Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Απ’ όλα έχουν, πια, τα Δημοτικά μας Συμβούλια… Απογραφή, διαξιφισμοί, ιδεολογία, πόλεμος και φωνές! Αλλά και πολύ ουσία…

Απ’ όλα έχουν, πια, τα Δημοτικά μας Συμβούλια… Απογραφή, διαξιφισμοί, ιδεολογία, πόλεμος και φωνές! Αλλά και πολύ ουσία…

Απ’ όλα έχουν, πια, τα Δημοτικά μας Συμβούλια…
Απογραφή, διαξιφισμοί, ιδεολογία, πόλεμος και φωνές! Αλλά και πολύ ουσία…

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

Στη χτεσινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του (μεγάλου πια)Αγρινίου θεωρητικά θα είχαμε μια κουβέντα για το τι έβγαλε η απογραφή που έγινε πρόσφατα από την Οικονομική Επιτροπή που συστήθηκε.
Όμως είχαμε τα πάντα, κυριολεκτικά. Και η κοινή πεποίθηση όλων των παρατηρητών ήταν πως τελικά ο Καλικράτης έβγαλε ένα πολύ αντιπροσωπευτικό δείγμα των πολιτών της περιοχής, που όντως είναι τελικώς ενιαία και με κοινά σημεία αναφοράς.
Η κουβέντα άνοιξε με μια αναφορά στο θέμα του Εφετείου και τον κ. Μοσχολιό να παίρνει το λόγο και να υποστηρίζει ότι η εξέλιξη αυτή συμπληρώνει την ταυτότητα της πόλης και μαζί με το Πανεπιστήμιο πλέον το Αγρίνιο θα είναι μια πόλη που θα μπορεί να θεωρηθεί αυτάρκης και άρα να ζητήσει όλα όσα δικαιούται. Η αναφορά του όμως στο ποιος διαχρονικά διεκδίκησε το Εφετείο, όπου ανέφερε όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές έμελε να είναι το πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης. Ο κ. Καζαντής, ως νομικός, πήρε το λόγο και τόνισε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που επανήλθε σε ένα τελματωμένο ζήτημα από τον Κώστα Καραμανλή για να ανταπαντήσει ο κ. Μοσχολιός πως ήταν παρών ο κ. Σταμάτης όταν επισκέφτηκαν τον κ. Χατζηγάκη από κοινού και τους τόνισε ότι το θέμα έχει κολλήσει με άνωθεν εντολές… Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι ο κ. Σταμάτης είχε εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο θέμα καθώς θύμισε ότι στο Μεσολόγγι υπάρχουν τοπικά συμφέροντα που αντιστρατεύονται το Εφετείο στο Αγρίνιο αλλά και πως ηττήθηκε η άποψη της κ. Μπακογιάννη που είπε ότι η Κρήτη έχει πιο μαχητικούς πολιτικούς. Τόνισε, δε, πως ο κ. Καραμανλής πιεζόταν από το Χανιώτικο λόμπυ που δεν ήθελε Εφετείο στο Ηράκλειο καθώς είχε μόλις 151 βουλευτές την εποχή εκείνη. Εδώ είχαμε τα πρώτα ευτράπελα καθώς ο κ. Σταμάτης αναγνώρισε στις φωτογραφίες που βγήκαν με την κ Μπακογιάννη στη πρόσφατη επίσκεψή της, άτομα του δικού του χώρου στις συναντήσεις και επανέφερε το θέμα των εκλογικών «υπόγειων» συνεργασιών, λέγοντας «να, που δεν τα βγάζαμε από το μυαλό μας». Ο κ. Μοσχολιός δεν έχασε την ευκαιρία να απαντήσει ότι θεωρεί τιμή που τον ψήφισαν άτομα του χώρου του κ. Σταμάτη όπως θεωρεί τιμή και τις πολιτικές συνεργασίες! Μάλιστα απευθυνόμενος στον κ. Σταμάτη τον ρώτησε «αν πιούμε μαζί ένα ούζο, θα μας κατηγορήσει ο Σιαλμάς ότι συνεργαζόμαστε;»!

Γαια πυρί μειχθήτω
Είδηση υπήρξε και στην περίπτωση των σχολικών συνενώσεων καθώς μετά από ερώτηση του κ. Κοτρολού για το αν πρόκειται να γίνει κάτι περισσότερο ο κ. Μοσχολιός απάντησε ότι έχουν ήδη αποσταλεί επιστολές στο υπουργείο και θα γίνει ότι είναι δυνατόν για δυο περιπτώσεις. Η μια είναι αυτή του δημοτικού στις Ραΐνες όπου τα παιδιά είναι επικίνδυνο να μετακινούνται ειδικά μέσα στο χειμώνα λόγω οδικού δικτύου και η άλλη είναι του Γυμνασίου στα Καλύβια όπου πρόκειται για ένα σύγχρονο εξαιρετικό ιδιόκτητο κτήριο που εξυπηρετεί και το Αγγελόκαστρο και θα είναι άδικο για τα παιδιά να ταξιδεύουν συνολικά επί μιάμιση ώρα για να πάνε σχολείο. Κάπου εκεί η εκδήλωση διακόπηκε από μέλη του ΠΑΜΕ και αντιπολεμικών διαδηλωτών που εισήλθαν στο χώρο του δημοτικού συμβουλίου, φώναξαν αντιαμερικανικά συνθήματα και ζήτησαν να βγει ψήφισμα από το συμβούλιο για τον πόλεμο. Αυτό τονίστηκε ότι δεν μπορεί να γίνει σε μια ειδική συνεδρίαση και θα γίνει την Τετάρτη. Με τον κ. Σιδέρη της ελάσσονος αντιπολίτευσης να επαναφέρει το θέμα σαν πρόεδρος της επιτροπής ειρήνης της πόλης υπήρξε και η πρώτη ανοιχτή διαφωνία πάνω στο θέμα των διαμαρτυριών για την επέμβαση στη Λιβύη. Ο κ. Σταμάτης πήρε το λόγο και δήλωσε ότι τον ενδιαφέρει να φύγουν οι δικτάτορες από όλη τη γη και ότι δεν μπορεί υποκριτικά να αγνοεί ότι ο Καντάφι σφάζει το λαό του. Μάλιστα υπέδειξε και πολιτικό φορέα που δεν έχει καταδικάσει ποτέ τους «διάφορους δικτάτορες», προκαλώντας την αντίδραση του κ. Σιδέρη που απάντησε ότι «έπρεπε να ντρέπεται» ο κ. Σταμάτης. Τότε ο τελευταίος επανήλθε και δήλωσε ότι θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι είναι με «εκείνον που αποθέωνε στο αεροδρόμιο τον φονιά 500 ανθρώπων», εννοώντας την περίπτωση του Λίβυου που θεωρείται ότι, κατ’ εντολήν Καντάφι, ανατίναξε ένα αεροπλάνο γεμάτο επιβάτες στο Λόκερμπυ.
Οι τόνοι ανέβηκαν και σε άλλες περιπτώσεις όπου επικράτησε ακόμη και θυμηδία καθώς ειδικά ο κ. Μουρτζιάπης όταν ήρθε το θέμα του συνδέσου για το ΧΥΤΑ κυριολεκτικά φώναζε όσο μπορούσε, ενώ σε μια παρέμβαση-διακοπή του κ. Σφυρή οι φωνές ήταν τόσο δυνατές που όταν ζητήθηκε η παρέμβαση του προέδρου για να ανακαλέσει ο αντιδήμαρχος ο κ. πρόεδρος είπε το αμίμητο «από τις φωνές δεν κατάλαβα καν τι είπε ο κ. Σφυρής!»
Οι τόνοι ανέβηκαν και όταν ο κ. Σταμάτης θέλησε να υπενθυμίσει τον διασυρμό-όπως είπε- που δέχτηκε από τον κ. Σώκο για το χρέος των 2 εκατομμυρίων που άφησε στη νομαρχία, όπως είπε χωρίς κανένα δάνειο, την ώρα που η Περιφέρεια βρήκε χρέος 30 εκατομμύρια από τον κ. Σώκο(το ποσό που δημοσιοποιήθηκε είναι πάνω από 17 εκατομμύρια).

Μεγάλο χρέος ή διαχειρίσιμη κατάσταση;
Πάντως γι’ αυτή καθαυτή την απογραφή των οικονομικών που τελικά υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, πρέπει να πούμε ότι υπήρξαν τρεις διαφορετικές και εντελώς αντίθετες προσεγγίσεις. Η πλευρά Νικάκη τόνισε ότι είναι άσκοπο να ψηφίσει για την απογραφή όταν στο επόμενο συμβούλιο θα υπάρξει θέμα για αναπροσαρμογή των τελών. Η αντίστοιχη πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι τα χρέη του δήμου θα ανέλθουν πολύ πάνω από την απογραφή γιατί οι απαιτητές πληρωμές θα πάνε πολύ ψηλά λόγω των αγωγών. Ο κ. Καζαντζής υποστήριξε ότι μπορεί τα χρέη να αγγίξουν και τα 40 ή 50 εκατομμύρια και πως είναι πολύ κρίσιμο το ότι δεν περιλαμβάνονται στα χρέη αυτά των εταιριών όπως η ΔΕΠΑ, το ΔΗΠΕΘΕ κλπ! Ο κ. Γκρίζης τόνισε ότι υπήρχει αγωγή εργαζομένων για το επίδομα των 178 ευρώ που ζητά 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ είναι γνωστό ότι εργολάβοι έχουν διαρκείς πιεστικές απαιτήσεις. Παράλληλα ο κ. Σταμάτης ξεκαθάρισε ότι όπου υπάρχει θέμα ύποπτων οικονομικών το λόγο θα έχει η δικαιοσύνη. Παράλληλα πολίτης σε παρέμβασή του δήλωσε ότι γνωρίζει χρέος 200 χιλιάδων του ΔΗΠΕΘΕ προς προμηθευτές χωρίς να υπάρξει αντίδραση από την αίθουσα.
Αντίθετα ο κ. Μοσχολιός τόνισε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και πως σε τελική ανάλυση δεν θα κάνουν κουμάντο οι εργολάβοι στην πόλη αλλά οι εκλεγμένοι από το λαό. Θεώρησε ότι τα οικονομικά του δήμου είναι σε απόλυτο έλεγχο και ότι με τους εργολήπτες και τους προμηθευτές στην πλειοψηφία τους έχει εξαιρετική συνεργασία. Απέρριψε παράλληλα τις αιτιάσεις των εργοληπτών για 14 εκατομμύρια χρέος ενώ θύμισε το εργασιακό περιβάλλον ασφάλειας που υπάρχει καθώς όπως είπε ο ίδιος «δεν διόρισε κανέναν». Θύμισε ότι σε περιόδους κρίσης την πληρώνουν ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και η πρόνοια αλλά ο ίδιος όσο μπορεί δεν θα σταματήσει την κοινωνική πολιτική που έκανε μέχρι τώρα τονίζοντας το θέμα των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. «Στο δημοτικό πάρκινγκ έχουμε πλεόνασμα 500 χιλιάδων, ενώ για το ΔΗΠΕΘΕ αν είχαμε ενεργήσει αλλιώς τώρα θα είχε κλείσει. Για τις αγωγές, το ΝΙΜΙΤΣ,να φανταστείτε, μας ζητά 1,2 εκατομμύρια για μια διαμαρτυρία που είχαμε κάνει έξω από αυτό, ενώ όλοι οι μικροί εργολάβοι των γύρω δήμων έχουν θυμηθεί τα χρέη μέχρι την εποχή που παραγράφονται» όπως τόνισε.
Τώρα, καλό είναι να πούμε ότι ο ορκωτός λογιστής που ανέλαβε την απογραφή υπέγραψε με την επιφύλαξη των αγωγών και που μπορεί αυτές να φτάσουν ενώ τα νούμερα λένε ότι: Αναμένονται 15.600.000 έσοδα με 4,5 περίπου να είναι ταμειακό υπόλοιπο και τέλη ανείσπρακτα 5.300.000 ευρώ! Tα άλλα είναι από ΣΑΤΑ κλπ, δηλαδή καθόλου σίγουρο ότι θα τα πάρουμε…
Αντίθετα τα δάνεια είναι 5 εκατομμύρια για το Αγρίνιο και 10 για τους δήμους που συνενώθηκαν όμως δεν είναι άμεσα πληρωτέα αλλά ακόμη και σε βάθος 15ετίας. Τα χρέη προς τιμολόγια και προμήθειες είναι 6.736.000 χωρίς να υπολογίζονται αυτά των εταιριών του δήμου αφού όπως ειπώθηκε αυτό δεν το απαιτούσε ο νόμος. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι φάνηκε πως πολλοί δήμοι έκαναν άλλου είδους «πολιτική» χωρίς να ζητούν κανένα τέλος! Γιατί πως αλλιώς να εξηγηθεί ο κατάλογος που έδωσε η κα Κατσαρή όπου φαίνεται ότι πχ για οφειλές ο κάτοικος Νεάπολης χρωστά 643 ευρώ, αυτός των Θεστιέων 433,του Αγρινίου 140 και του Αρακύνθου 13; Ή σε προμηθευτές στο δήμο Θεστιέων 180 ευρώ, Αγρινίου 48 και Αγγελοκάστρου 41; Ή σε έλλειμμα στους δήμους Νεάπολης 540 ευρώ, Παρακαμπυλίων 309, Αγρινίου 92 και Μακρυνείας 59;
Τέλος να πούμε ότι τέθηκε και ένα πολιτικό θέμα. Ο κ. Σταμάτης υποστήριξε ότι όποιο σκοτεινό σημείο υπάρχει θα πηγαίνει στη δικαιοσύνη, ενώ πρότεινε και την εκπόνηση μελέτης για το μέλλον της περιοχής από ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Μοσχολιός απάντησε ότι η εμπλοκή της δικαιοσύνης στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας έφερε τη χώρα εδώ που είναι και είναι μια επικίνδυνη πρακτική, ενώ για την μελέτη ανέφερε ότι όλοι σε αυτό τον τόπο έχουμε εκπονήσει από μια μελέτη με αμφίβολα αποτελέσματα.

(Οι φωτό αρχείου)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.