεπιστημιακοί συνταξιοδοτούνται, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να διδαχθούν μαθήματα σημαντικών ειδικοτήτων σε τμήματα όπως το Βιολογικό, το Οικονομικό, η Φαρμακευτική, το Πολιτικών Μηχανικών. Επίσης, δεν ξέρουμε πώς θα αντιμετωπισθούν οι ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό, την ίδια στιγμή που για campus 2.500 στρεμμάτων με 100 κτίρια υπάρχουν μόνο 10 φύλακες. Παράλληλα, τα κτίρια έχουν πια «γεράσει» εμφανώς, καθώς ελλείψει χρημάτων δεν συντηρούνται επαρκώς», λέει η κ. Κυριαζοπούλου και επισημαίνει: «Προσπαθούμε να κρατήσουμε το πανεπιστήμιο όρθιο. Ως πότε;».

Aναλυτικά το δημοσίευμα της Καθημερινής ΕΔΩ

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. ada ada

  Για αποφυγή παρεξηγήσεων να αναφερθεί ότι:
  1. Τα πραγματικά ετήσια έξοδα για εγκαταστάσεις και ενοίκια στο Αγρίνιο είναι 110.000€. Όλα τα άλλα έξοδα θα γινόταν είτε τα Τμήματα είναι στο Αγρίνιο είτε στην Πάτρα (αναλώσιμα, σίτιση, κ.λ.π.)
  2.Με τη συγχώνευση των Τμημάτων (Σχέδιο Αθηνά) το Πανεπιστήμιο Πατρών πήρε το αποθεματικό του Τακτικού Προϋπολογισμού του Παν. Δυτικής Ελλάδας περίπου 1.700.000€ και ερευνητικά προγράμματα προϋπολογισμού περίπου 2.000.000€.
  3. Στον αλγόριθμο του Υπουργείου προϋπολογίζονται και τα τρία Τμήματα του Αγρινίου και το Πανεπιστήμιο Πατρών παίρνει χρήματα που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τα έπαιρνε.

 2. APOL

  Τι παραμύθια είναι αυτά; τι θα πει οικονομικό βάρος και για ποιά Πατρα; Από τη τσέπητου τα βάζει τα λεφτά το Πανεπιστήμιο Πατρών; Δεν καταλαβα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.