Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020

Τι σημαίνει στ’ αλήθεια ο όρος «αυτοφωράκιας»;

leksiko_foititwa-620x320

Ο «αυτοφωράκιας». Πολλοί άκουσαν τον χαρακτηρισμό για πρώτη φορά σήμερα, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι προκήρυξε πρόωρες εκλογές αναζητώντας «αυτοφωράκια» στον οποίο θέλει να φορτώσει την εφαρμογή των σκληρών μέτρων που περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο και συνομολογήθηκαν από τον τέως πρωθυπουργό και τους δανειστές.

Τι σημαίνει όμως στ’ αλήθεια ο όρος «αυτοφωράκιας»; Πρόκειται για νεολογισμό. «Αυτοφωράκιας» είναι το άτομο που παρουσιάζεται ως υπεύθυνος νυχτερινού κέντρου ώστε να κλειστεί προσωρινά στο αυτόφωρο, αντί του πραγματικού υπευθύνου, σε περιπτώσεις αυτόφωρης δίωξης λόγω παραβίασης των κανονισμών λειτουργίας.

Ο «αυτοφωράκιας» δεν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι άνθρωποι που πληρώνονται ουσιαστικά, για να δεχθούν ένα επιπλέον ποινικό βάρος και ο πραγματικός υπεύθυνος να παραμείνει καθαρός. Στο παρελθόν επρόκειτο για άτομα με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, ακόμη και πρώην φυλακισμένους, που δεν φοβούνται να λερωθούν κι άλλο, αλλά το υψηλό ποσοστό ανεργίας της χώρας μας έχει αλλάξει πλέον το προφίλ τους.

Σήμερα ο «αυτοφωράκιας» είναι άνεργος, συνταξιούχος που θέλει να συμπληρώσει τη σύνταξή του, ακόμη και απότακτος αστυνομικός. Οταν οι  έλεγχοι απαιτούν συλλήψεις και αυτόφωρη διαδικασία, όπως π.χ. η διατάραξη της κοινής ησυχίας, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες προσλαμβάνουν κάποιον στο μαγαζί τους, για να αναλάβει την ευθύνη. Επισήμως, ο «αυτοφωράκιας» αναφέρεται και ως «αγορανομικός υπεύθυνος».

Το μεροκάματο κυμαίνεται στα 40 με 50 ευρώ και απλώς δουλειά του «αυτοφωράκια» είναι να… κάθεται περιμένοντας τη σύλληψη.

Αν γίνει έφοδος από κάποια υπηρεσία και ρωτήσουν ποιος είναι ο υπεύθυνος στο κατάστημα είναι υποχρεωμένος να απαντήσει «εγώ» και να συλληφθεί για λογαριασμό του ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Η διανυκτέρευση στα κρατητήρια είναι 100 ευρώ  αν και συνήθως τα αφεντικά πληρώνουν την απελευθέρωση.

Η σταδιοδρομία τους στον χώρο είναι σχετικά βραχύβια και η αστυνομία αναγνωρίζει τους επαγγελματίες του είδους,  Οι φάτσες των «αυτοφωράκηδων» στα μαγαζιά της νύχτας αλλάζουν συχνά.

Πηγή: protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.