Σάββατο, 8 Μαΐου, 2021

“Το βλέμμα του Οδυσσέα” στη Ρωγμή

“Το βλέμμα του Οδυσσέα” στη Ρωγμή

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

«Το βλέμμα του Οδυσσέα» (1995)

Αν ο κινηματογράφος είναι το «ταξίδι» του βλέμματος, τότε το απόλυτο κινηματογραφικό έργο είναι όσα είδε αυτός που έχει «ταξιδέψει» πιο πολύ από όλους. Άρα κινηματογράφος, με την θεωρητική έννοια, είναι όσα είδε ο Οδυσσέας. Επομένως, «βλέμμα του Οδυσσέα» είναι η περιφραστική απόδοση του όρου «κινηματογράφος».

Την Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014 στις 8:00 το βράδυ η Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη ΡΩΓΜΗ (Κινηματογραφική Λέσχη), παρουσιάζει την τρίτη ταινία του αφιερώματος στον Θόδωρο Αγγελόπουλο με τίτλο: «Το Βλέμμα του Οδυσσέα»

Ο ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Α. επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στην πατρίδα, αναζητώντας τρεις μπομπίνες ανεμφάνιστου φιλμ των Αδελφών Μανάκη, πιονέρων του κινηματογράφου στα Βαλκάνια. Η απεγνωσμένη αναζήτηση του φιλμ όπου καταγράφηκε το πρώτο βλέμμα πάνω σε τούτη τη χερσόνησο, γίνεται ταυτόχρονα και η αναζήτηση ενός βλέμματος από πλευράς του Α. (του Αγγελόπουλου, κατ’ επέκταση), που ψάχνει ένα καινούριο τρόπο να ξαναδεί τον κόσμο. Η οδύσσεια του Α. δεν είναι μια ομηρική Οδύσσεια. Όλα τα ομηρικά αντίστοιχα δεν αναγνωρίζονται παρά μόνο σαν σχήματα, σκορπισμένα στοιχεία στο μακρύ ταξίδι της σύνθεσης. Τώρα που όλες οι ιδεολογίες κατέρρευσαν, τώρα που το σοσιαλιστικό όνειρο κύλησε στο ποτάμι της Ιστορίας, η περιπέτεια του βλέμματος απέμεινε η μόνη περιπέτεια να αφηγηθείς.

Σενάριο – Σκηνοθεσία : Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας

Κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας

Μουσική: Ελένη Καραϊνδρου

Ήχος: Θανάσης Αρβανίτης

Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος

Ερμηνευτές: Harvey, Erland Josephson, Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ντόρα Βολανάκη, Μάνια Παπαδημητρίου, Angel Ivanof, Ljuba Tadic, Cert Llanaj, Αγνή Βλάχου, Γιάννης Ζαβραδινός, Βαγγέλης Καζάν, Μίρκα Καλατζοπούλου, Δημήτρης Καμπερίδης, Εύα Κοταμανίδου

Παραγωγή: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ),

Παραγωγοί: Giorgio Silvagni, Eric Heumann, Dragan Ivanovic – Hevi,

Εκτέλεση παραγωγής: Φοίβη Οικονομοπούλου

Διεύθυνση παραγωγής: Κώστας Λαμπρόπουλος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.