Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020

«Το Αγρίνιο παράγει πολιτισμό»

«Το Αγρίνιο παράγει πολιτισμό»

Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης του Χρήστου Ψυχοπαίδη στη Δημοτική Πινακοθήκης

DSCN9189

Πραγματοποιήθηκαν απόψε τα εγκαίνια της δεύτερης κατά σειρά έκθεσης που φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου που σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» παρουσίασε την ενότητα έργων «Επάγγελμα: Ποιητής» του ζωγράφου Γιάννη Ψυχοπαίδη .

Μια έκθεση-αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση και τα και 80 χρόνια από τον θάνατό του.

Ο εικαστικός και δάσκαλος κ. Ψυχοπαίδης παρευρέθηκε απόψε στα εγκαίνια και ενώπιων των δημοτών που προσήλθαν για να απολαύσουν τα έργα  που δημιούργησε μέσα από ποικίλα υλικά όπως  παλέτες, πλαστικά πιάτα του πικ-νικ,  ξύλα που ξέβρασε η θάλασσα,  γραμματόσημα,  χάρτινες σακούλες και επιστολόχαρτα ξενοδοχείων,  ντοσιέ,  πολαρόϊντ, χαρακτικά ή ακουαρέλες ,και μίλησε όχι τόσο για αυτά, όσο για την σημασία της ύπαρξης ενός τέτοιου χώρου στο Αγρίνιο.

Τον Γιάννη Ψυχοπαίδη προλόγισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του εικαστικού εργαστηρίου του δήμου Αγρινίου κ. Χρήστος Γαρουφαλλής και ο δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός. «Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μιαν εικαστική βιογραφία του Καβάφη και, όπως αναφέρει και ο ίδιος ο ζωγράφος, προσπαθεί να διεισδύσει στον ποιητικό κόσμο με όπλα ζωγραφικής. Πρόκειται για έναν διάλογο, μιαν υπόκλιση δύο τεχνών, της ζωγραφικής και της ποίησης που τις κάνει να συναντώνται σε ένα νέο επίπεδο αναζητώντας η κάθε μία, την αυτοτέλεια», ανέφερε ο κ. Γαρουφαλής, χαρακτηρίζοντας μεγάλη τιμή την παρουσία του καλλιτέχνη στην πόλη και την πινακοθήκη, αφού «έτσι στηρίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τη δημιουργία της δημοτικής Πινακοθήκης στο Αγρίνιο σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Π. Μοσχολιός που αναφέρθηκε στη δημοτική πινακοθήκη ως ένα «πείραμα που μέρα με τη μέρα πετυχαίνει όλο και περισσότερο, κόντρα στη μιζέρια των καιρών…»

«Οι άνθρωποι της τέχνης θέλουν να βοηθήσουν μια τέτοια προσπάθεια που γίνεται σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους, γιατί δικαιώνει τον αγώνα που έκανε ο Δήμος, ως κοινωφελής επιχείρηση, ως εικαστικό εργαστήρι, όλα αυτά τα χρόνια, για να λειτουργεί σήμερα αυτή η πινακοθήκη», ανέφερε ο κ. Μοσχολιός μιλώντας μάλιστα «με στοιχεία χειροπιαστά», όπως είπε για την επιτυχία του εγχειρήματος, αφού την προηγούμενη έκθεση την είδαν, πέραν των υπολοίπων δημοτών, 850 παιδιά από σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Δεσμεύτηκε δε ότι η Πινακοθήκη θα συνεχίσει να φιλοξενεί έργα σπουδαίων εικαστικών, αλλά και πως ο Δήμος Αγρινίου, συνεχίζοντας τη στήριξή του και την προσπάθεια ανάδειξης μιας πολιτιστικής ποικιλίας στην πόλη, μέσα στον επόμενο μήνα θα εγκαινιάσει τη Δημοτικής Γλυπτοθήκης στην παλιά δημοτική Αγορά.

Ο καλλιτέχνης τέλος δήλωσε συγκινημένος που ένας τόπος που δεν τον γνώριζε όπως θα έπρεπε, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, τον εξέπληξε θετικά που κατάφερε να στήσει έναν τέτοιο θεσμό «με αυτή την επάρκεια την πληρότητα και τις προδιαγραφές για να λειτουργήσει και να υποδεχθεί τον πολιτισμό με έναν θαυμάσιο τρόπο», ευχόμενος τα χρόνια που θα έρθουν να αποδείξουν ότι το στοίχημα να παγιωθεί η Πινακοθήκη ως πόλος έλξης για την πόλη, έχει κερδηθεί…

DSCN9135 DSCN9136 DSCN9139 DSCN9143 DSCN9145 DSCN9146 DSCN9151 DSCN9155 DSCN9159 DSCN9166 DSCN9168 DSCN9172 DSCN9184 DSCN9187 DSCN9194

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.