Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Το «κόμμα» των αναποφάσιστων: Ποιοι είναι- πόσοι και που κλίνουν

Το «κόμμα» των αναποφάσιστων: Ποιοι είναι- πόσοι και που κλίνουν

Το κόμμα των αναποφάσιστων θα κρίνει τις εκλογές. Το προφίλ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων και που κατευθύνονται.

oi-anapofasistoi-tha-krinoun-to-apotelesma-tis-kalpis_6.w_lΚρίσιμο μέγεθος θα είναι για μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση το κόμμα των αναποφάσιστων το οποίο καταγράφεται από ποσοστά που αρχίζουν από 13% μέχρι και 18% ανάλογα με την έρευνα κοινής γνώμης.

Στις ευρωεκλογές οι αναποφάσιστοι έγειραν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ καθορίζοντας τη διαφορά με τη δεύτερη Ν.Δ. στις 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Ενας στους πέντε ψηφοφόρους, ηλικίας από 18-34 ετών, αναποφάσιστοι

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Metron Analysis, Στράτο Φαναρά με βάση και την τελευταία μέτρηση της εταιρείας το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται σε ποσοστό 13%, ενώ προφίλ τους αφορά νέους ηλικίας 18-34 ετών και είναι είτε άνεργοι είτε φοιτητές. Ουσιαστικά ένας στους πέντε ψηφοφόρους των κατηγοριών από 18-34 ετών είναι αναποφάσιστοι.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis το 23% είναι άνεργοι, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 24% ανήκει στην κατηγορία των σπουδαστών. Σε ποσοστό 79% είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ενώ το 64% υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις έναντι ενός ποσοστού 31% που είναι ενάντια στα Μνημόνια. Παρόλ’ αυτά όμως η μεγάλη πλειοψηφία των αναποφάσιστων βρίσκεται πιο κοντά στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την έρευνα της Marc για τον Αlpha, η Ν.Δ. έχει εισροές 10% από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων και διαρροές 9,3% στο άκυρο το λευκό και τους αναποφάσιστους καταγράφοντας κέρδος 0,7%. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισροές 9,3% από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων και του λευκού ή της αποχής και διαρροές προς την αντίθετη κατεύθυνση κατά 6,7% καταγράφοντας κέρδος 2,6% από τις μετακινήσεις.
Αύξηση του ποσοστού για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ν. Μαραντζίδης ο οποίος μίλησε για τις εκλογές στην Ελλάδα στον αυστριακό Τύπο και εκτίμησε πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθοριστεί από το κρίσιμο ποσοστό των αναποφάσιστων.

Σημείωσε επίσης ότι οι ψηφοφόροι κυρίως από τον κεντροδεξιό χώρο επιστρέφουν στη Νέα Δημοκρατία επειδή αισθάνονται μια αυξανόμενη ανασφάλεια η οποία αρχίζει να υπερκαλύπτει την έως τώρα κυριαρχούσα δυσαρέσκεια, οργή ή και αγανάκτηση για την κυβέρνηση Σαμαρά και την πολιτική λιτότητας και αυτοί είναι οι απαισιόδοξοι που φοβούνται μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μια ως εκ τούτου χειροτέρευση της κατάστασης.

Παράλληλα, διαπιστώνει μια αύξηση του ποσοστού για τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι νέοι ψηφοφόροι θέλουν οπωσδήποτε μια αλλαγή πορείας στην Ελλάδα, βλέποντας μια οικονομική κατάρρευση έως και μια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα, που προκάλεσε η διαχείριση της κρίσης, και αυτοί είναι οι αισιόδοξοι και πιστεύουν σθεναρά ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα είναι καλύτερα και δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα.

Φωτογραφία: Eurokinissi / Κώστας Μάντζιαρης

του Νίκου Τσίτσα |

Thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.