Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Το ΚΚΕ για το εργατικό ατύχημα στις Αλυκές Μεσολογγίου

Το ΚΚΕ για το εργατικό ατύχημα στις Αλυκές Μεσολογγίου

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα.

Το τελευταίο μεροκάματο έκανε την περασμένη Παρασκευή ένας 36χρονος εργάτης, πατέρας δυο παιδιών στην εταιρεία «Αλυκές Μεσολογγίου Α.Ε.».
Το ατύχημα έγινε την ώρα της δουλειάς όταν έπεσε από μηχάνημα ύψους περίπου 10 μέτρων χάνοντας την ισορροπία του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μεσολογγίου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από αιμορραγία.
Δεν είναι το πρώτο στην συγκεκριμένη επιχείρηση. Η εργατική τάξη μετράει 4 νεκρούς.
Αναδεικνύονται οι εγκληματικές ευθύνες της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων για τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς όσο και για την παντελή έλλειψη των απαιτούμενων ελέγχων.
Για το ΚΚΕ αποτελεί μια ακόμα τραγική απόδειξη των συνεπειών της κυρίαρχης πολιτικής που στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου πετσοκόβει τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής. Εντατικοποιούν την δουλειά και δεν παίρνουν μέτρα προστασίας για την ζωή των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση φέρει την κύρια ευθύνη για το ότι οι επιθεωρήσεις εργασίας όχι μόνο δεν παίρνουν μέτρα, δεν κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους αλλά βάζουν πλάτη για να συγκαλύψουν τις ευθύνες της εργοδοσίας τόσο σε σχέση με τα μέτρα ασφάλειας που δεν παίρνονται όσο και για τα εργατικά ατυχήματα-τραυματισμοί που γίνονται και δεν έρχονται στην επιφάνεια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
• Τι μέτρα θα παρθούν για να διερευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους; Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να στηριχθεί (οικονομικά κλπ.) η οικογένεια του άτυχου εργάτη;
• Τι μέτρα θα παρθούν ώστε οι συνθήκες εργασίας και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην συγκεκριμένη επιχείρηση να γίνουν τέτοια ώστε να μην θρηνεί η εργατική τάξη νεκρούς και τραυματίες.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης

Νίκος Καραθανασόπουλος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.