Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Τμήμα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου

Τμήμα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ποντίων Ν.Αιτωλοακαρνανίας «Δ.Ψαθάς»

διαλεκτος1.- Ο Σύλλογος Ποντίων Αιτ/νίας ΄΄Δ.ΨΑΘΑΣ΄΄ εκφράζει την ικανοποίησή του για την ίδρυση τμήματος εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αγρινίου.
2.- Με αφορμή το γεγονός ότι προς ενός έτους υπήρξε αποδέκτης ενδιαφέροντος από άτομα ποντιακής και μη καταγωγής, για το συγκεκριμένο θέμα, με συντονισμένες δράσεις και σε συνεργασία με το Δ.Αγρινίου και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε το εν λόγω εγχείρημα να γίνει πραγματικότητα. Ιδρύθηκε τμήμα στα πλαίσια δραστηριοτήτων του συλλόγου ενώ παράλληλα διενεργήθηκαν όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες πιστοποίησης του εκπαιδευτή. Επιμορφωτής του προς ίδρυση νέου τμήματος θα είναι εκπαιδευτικός & μέλος του συλλόγου (κ.ΣΑΝΔΑΛΙΔΗΣ Χαρίλαος) ο οποίος έλαβε πιστοποίηση ύστερα από επιτυχημένη συμμετοχή σε σχετική προκήρυξη του ΥΠΕΠΘ.
3.-Η ποντιακή διάλεκτος, η περισσότερο ομιλούμενη διάλεκτος στην Ελλάδα σήμερα, εμφανίζει πολλά στοιχεία δανεισμένα από τα αρχαία ελληνικά. Ειδικότερα το 70% των λέξεων προέρχεται από την αρχαία ιωνική διάλεκτο και μόλις το 30 % από τούρκικες, περσικές και αραβικές λέξεις.
4.- Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διάσωση της διαλέκτου θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ίδιας της ελληνικής γλώσσας, γιατί όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, οι διάλεκτοι είναι παραπόταμοι που ενισχύουν το κύριο ποτάμι, τη βασική γλώσσα.
5.-Προτρέπουμε για τη συμμετοχή όλων των ενηλίκων δημοτών του Δ.Αγρινίου στο τόσο ξεχωριστό/ιδιαίτερο τμήμα, που επίκειται να ξεκινήσει στην πόλη του Αγρινίου. Τα μαθήματα θα είναι διάρκειας 150 ωρών με δωρεάν συμμετοχή και θα πραγματοποιούνται στην έδρα του συλλόγου. Παράλληλα η συμμετοχή θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή για το σύλλογό μας διότι με αυτό τον τρόπο θα γίνει περισσότερο εμφανής η θέληση γνώσης και επαφής για τον ευρύτερο ποντιακό ελληνικό πολιτισμό/λαογραφία/ιστορία.
6.-Για πληροφορίες και εγγραφές ( εώς 15 Οκτωβρίου 2014) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο σύλλογό μας τηλ. 6932417100 – 6974842584 και στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Αγρινίου στη διεύθυνση: Λ. Μαβίλη – Παλαιός Σταθμός Τρένου (τηλ. 2641028995) από 09:30 π.μ. έως 01:30 μ.μ.

Εκ του Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

ΤΑΦΙΑΔΗΣ Νικόλαος Μαστρογιάννη Κασσάνδρα

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.