Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Το κλίμα για την Αυτοδιοίκηση

Το κλίμα για την Αυτοδιοίκηση

εκλογές

11ος δημοφιλέστερος δήμαρχος ο Π.Μοσχολιός, σύμφωνα με την Κάπα Research

Έρευνα για την Αυτοδιοίκηση  διενήργησε η Κάπα Research και δημοσίευσε Το Βήμα της Κυριακής σ’ ένα κολοσσιαίο δείγμα 30.249 ατόμων πανελλαδικά. Η έρευνα αποτυπώνει το πώς η κοινωνία αντιμετωπίζει σε αυτή τη συγκυρία την Αυτοδιοίκηση . Πέραν της καταγραφής του κλίματος η ερεύνα παρουσιάζει και τους δημοφιλέστερους περιφερειάρχες και δημάρχους έχοντας στη σχετική λίστα τον δήμαρχο Αγρινίου Παύλο Μοσχολιό στην 11η θέση  με δημοφιλία 46,4% . Το συμπεράσματα της έρευνας καταγράφονται ως εξής στο in.gr:

Αποδέσμευση από κομματικούς μηχανισμούς
Νέους και καταξιωμένους επιθυμούν οι πολίτες για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Πεδίο μεταβολών και ανατροπών, με βάθος τέτοιο που θα επηρεάσει και την κεντρική πολιτική σκηνή, διαμορφώνεται στις τοπικές κοινωνίες. Οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Μάιο του 2014, αναδεικνύονται η πιο ενδιαφέρουσα αναμέτρηση των τελευταίων ετών, όχι μόνο εξαιτίας της εγγύτητάς τους με τις ευρωεκλογές.

Τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η Κάπα Research που δημοσιεύει Το Βήμα της Κυριακής σε ένα κολοσσιαίο δείγμα 30.249 ατόμων πανελλαδικά, αποτυπώνουν μια καινούρια εικόνα για τις αντιλήψεις των πολιτών έπειτα από τέσσερα χρόνια εφαρμογής προγραμμάτων σωτηρίας, τα οποία διέλυσαν τους κοινωνικούς αρμούς.
Η έρευνα καταδεικνύει ότι αμφισβητείται εκ θεμελίων το μοντέλο διοίκησης των δήμων και των περιφερειών, αλλά καταδικάζεται και ο τρόπος, με τον οποίο διαχειρίζονται τις εξουσίες και το δημοτικό ταμείο οι δήμαρχοι.
Οι πολίτες εξακολουθούν να αναζητούν νέα πρόσωπα, έχουν όμως πιο κατασταλαγμένα κριτήρια από κάθε άλλη φορά. Επιθυμούν νέα πρόσωπα, σαραντάρηδες, ώστε να έχουν επαγγελματική καταξίωση, αλλά μεγαλύτερο προσόν για τους υποψηφίους θεωρείται η αποδέσμευσή τους από κομματικούς μηχανισμούς.
 Με άλλα λόγια, πρώην βουλευτές, αποτυχημένοι πολιτευτές και γόνοι πολιτικών τζακιών θα ξεκινήσουν με ασήλωτα βαρίδια την εκστρατεία τους.
Επίσης, το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» έχει χάσει την ισχύ του.
Αν τα παραπάνω ευρύματα συνδυαστούν με το 44,9%, οι οποίοι στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών θα επέλεγαν υποψήφιο της Κεντροαριστεράς, και με το 45,7% που θα επέλεγε περιφερειάρχη από τον ίδιο χώρο, φαίνεται να δημιουργείται μια κρίσιμη εκλογική μάζα που ενδέχεται να αλλάξει τους συσχετισμούς.
Επίσης το 48,8% των πολιτών έχει θετική ή μάλλον θετική άποψη για τον Καλλικράτη.

Newsroom ΔΟΛ-in.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.