Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Το Μικρό Θέατρο Αγρινίου στο Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος

apo-proto-xeri1Μετά από πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, Γιάννη Αναστασάκη, η παραγωγή του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου «Από πρώτο χέρι» με θέμα τα καπνά σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, θα παιχτεί στη Θεσσαλονίκη, στο Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάράδος από 11 έως 20 Μαρτίου. Η χαρά είναι ιδιαίτερα μεγάλη για τους συντελεστές γιατί όπως ανέφερε και η καλλιτεχνική διευθύντρια του μικρού θεάτρου, Κατερίνα Καραδήμα «η ιστορία του αγροτικού κινήματος της Ελλάδος και του καπνού του Αγρινίου κλείνονται σε μια παράσταση, φτιαγμένη από Αγρινιώτες και ταξιδεύουν σε μέρη της Ελλάδας. Η τιμή και η χαρά όμως είναι ιδιαίτερη που θα παίξουμε στο ΚΘΒΕ μιας και η βόρεια Ελλάδα έχει πολλές αναφορές στο περιεχόμενο και στο υλικό της παράστασης».
Τρεις ηθοποιοί, με υλικά τις πραγματικές μνήμες και αφηγήσεις των ανθρώπων που εργάστηκαν ως καπνεργάτες ή ως αγρότες-καλλιεργητές στα καπνά του Αγρινίου, συνθέτουν μια παράσταση – ύμνο στον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων και στην πατρογονική γη. Γυρίζοντας στη ρίζα της πόλης και της φύσης τους, αναζητούν να θυμηθούν και να εμπνευστούν από το πείσμα ζωής αυτών των ανθρώπων, που στην ουσία έχτισαν, άνδρωσαν και έκαναν διάσημες τις πόλεις του καπνού.
H Γεωργία Μαυραγάνη επενδύει σε μνήμες και εμπειρίες από γιαγιάδες, προγιαγιάδες, παππούδες και παιδιά που μεγάλωσαν και ωρίμασαν μέσα στη μυρωδιά και την κόλλα του καπνού. Χώμα, γη, δάκρυα, γέλια, καπναποθήκες, όνειρα, χωράφια, έρωτες, κόπος, τσακωμοί και μια ανεξήγητη επιθυμία επιστροφής σε εκείνη την εποχή.
Η παράσταση Από πρώτο χέρι, είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης έρευνας των συντελεστών της, που στηρίζεται σε αφηγήσεις καπνεργατών και καλλιεργητών καπνού του Αγρινίου, σε πληροφορίες από το βιβλίο του Ευάγγελου Παπαστράτου Η δουλειά κι ο κόπος της, σε ιστορικά στοιχεία που προκύπτουν από το ιστορικό δοκίμιο Καπνεργάτες – οι κυνηγοί του ονείρου του Αριστείδη Μπαρχαμπά, και σε μια σειρά συναισθηματικών, λογοτεχνικών και μουσικών συνειρμών.

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Βοηθός σκηνοθέτη – σκηνικά, κοστούμια: Λίλη Κυριλή
Καλλιτεχνικός συνεργάτης : Αντώνης Μίκροβας
Φωτογράφιση : Βαγγέλης Πατσιαλός
Βίντεο παράστασης: myagrinio
Παίζουν: Κατερίνα Καραδήμα, Μαντώ Κεραμυδά, Δανάη Σπηλιώτη
Παραγωγή: Μικρό Θέατρο Αγρινίου

Μικρό Θέατρο – Κέντρου 26 Αγρίνιο
Τηλ.: 2641046619
Καλλιτεχνική διευθύντρια: Κατερίνα Καραδήμα

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.