Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Τι λέει η τοπική αγορά για τον συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ

κατάλογοςΕυνοϊκές επιπτώσεις αλλά και επιφυλάξεις αναμένουν φορείς της αγοράς και του εμπορικού κόσμου από τη νομοθετική ρύθμιση για συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ, που εξήγγειλε  ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η εξαγγελία έγινε κατόπιν σύσκεψης που έλαβε χώρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οπότε ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Παρ’ όλα αυτά, καθώς παρόμοιες εξαγγελίες έχουν ακουστεί πολλές φορές στο παρελθόν για ένα ζήτημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και δύο χρόνια, ο εμπορικός κόσμος παραμένει επιφυλακτικός. Ως «προεκλογικό τρικ και πυροτέχνημα» χαρακτηρίζει την εξαγγελία του πρωθυπουργού ο Παναγιώτης Μπεσίνης, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αγρινίου, ευελπιστώντας ότι τα οφέλη για τις τοπικές επιχειρήσεις θα είναι ελάχιστα, εξαιτίας των περιορισμών που θέτει η νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με τον κ. Μπεσίνη, το αίτημα είναι χρόνιο και η χρονική στιγμή που επιλέγεται να ανακοινωθεί, ενάμιση μήνα πριν της διπλές εκλογές του Μαΐου, δημιουργεί συνειρμούς στον εμπορικό κόσμο για μια προσπάθεια δημιουργίας θετικών εντυπώσεων για την κυβέρνηση. «Θα ήταν καλύτερα να έπαιρναν πίσω όλα τα μέτρα που έχουν οδηγήσει τους μικρομεσαίους εμπόρους και τις οικογενειακές επιχειρήσεις σε Αρμαγεδδών, παρά να εκτοξεύουν ένα ακόμη προεκλογικό τρικ», καταλήγει ο ίδιος. Η δυνατότητα συμψηφισμού ΦΠΑ με όλους τους φορείς του δημοσίου αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια. Είναι λογικό επομένως να εκφράζεται δυσπιστία για την δήλωση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά.

Την δυσπιστία αυτή εκφράζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, λέγοντας χαρακτηριστικά «Να το δω και να μην το πιστέψω»!Υπάρχει όμως και μια θετική αποτίμηση του μέτρου, όπως την εκφράζει ο Παναγιώτης Ζήσογλου, πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αγρινίου & Περιχώρων, ο οποίος κάνει λόγο για μέτρο «ανάσα για την αγορά». Ο ίδιος εκτιμά ότι ευνοημένοι θα βγουν κυρίως οι εξαγωγείς, όπως όσοι εξάγουν ελιές, αλλά και γενικότερα όλοι όσοι έχουν συναλλαγές με το δημόσιο. Όπως εκτιμά ό ίδιος, πέρα από τα οφέλη που θα υπάρξουν για γιατρούς, φαρμακοποιούς, ιατρικές κλινικές, εργολάβοι και προμηθευτές του δημοσίου, το μέτρο αυτό θα «ξεμπλοκάρει» πολλές επιχειρήσεις και θα επιτρέψει στην αγορά να εξομαλυνθεί. Αρχικά, το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί από το Φθινόπωρο και θα αφορά σε επιχειρηματίες με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ, ενώ αργότερα θα γίνει επέκτασή του. Από τον πρωθυπουργό το μέτρο χαρακτηρίστηκε ως «φορολογικά ουδέτερο», ενώ μαζί με αυτό ανακοίνωσε την κατάργηση προστίμων που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑ. Τέλος, όσον αφορά τις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, ο κ. Σαμαράς είπε ότι έως το τέλος του έτους το οφειλόμενο ποσό θα έχει μειωθεί στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Μένει να δούμε αν το μέτρο αυτό όντως θα υλοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι δεν πρόκειται παρά για ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης ενόψει των διπλών εκλογών του Μαΐου αλλά και των αρνητικών τάσεων που καταγράφουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Μπαλτάκου.

Κώστας Καρακώστας 

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.