Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Το μίσος για την αυτοδιοίκηση

Το μίσος για την αυτοδιοίκηση

apolΘα διαβάσατε ότι πρωταθλητές στην κακοδιαχείριση είναι και πάλι σύμφωνα με την έκθεση Ρακιντζή οι δήμοι. Κατατμήσεις, πολεοδομίες, ρουσφέτια, τα πάντα όλα, έτοιμα να στρώσουν το δρόμο για έναν κόσμο που ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη. Λίγες μέρες μετά έρχεται η κουβέντα στις πρώτες οριζόντιες απολύσεις από το δημόσιο και φυσικά η μεγάλη δεξαμενή είναι οι ΟΤΑ. Και οι εκπαιδευτικοί, που δεν μπορεί κάποιος να βρει ποιος δεν κάνει, ποιος είναι επίορκος ή κοπανατζής και φεύγουν οριζόντια 1976 σε πρώτη φάση ενώ μπαίνουν σε “κινητικότητα”  χιλιάδες. Όμως 5 ή 6 χιλιάδες το Σεπτέμβρη και 3,5 χιλιάδες τώρα της Δημοτικής Αστυνομίας θα είναι από τους ΟΤΑ (χωρίς να μπαίνουμε σε συγκρίσεις με τους εκπαιδευτικούς). Τα πρώτα άρθρα έλεγαν για το πόσο αχρείαστη είναι η Δ.Α. και ήρθαν να κουμπώσουν με τις χτεσινές δηλώσεις Σαμαρά για το τι είναι προτιμότερο για τον πολίτη, μια αχρείαστη Δημοτική ή μια κεντρική γεμάτη κομμάντα σαν αυτά που έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή του Κόλα και της παρέα του.

Το γεγονός ότι στον δυτικό κόσμο οι αστυνομίες που αναλαμβάνουν την ασφάλεια του πολίτη είναι πρωτίστως οι Δημοτικές δεν πέρασε από το μυαλό κανενός. Διότι δεν είναι μόνο η αστυνομία, που εδώ την κράζουν όλοι ότι είναι αχρείαστη, αλλά αν είχε εξοπλισμό θα είχαμε διαδηλώσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με την εκπαίδευση ή ακόμα και την υγεία, το περιβάλλον και τις επενδύσεις. Πρώτα κάνουν κουμάντο οι τοπικές κοινωνίες και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι. Αλλά εδώ οι δήμαρχοι είναι απαξιωμένοι και με δική τους ευθύνη γιατί και προτάθηκαν από κόμματα και δέχτηκαν να γίνουν η ουρά κομμάτων. Μια αληθινή μεταρρύθμιση όμως θα ζητούσε πόρους και δυναμικό όχι από την Αυτοδιοίκηση, αλλά αντίστροφα προς αυτήν! Κανονικά δηλαδή, θα έπρεπε να βρεθεί μηχανισμός η δημοτική αστυνομία όχι να αφομοιωθεί από την επίσημη κεντρική, αλλά να της δοθεί χρόνος να απορροφήσει εκείνη δυνάμεις της αστυνομίας που θα είχαν ευθύνη την ασφάλεια στην πόλη(αν ποτέ αναγνωριζόταν ότι το να νιώθεις ασφαλής είναι θεμελιώδες δικαίωμα, βέβαια).

Ξανά στην έκθεση Ρακιντζή , τον οποίο σέβομαι γιατί όση δουλειά έχει κάνει αυτός δεν έχουν κάνει 100 υπουργοί τα τελευταία 10 χρόνια. Οι ΟΤΑ είναι όντως πρωταθλητές στη διαφθορά γιατί έχουν πολεοδομίες και σχολεία και προνοιακές δομές και καθαριότητα και νερό και τα πάντα. Με πόσα λεφτά; Με 2,6% του ΑΕΠ. Πόσα έχουν στις άλλες χώρες; Κατά μέσο όρο…16% του ΑΕΠ! Και πόσο έχουν οι πολύ σοβαρές χώρες π.χ. της Σκανδιναβίας; Από 20%-30% του ΑΕΠ! Στην Αυτοδιοίκηση! Μπορεί να φανταστεί κανείς την Ελλάδα με 1/3 ευρώ να τα διαχειρίζονται οι τοπικές κοινωνίες; Είναι σίγουρο ότι ο εκάστοτε δήμαρχος θα ήταν πιο φαύλος από τον εκάστοτε υπουργό ή τους βουλευτές;

Αλλά όχι. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ μεθαύριο που θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο τελειώνουν και το ξέρουν. Από τη στιγμή που θα απολύσουν δημοσίους υπαλλήλους παύει ο κύριος λόγος της παρουσίας τους που ήταν η διανομή θέσεων για να κρατάνε την εξουσία. Πελατειακών θέσεων. Ή θα διαλυθούν σύντομα ή θα βρουν νέα σχήματα με νέα ονόματα, όπως… Πιο Νέα Ελλάδα, γιατί τέτοιο σοκ δεν το αντέχουν. Νομοτελειακά θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έστω κι αν δεν διαλύθηκαν οι συνιστώσες, έστω κι αν η αντιπολίτευση την ώρα της ίδρυσης έπιασε 30%, έστω κι αν η βασική δύναμη παρέμεινε ο ΣΥΝ του 4% και οι Πασοκογενείς έφαγαν πόρτα(3 έδρες όσες και η Κομμουνιστική Τάση), έστω και αν 25% και πλέον δεν ψήφισε Τσίπρα. Μπήκαν μερικά πράγματα σε τάξη όπως οι εθνικοποιήσεις που απορρίφθηκαν, οι συνεργασίες που πέρασαν ή το πόσο χρέος δεν θα αναγνωρίσουμε μην τραβώντας τελικά μονοκοντυλιά. Άρα το ερώτημα πόση τοπική αυτοδιάθεση θέλουμε θα κληθούν μέχρι τις επόμενες εκλογές αυτοδιοίκησης να το απαντήσουν άλλα σχήματα. Πιθανώς υπό μια κυβέρνηση αριστερή. Και θα πρέπει εκεί να δούμε πόση τοπική αυτοδιάθεση θέλουμε και αντέχουμε.

Διότι, εν κατακλείδι, θα μπορούσε να πει κανείς ότι εκείνοι που μισούν την αυτοδιοίκηση είναι οι λάτρεις του συγκεντρωτισμού και της εξάρτησης από ένα κέντρο που θα κατευθύνει τα πάντα. Είτε από ιδεολογία(στην Ελλάδα είναι πολλές και δημοφιλείς σε όλους τους χώρους), είτε από ανάγκη για κεντρική εξάρτηση του πελατειακού κράτους. Γι’ αυτό και τόσο εύκολα οι πρώτοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα αποβληθούν από το σύστημα θα είναι οι δημοτικοί. Γιατί έχει καλλιεργηθεί το έδαφος χρόνια τώρα από όσους σιχαίνονται όχι τόσο την αυτοδιοίκηση αλλά τη δημοκρατία του λεγόμενου δυτικού τύπου. Που κακά τα ψέματα  (με εξαίρεση κάποιες συλλογικές προσπάθειες τοπικού χαρακτήρα) έχει την περισσότερη αυτοδιάθεση από όλα τα συστήματα που έχουν εφαρμοστεί οργανωμένα σε κράτος.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.