Κυριακή, 18 Οκτωβρίου, 2020

Το «ξανθό αγγελούδι», τα γκέτο των ρομά και κάποια συμπεράσματα

«Μια 40χρονη τσιγγάνα κατάφερε να ξεφτιλίσει το σύστημα και να το κάνει κουρέλια…»

(φράση της κυρίας Τσέγκου σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ στις 20-10-2013)

 papadopoulos-115x11511311111Γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος

            Απ’ όλον αυτόν τον ορυμαγδό δηλώσεων σ’ όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια που μου θύμισε το αξέχαστο χρονογράφημα του Δημήτρη Ψαθά «Η μεγάλη τσάντα και το μικρό τσαντάκι» και την αυτογελοιοποίηση σχεδόν όλων των μεγαλοδημοσιογράφων σχετικά με το «ξανθό αγγελούδι» που βρέθηκε τυχαία σε καταυλισμό Ρομά, εγώ συγκράτησα περισσότερο την παραπάνω φράση. Και τι άλλο να συγκρατήσει κανείς και τι συμπέρασμα να βγάλει απ’ όλο αυτό το σόου και την κάκιστη – κατά τη γνώμη μου – διαχείρισή του απ’ την πρώτη στιγμή κι από έναν αγώνα δρόμου, σχετικών κι άσχετων, να βγάζουν σωρηδόν «διαγνώσεις» για τα πιθανά σενάρια. Απ’ αυτό καθαυτό το γεγονός αναδείχτηκαν όμως μεγάλες αλήθειες, μεγάλες παθογένειες, που είναι υπαρκτές, αλλά καλά κουκουλωμένες χρόνια ολόκληρα για ευνόητους λόγους. Και κατά τη δική μου «διάγνωση» τρεις είναι οι σημαντικότερες παράμετροι που πρέπει να μας ταρακουνήσουν όλους ως κοινωνία.

            Η πρώτη έχει σχέση με το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στα γκέτο αυτής της κατηγορίας αμόρφωτων ανθρώπων, τους οποίους το κράτος και κυρίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση τους βλέπει μόνο ως αριθμούς ψήφων και τίποτε περισσότερο. Πήγε να τα πει κι ο εκπρόσωπός τους Βασίλης Παϊτέρης στην «Κοινωνία ώρα MEGA (21-10-2013) και τον έκοψαν απότομα κι αγενέστατα «οι μορφωμένοι» οικοδεσπότες   μόλις άρχισε να λέει κάποιες τσουχτερές  αλήθειες. Έχουν συμφέρον οι τοπικοί κυρίως Άρχοντες και αμόρφωτους να τους αφήνουν και μεγάλη εξάρτηση να έχουν απ’ αυτούς, για ν’ αποσπούν εύκολα ψήφους με προεκλογικά μικρορουσφέτια και ταξίματα. Όλοι γνωρίζουμε – και οι δημοσιογράφοι περισσότερο – για τις χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά Προγράμματα που δίνονται εδώ και χρόνια για καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά κι ένταξή τους στην υπόλοιπη κοινωνία. Πού πηγαίνουν όμως κάθε φορά τόσα χρήματα με τις συνθήκες να παραμένουν κάθε χρόνο που περνάει ίδιες και χειρότερες;  Ήδη υλοποιείται – για άλλη μια φορά – αυτή τη στιγμή έργο ποσού 2.250.000 ευρώ και στο δικό μας δήμο (Αγρινίου) για την περιοχή Αηβασιλιώτικα. Υπάρχει περίπτωση ν’ ασχοληθεί κανείς για το τι θα φτιαχτεί εκεί με τα χρήματα αυτά;

            Η δεύτερη παράμετρος είναι τα λεγόμενα προνοιακά και οικογενειακά – πολυτεκνικά επιδόματα. Όπως διαπιστώθηκε, υπάρχει σκανδαλώδης άγνοια για το τι παίρνουν νόμιμα αυτές οι πολύτεκνες οικογένειες. Τα παράνομα, όπου υπήρχαν- γιατί τώρα εκμηδενίζονται… ελέω Τρόικας – τα χορηγούσαν  εμμέσως  εκείνοι που εξαγόραζαν ψήφους! Για 2.850 ευρώ το μήνα βγάλανε άμεση «διάγνωση» οι ατσίδες δημοσιογράφοι για τη συγκεκριμένη οικογένεια, μέχρι να έρθει ο ίδιος ο διοικητής του ΟΓΑ δύο μέρες μετά, για να φανερώσει το ακριβές ποσό (για οικογένεια που θα είχε 14 πραγματικά παιδιά), το οποίο ανέρχεται στα 13.720 ευρώ το χρόνο. Άρα, μια οικογένεια με τρία (3) παιδιά που δικαιούται και το 500άρικο, παίρνει 2.940 ευρώ το χρόνο ή 245 ευρώ το μήνα ή 8 ευρώ την ημέρα και για τα 3 παιδιά, δηλαδή 2,5 ευρώ ή δύο γάλατα ΝΟΥΝΟΥ την ημέρα για κάθε παιδί! Και τους άφησαν – λόγω αλλαγής νόμου – και 10 μήνες (Οκτώβριος 2012 – Αύγουστος 2013) χωρίς ούτε αυτά!

            Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι: Μπορεί μια τέτοια οικογένεια (κι όχι μόνο Ρομά) να μεγαλώνει 3 παιδιά με δύο γάλατα ΝΟΥΝΟΥ την ημέρα για το καθένα, χωρίς άλλο εισόδημα; Το οποίο εισόδημα δεν βρίσκουν σήμερα και να θέλουν. Ουρές κάνουν για τα 5μηνα, όμως ποιος να πρωτοπάει; Όσον αφορά δε τα περίφημα προνοιακά επιδόματα (ανύπαντρης ή χωρισμένης μητέρας) ο νόμος είναι σαφής και κανείς υπάλληλος – ειδικά σήμερα – δε διακινδυνεύει την απόλυσή του! Άλλο το τι συνέβαινε στο παρελθόν. Απαιτείται, λοιπόν, για κάτι τέτοιο Συμβολαιογραφική Πράξη μ’ ένα σωρό προϋποθέσεις (10ετία παραμονής, ετήσιο εισόδημα κτλ.), η οποία Πράξη αντικατέστησε τα τελευταία χρόνια τις αποφάσεις Ειρηνοδικείων, λόγω φόρτου εργασίας των τελευταίων.

            Η τρίτη παράμετρος – και η σοβαρότερη όλων – είναι αυτή που έχει σχέση με την ευαλωτότητα αυτών των ανθρώπων λόγω φτώχειας πραγματικής, οι οποίοι – σε συνδυασμό και με τα γκέτο και την περιθωριοποίησή τους – πέφτουν εύκολα θύματα όλων των ειδών μεγαλοεγκληματιών. Έμποροι ναρκωτικών, παράνομων υιοθεσιών, αφαίρεσης ανθρώπινων οργάνων και πορνείας, χρησιμοποιούν αυτούς τους ανθρώπους ως διακινητές, συνεργάτες και διεκπεραιωτές των εγκληματικών τους πράξεων. Αν γινόταν μια έρευνα σε βάθος, θα πέφταμε απ’ τα σύννεφα κυριολεκτικά, όταν θ’ αποκαλύπτονταν το πόσα τσιγγανόπουλα παγκοσμίως μετατρέπονται υποχρεωτικά σε «δωρητές οργάνων» απ’ τους απαγωγείς τους και πόσες τσιγγανοπούλες προωθούνται στην παράνομη πορνεία κι εν συνεχεία σε «μηχανές» τεκνοποιίας για παράνομες υιοθεσίες…

            Όσο για την ανυπαρξία του κράτους, πολύ αργά το διαπίστωσαν οι κύριοι μεγαλοδημοσιογράφοι, οι οποίοι πέφτουν «σαν τα κοράκια» σε τέτοιου είδους ειδήσεις, παίζοντας με τον πόνο του κοσμάκη, ενώ τα κάθε λογής μεγαλοσκάνδαλα εκατομμυρίων γνωρίζουν πολύ καλά το πώς να τα σκεπάζουν. Ας ελπίσουμε μόνο, εκείνο που δεν κάνουν αυτοί – και με αφορμή αυτό το κοριτσάκι – να το κάνει η δικαιοσύνη από τώρα και μετά, γιατί ανοίχθηκαν ήδη «αποστήματα» πολλά που ήταν καταχωνιασμένα πίσω απ’ τις κάμερες και τα οποία ούτε η ίδια η τρόικα δε θ’ ανακάλυπτε ποτέ.

Αποδείχτηκε τελικά   ως μεγάλη ευκαιρία το γεγονός αυτό, αφενός για ν’ αναδειχτεί η αφόρητη δυσωδία ενός σάπιου ελληνικού κράτους κι αφετέρου να φανούν και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Ρομά και το ανύπαρκτο κράτος Πρόνοιας γι’ αυτούς. Ανεξάρτητα απ’ την εξέλιξη του γεγονότος κι ας μην εστίασαν οι κάμερες στους άθλιους δρόμους – σοκάκια και τις τσίγγινες καλύβες ή μικρά πρόχειρα καλυβάκια που υποτίθεται ότι αποτελούν τα κανονικά σπίτια, τα οποία «κατασκευάστηκαν» απ’ τους δήμους με χρήματα Ευρωπαϊκά για στεγαστική αποκατάστασή τους πριν κάποια χρόνια!

Μήπως, όμως, ήρθε – έστω κι αργά – η ώρα οι ίδιοι οι εισαγγελείς όλης της χώρας να ερευνήσουν, εκτός απ’ τα ληξιαρχεία των δήμων – όπως τους παραγγέλθηκε ήδη απ’ την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου – και το πού πήγαν τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις ειδικά για τους Ρομά και πόσο κοστολογήθηκαν τα σπίτια που τους έφτιαξαν; Για να μη λάβουν και δεύτερη παραγγελία ειδικά γι’ αυτό – πανελλαδικά κι από μορφωμένος εκπροσώπους των τσιγγάνων – να διερευνηθεί κι αυτή η παράμετρος, για να διαπιστωθεί επιτέλους ποιος κλέβει ποιον. Κάτι ξέρω και το λέω.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.