Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Το αληθινό στατιστικό του Αγρινίου(και όχι μόνο)

Το αληθινό στατιστικό του Αγρινίου(και όχι μόνο)

oldpeople

Από όλα τα προβλήματα που μας βρήκαν ένα είναι το σπουδαιότερο και συγχρόνως εκείνο που δεν του δόθηκε η πρέπουσα σημασία. Το δημογραφικό και η μη συμμετοχή στην οικονομία μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας.

Και οι λαϊκιστές και οι μεταρρυθμιστές δεν εξηγούν στον κόσμο πως θα έχουμε δημόσια υγεία και παιδεία και παροχές στο δήμο με τη σύνθεση του πληθυσμού που έχουμε. Χρειαζόταν ένα σχέδιο και δεν υπάρχει εθνική σύμπνοια να το πετύχουμε γιατί από τη μία έχουμε καραγκιόζηδες που παίζουν το θεατρικό «ΕΝΦΙΑ» στη Βουλή και από την άλλη θεοκράτες του υλισμού που πιστεύουν ότι τα λεφτά είναι κάπου και τα παίρνεις αν ανήκεις στις δυνάμεις του Καλού.

Οι χτεσινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την περιοχή μας πιστεύω ότι δεν έτυχαν μεγάλης προσοχής, παρότι λένε τρομακτικά πράγματα. Δεν θα αναφερθώ σε άλλη πόλη, παίρνω μόνο το Αγρίνιο, σχετικά με τη δουλειά: Απασχολούμενοι:27.173, Ζητούσαν Εργασία:8.377,
Μαθητές/Σπουδαστές:17.270, Συνταξιούχοι:21.763, Οικιακά:12.775, Λοιπά:6.823

Δηλαδή «δουλεύουν» ούτε το 1/3 του πληθυσμού και τα εισαγωγικά μπαίνουν γιατί στην «απασχόληση» είναι και 5μηνα και part-time κλπ, κλπ. Ας πούμε ότι άλλοι 15 χιλιάδες δεν φαίνονται γιατί δουλεύουν κρυφά. Το δημόσιο από αυτούς δεν παίρνει κάτι οπότε έρχεται μία η άλλη(σημειωτέον, κι εκεί η πλήρης δουλειά σχεδόν αγνοείται). Λίγοι αναλογικά ψάχνουν επισήμως δουλειά. 13 χιλιάδες άτομα κάνουν «οικιακά» απλήρωτα. Ένας στους τέσσερις(και κάτι)  είναι συνταξιούχος και μαζί με «οικιακά», παιδιά/νεαρούς, άνεργους και άεργους προκύπτουν κάπου τα 2/3 του πληθυσμού ανενεργά οικονομικά. Υπάρχουν και κάπου 7 χιλιάδες άνθρωποι που είναι «Λοιπά», ένας θεός ξέρει τι σημαίνει αυτό(εισοδηματίες; αγρότες; άποροι;).

Υπάρχει σωτηρία; Βγαίνουν τα κουκιά για την κοινωνία παροχών που ονειρευτήκαμε; Δύσκολο έως αδύνατον…

 

Γ.Σ.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.