Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Το νέο Μεταπτυχιακό στην Αυτοδιοίκηση και οι “μαθητευόμενοι μάγοι”της

Το νέο Μεταπτυχιακό στην Αυτοδιοίκηση και οι “μαθητευόμενοι μάγοι”της

aftodioikisi1Μόνο ευχάριστη μπορεί να χαρακτηριστεί η παρουσίαση του  Κοινού  Πρόγραμματος  Μεταπτυχιακών Σπουδών, στο γνωστικό αντικείμενο «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση»,το οποίο υλοποιείται με την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και της ΕΕΤΑΑ και με τη συνεργασία τεσσάρων Πανεπιστημίων . Αναλυτικά εδώ

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μόνιμα αλλά και αιρετά μέλη της αυτοδιοίκησης και οι κατευθύνσεις του είναι “Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Οικονομικής Λειτουργίας και Κοινωνικής Πολιτικής”.

Μέχρι τώρα την αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και στον τόπο μας την αναλάμβαναν “μαθητευόμενοι μάγοι”. Μηχανικοί, Δικηγόροι,  εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες,  αγρότες και άλλες ειδικότητες καλούνταν να σηκώσουν τα βάρη της ως αιρετά μέλη, μπαίνοντας στα βαθιά των προβλημάτων της. Άλλοι πετύχαιναν και άλλοι όχι.  Η όποια εμπειρική εξειδίκευση προϋπήρχε στο μόνιμο προσωπικό των Δήμων με τα όποια προτερήματα και μειονεκτήματα.

Η μέχρι τώρα ενασχόληση ήταν καθαρά εμπειρική. Ελάχιστοι ακολούθησαν ή ανέπτυξαν κάποια μεθοδολογία έστω και θεωρητική σε κάποιο βιβλίο (Τελευταίο με θέμα την αυτοδιοίκηση  ήταν  του πρώην Δημάρχου Μεσολογγίου Π. Κατσούλη, με την επιφύλαξη να υπάρχουν και άλλα από αυτοδιοικητικά στελέχη του τόπου μας.)

Από την άλλη “τα ράσα δεν κάνουν τον παπά”, δηλαδή ένα μεταπτυχιακό δεν μπορεί να διασφαλίσει και την ανάλογη επιτυχία στο έργο ενός  αιρετού  αυτοδιοικητικού, σε όποια θέση και αν υπηρετεί.  Οι απρόβλεπτοι παράγοντες είναι πολλοί  και ποικίλουν

Σίγουρα  όμως λείπει από την συντριπτική πλειοψηφία αυτό που λέμε “όραμα” , “στόχοι” και πολλές αυτοδιοικητικές αρχές ενώ ξεκινούν με όρεξη καταλήγουν στην διαχείριση. Τα οράματα λοιπόν απαιτούν γνώση όχι μόνο καταστάσεων αλλά και μεθόδων.

Αναμφίβολα  μεταπτυχιακά ή σπουδές στην αυτοδιοίκηση οφείλουν να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Και  μόνο καλό θα ήταν να βλέπαμε και πρόσωπα από την περιοχή μας να συμμετέχουν σε αυτά.

Άγριος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.