Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Τι θα άλλαζε η…αλλαγή στις δημοτικές εκλογές

Τι θα άλλαζε η…αλλαγή στις δημοτικές εκλογές

ekloges

Ποτέ τα κόμματα δεν προχωρούν σε προτάσεις που αλλάζουν ριζικά το σκηνικό αν δεν έχουν να αποκομίσουν πολιτικό όφελος, αυτό είναι αρχή και κουσούρι της δημοκρατίας που έχουμε. Έτσι και τώρα με τις διαρροές Μιχελάκη για τις “σκέψεις του πρωθυπουργού” να αλλάξει τον τρόπο που θα γίνουν οι εκλογές και κυρίως να αποσυνδέσει δήμαρχο από δημοτικούς συμβούλους. Πρόκειται για καθαρά ωφελιμιστική κίνηση, που αν δεν είχε ταπεινά κίνητρα και γινόταν τίμια και καθαρά μετά από τις επόμενες εκλογές θα άλλαζε το σκηνικό για πάντα στην αυτοδιοίκηση.

Γιατί θα ενίσχυε την αυτόνομη παρουσία των δημοτικών συμβούλων. Γιατί θα είχαμε δημοτικά συμβούλια που ίσως και μην μπορούσε να περάσει τα θέματά του ο εκάστοτε δήμαρχος. Γιατί εδώ στο Αγρίνιο για παράδειγμα θα έπρεπε όλα τα κόμματα να βρουν τους καλύτερους και να στηρίξουν έχοντας σαν πρόσθετο βραχνά να φτιάξουν πλήρες ψηφοδέλτιο  και όχι να διεκδικήσουν τη δημαρχία με όρους κεντρικής πολιτικής σκηνής. Και γιατί θα φτάναμε σταδιακά  και στην ευχάριστη θέση η στήριξη να μην είναι κομματική αλλά αληθινά πολιτική.

Είπαμε όμως: Δυστυχώς οι θέσεις αλλάζουν κατά το δοκούν και η ΝΔ που στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είχε σηκώσει την αντιμνημονιακή παντιέρα και επέμενε στην πολιτικοποίηση, τώρα έχει μεταρρυθμιστική επιφοίτηση. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ που παλιά έλεγε ότι ο εναγκαλισμός της αυτοδιοίκησης με τα κόμματα ήταν κατάρα τώρα ξέρει καλά ότι σε τέτοιο ενδεχόμενα μπορεί α) να μην έχει τους υποψήφιους που θέλει να βάλει σαν δικούς του(θυμίζουμε όχι κάτω από το όνομα του επιλεγμένου από το κόμμα δημάρχου σύμφωνα με το νέο σύστημα που κυκλοφορεί ως διαρροή)γιατί θα μπορούν και μόνοι τους και β) να μην του αρκεί για να “πάρει” μια πόλη ένας προβεβλημένος ή άφθαρτος υποψήφιος δήμαρχος με πολύ ρητορική “αλλαγής σελίδας” που αλλιώς θα αρκούσε. Μόνο να σκεφτεί κανείς τι σημαίνει μια τέτοια αποσύνδεση για τους 10 δήμους που συνενώθηκαν στο σημερινό Αγρίνιο! Μπορεί να δούμε τον επόμενο δήμαρχο να πρέπει να διοικήσει σε εντελώς εχθρικό περιβάλλον…

Για να μην πούμε και κάτι ανατριχιαστικό: Ποιος υποψήφιος με τη στήριξη ποιών κομμάτων θα μπορεί να βρει “δικούς του” συμβούλους εκτός ψηφοδελτίου; “Μα θα ήταν πιο δύσκολο να βρουν, ίσως όλοι τους, ακόμη και εντός ψηφοδελτίου” θα πει κάποιος! Στους πρώην Καποδιστριακούς δήμους θα γινόταν ο θάνατος της αλεπούς. Ας αφήσουμε την αναντιστοιχία πολιτικών χώρων με δύναμη στο κέντρο αλλά όχι στα χωριά.  Είτε έτσι είτε αλλιώς οι διαρροές δεν άρεσαν καθόλου π.χ. στο ΠΑΣΟΚ που φοβάται ότι βγαίνει από το χάρτη εντελώς την ώρα που πάει να δείξει ότι αλλάζει, ενώ αντίθετα π.χ η Χρυσή Αυγή μάλλον σκέφτεται ότι  θα μπορεί να κάνει τη… δουλειά της και με έναν υποψήφιο των γνωστών προδιαγραφών και 30 “δικά της παιδιά” στα χωριά. Κι εκεί θέλω να δω τι προτιμούν όσοι πιστεύουν ότι η μάχη για την αυτοδιοίκηση είναι κουκιά για τα κόμματα, όπως ήταν σε τελείως άλλες εποχές. Διότι η λογική και οι δημοκρατικές αντιλήψεις δεν μπορούν να μάχονται τις ακρότητες εσαεί με τεχνάσματα.

Μπορεί να  ήρθε η ώρα να αφήσουμε να γίνει το “μοιραίο” και να κερδίσουμε σε αμεσότερη δημοκρατία με πιο αδέσμευτους συμβούλους για να μην έχουμε τίποτε εκπλήξεις στο μέλλον, ακόμα κι αν ξέρουμε ότι το βήμα έγινε από τη ΝΔ για να μην έχει απώλειες παντού. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να αφήσει- ειδικά- ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει κάτι τέτοιο, γιατί θα είναι σαν αυτοκτονία. Ας σκεφτούμε μόνο το ενδεχόμενο εκλογών τη δεύτερη Κυριακή για δήμαρχο μαζί με ευρωεκλογές! Να μετράει μόνο το πρόσωπο και να έχει και την χαρά να παίξει ο ψηφοφόρος με την ευρωκάλπη! Οπότε αναμένεται μακρά μάχη πάνω στο θέμα και θα την κερδίσει όποιος έχει πιο πολύ πολιτικό κεφάλαιο. Επί σκοπόν λοιπόν και σε αυτό το θέμα! Πυρ!

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΑΡΗΣ

    …αυτο χρειαζονταν να γινει… μπας και σταματησουν οι δημοτικοι συμβουλοι ναναι γλαστρες του Δημάρχου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.