Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020

Τι σχέση έχουν οι Ρώσοι με την εκτροπή του Αχελώου;

ektropiaxeloou

* ΤΙ σχέση μπορεί να έχουν οι Ρώσοι με τον Αχελώο;

Κι όμως έχουν, όπως αποδείχτηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τις επαφές κυβερνητικών αξιωματούχων των δύο χωρών.

Η ιστορία ξεκινά αρκετά (γύρω στα 20) χρόνια πριν όταν η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να προμηθευτεί από ρωσικές εταιρίες τα μηχανήματα (τουρμπίνες) για τα δύο υδροηλεκτρικά εργοστάσια που θα λειτουργούσαν με την εκτροπή του Αχελώου.

Η εκτροπή δεν έγινε ποτέ και ως εκ τούτου η υπόσχεση για την αγορά των μηχανημάτων από τη Ρωσία παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες.

ΝΑ, όμως, τώρα που οι Ρώσοι, λόγω και των γενικότερων εξελίξεων, άδραξαν την ευκαιρία και επανέφεραν το θέμα.

Ζήτησαν, λοιπόν, από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευση της χώρας και να προμηθευτεί τώρα μηχανήματα ίσης αξίας ανεξάρτητα αν εκτραπεί ή όχι ο Αχελώος.

Ο αρμόδιος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνης φέρεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να συμφώνησε στη σύσταση μεικτής επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα.

Κι επειδή ο Αχελώος, με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι… θαύμα να ολοκληρωθεί έστω και σε 20 χρόνια, θεωρείται πιθανότερο τα μηχανήματα – εφ’ όσον γίνει τελικά η αγορά τους – να χρησιμοποιηθούν σε άλλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

ΜΑΚ.

http://www.eleftheria.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.