Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, 2020

Το Επιμελητήριο απαντά στους λογιστές για το ΓΕΜΗ

Με αναλυτική ανακοίνωση το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας απαντά (και επι της ουσίας εκφράζει τη δυσαρέσκειά του) για όσα υποστήριξε ο Σύλλογος  Λογιστών- Φοροτεχνικών Αγρινίου για  το θέμα της αυτοαπογραφής των επιχειρήσεων στο ΓΕ.Μ.Η.Θυμίζουμε πως η  Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Λογιστών- Φοροτεχνικών Αγρινίου αποφάσισε να υιοθετήσει, στο θέμα της αυτοαπογραφής των επιχειρήσεων στο ΓΕ.Μ.Η, ομόφωνα, τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του κλάδου και να υποστηρίξει ότι  «η παραπάνω εργασία της αυτοαπογραφής δεν είναι αρμοδιότητα και υποχρέωση δική μας». Παράλληλα κάλεσε του νέους Λογιστές-Φοροτεχνικούς που θα «θελήσουν να αναλάβουν την διεκπεραίωση της αυτοαπογραφής στο ΓΕ.Μ.Η. να το κάνουν εισπράττοντας  και εύλογη αμοιβή, ανάλογα με τον όγκο της εργασίας που θα αναλάβουν και σε συνδυασμό με τις ελάχιστες χρεώσεις που εισπράττει το Επιμελητήριο». Αναλυτικά η απάντηση του Επιμελητηρίου:

ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ – ΑΥΤΟΑΠΟΓΡΑΦΗ-ΛΟΓΙΣΤΕΣ

 Με έκπληξη πληροφορήθηκε ο επιχειρηματικός κόσμος του νομού μας ότι η  Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Λογιστών- Φοροτεχνικών Αγρινίου αποφάσισε να υιοθετήσει, στο θέμα της αυτοαπογραφής των επιχειρήσεων στο ΓΕ.Μ.Η, ομόφωνα, τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του κλάδου και να υποστηρίξει ότι  «η παραπάνω εργασία της αυτοαπογραφής δεν είναι αρμοδιότητα και υποχρέωση δική μας».

Παράλληλα να καλέσει του ΝΕΟΥΣ(όπως αναφέρει) Λογιστές-Φοροτεχνικούς που θα «θελήσουν να αναλάβουν την διεκπεραίωση της αυτοαπογραφής στο ΓΕ.Μ.Η. να το κάνουν εισπράττοντας  και εύλογη αμοιβή, ανάλογα με τον όγκο της εργασίας που θα αναλάβουν και σε συνδυασμό με τις ελάχιστες χρεώσεις που εισπράττει το Επιμελητήριο».

Στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, που είναι ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας και των επιχειρήσεων για την περιοχή μας, υπήρχε η εντύπωση ότι οι Λογιστές και οι Φοροτεχνικοί είναι συνεργάτες και σύμβουλοι των επιχειρήσεων, που τόσο βάλλονται εδώ και καιρό από αποφάσεις και μη-αποφάσεις. Δεν υπήρξε ποτέ, ούτε κατά διάνοια, η αίσθηση ότι οι Λογιστές μπορεί να θεωρούν ότι εξαντλείται ο ρόλος τους στην συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και μόνο.

Ειδικότερα δε, όταν γνωρίζουν όλοι -και το γνωστοποιούμε σε όσους δεν το γνωρίζουν- ότι ο ρόλος του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ενός θεσμού που υιοθετήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία με καθυστέρηση ενός αιώνα) είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ύπαρξη των επιχειρήσεων καθώς αυτές αποκτούν για πρώτη φορά έναν μοναδικό αριθμό μητρώου -τον αριθμό Γ.Ε.ΜΗ-, που θα αποτελεί την ταυτότητά τους και θα τις ακολουθεί σε όλο τον κύκλο ζωής τους, επιτυγχάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά, και χάρη στη διαδικασία αυτή, τη λειτουργία ενός ενιαίου μητρώου για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Έτσι μειώνεται το διοικητικό κόστος και η γραφειοκρατία που είναι αμφότερα βάρη για την κάθε επιχείρηση αλλά και για το επιχειρηματικό κλίμα. Ενώ,  είναι ακόμη γνωστό, ότι μια επιχείρηση χωρίς τον αριθμό Γ.Ε.ΜΗ δεν θα μπορεί ούτε τραπεζικό λογαριασμό να διαθέτει.

Θα περίμενε κανείς λοιπόν, οι συνεργάτες των επιχειρήσεων (που υποτίθεται έχουν δημιουργήσει και είναι στη διάθεσή τους ο πλήρης φάκελος της καθεμιάς) να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των καιρών και σε μια εκ των πραγμάτων απλή διαδικασία,  δηλ. τη διαδικασία της αυτοαπογραφής.

Επίσης, ως Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, θα αναμέναμε να έχουν διαβάσει τους Νόμους και τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που διέπουν τη διαδικασία της αυτοαπογραφής, ώστε να διαπιστώσουν ότι τα ελάχιστα χρήματα που προβλέπονται, για όποιον ζητήσει τη συνδρομή του Επιμελητηρίου στην απλή αυτή διαδικασία της αυτοαπογραφής, εισπράττονται στο συντριπτικό ποσοστό του 80% για λογαριασμό του Υπουργείου και όχι για λογαριασμό του Επιμελητηρίου.

Επιπροσθέτως υπενθυμίζουμε ότι προς διευκόλυνση όλων υπάρχει η ηλεκτρονική διεύθυνση www.businessportal.gr,  όπου ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί πληρέστερα για τις διαδικασίες αυτοαπογραφής,  καθώς επίσης και να υποβάλει σχετικά ερωτήματα. Επίσης αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να αντληθούν από το portal του Επιμελητηρίου μας www.etakcci.gr .

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι οι προθεσμίες  αυτοαπογραφής έχουν ως κάτωθι:

 

Για τις ΑΕ, τις ΕΠΕ, τις ΟΕ και τις ΕΕ, η προθεσμία υποβολής ορίζεται ως εξής:

 • Μέχρι την 27η Οκτωβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 1.
 • Μέχρι την 3η Νοεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 2.
 • Μέχρι την 10η Νοεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 3.
 • Μέχρι την 17η Νοεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 4.
 • Μέχρι την 24η  Νοεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 5.
 • Μέχρι την 1η  Δεκεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 6.
 • Μέχρι την 8η Δεκεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 7.
 • Μέχρι την 15η Δεκεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 8.
 • Μέχρι την 22η Δεκεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 9.
 • Μέχρι την 29η Δεκεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 0.

 

 

Για τους αστικούς συνεταιρισμούς και τα υποκαταστήματα ή πρακτορεία εταιρειών της αλλοδαπής, η προθεσμία υποβολής είναι από 1η Νοεμβρίου 2012 έως τις 29 Δεκεμβρίου του 2012 και εξειδικεύεται ως εξής:

 • Μέχρι την 20η Νοεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 1, 2,3.
 • Μέχρι την 10η Δεκεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 4, 5,6.
 • Μέχρι την 29η Δεκεμβρίου 2012 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 7, 8,9,0.

Για τις Ατομικές επιχειρήσεις, τους Ευρωπαϊκούς Ομίλους Οικονομικού Σκοπού, τις Ευρωπαϊκές Συνεταιριστικές Εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορία, η προθεσμία παρατείνεται :

 • Μέχρι την 21η Ιανουαρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 1, 2,3,4.
 • Μέχρι την 15η Φεβρουαρίου 2013 για τους υπόχρεους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει στο 5,6,7,8,9, 0.

Υπενθυμίζουμε στους υπόχρεους ότι αν παραλείψουν την εγγραφή τους στο Γ.Ε.ΜΗ. ή υποβάλουν ανακριβή στοιχεία εντός της τασσόμενης από την ΥΑ Κ1-1136/12 κατά περίπτωση προθεσμίας, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί διοικητικών κυρώσεων του άρθρου 17 του ν. 3419/2005 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ήτοι πρόστιμο που κυμαίνεται από 600 έως 30.000 ευρώ, με την επιφύλαξη περαιτέρω κυρώσεων.

 

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.