Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Το δικαίωμα της επιλογής


Σύμφωνα με το άρθρο 17 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας από 1/9/10 θα καταργηθεί το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους εκτός από τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης άνω των 300 ατόμων. Εκφράζω την αντίθεση μου με στην πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο απειλεί άμεσα την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και θα αποτελέσει την ταφόπλακα στα μαγαζιά μας. Αν κοιτάξουμε τι συμβαίνει στο εξωτερικό θα δούμε ότι στη Γαλλία έκλεισαν χιλιάδες μαγαζιά και πτώση του συνολικού τζίρου 40%. Στην Κροατία από την εφαρμογή του αντιστοίχου νόμου υπήρξε πτώση του τζίρου 80%. Στην Μεγάλη Βρετανία έκλεισαν εκατοντάδες PUB με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι χιλιάδες. Ενώ σε άλλες χώρες όπως Γερμάνια Αυστρία Ισπανία Βέλγιο Πορτογαλία απλώς συνεχίζουν να καπνίζουν.
Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής. Όπου είναι υποχρεωτική η προσέλευση πολιτών να υπάρχει απαγόρευση. Όπου είναι προαιρετική να επιλέγουν.
Αυτό άλλωστε κάνει κανείς κάθε μέρα στη ζωή του. Επιλέγει τι θα φάει που θα καθίσει να πιει καφέ τι θεατρικό έργο θα δει. Απαιτούμε δηλαδή το αυτονόητο. Το δικαίωμα στην επιλογή τη δική μας και των πελατών μας. Η στέρηση της επιλογής από τους ανθρώπους αποτελεί προσπάθεια χειραγώγησης και φασισμού. Στις σύγχρονες δημοκρατίες ο καθένας κάνει την δική του επιλογή και αναλαμβάνει κα την ευθύνη. Με τη λογική της αγόρευσης αύριο το κράτος μπορεί να απαγορεύσει να τρώμε χοιρινό κρέας που είναι εξίσου βλαβερό για την υγεία. Και εάν εμένα μου αρέσει το χοιρινό? Θέλω να πω δηλαδή ότι οι απαγορεύσεις δεν είναι πάντα αποτελεσματικές. Όπου απαγορεύεται το κάπνισμα δεν μειώθηκε ο αριθμός των καπνιστών ούτε έπεσε η κατανάλωση των τσιγάρων. Το μόνο που έγινε ήταν να μειωθεί η κατανάλωση στα καφέ και τους χώρους μαζικής εστίασης με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι χιλιάδες άνθρωποι. Χρειάζεται λοιπών ρεαλιστικές λύσεις. Να προστατευθεί ή δημόσια υγεία και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των μεν και των δε. Να υπάρχει σήμανση των καταστημάτων κατ’ επιλογήν.

ΠΑΤΣΙΑΛΟΣ ΦΩΤΗΣ

Ιδιοκτήτης καφέ όπερα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.