Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020

Το παζλ των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία της ΝΔ

FBC4D411FB4B333E8F8A47DC1FBBF6A4

Σε νέα εκλογική φάση εισήλθε η Νέα Δημοκρατία μετά την απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ανοίξει τις διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου. Το χορό των υποψηφιοτήτων άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ για να οριστικοποιήσει τη διαδικασία εκλογής από τη γαλάζια βάση.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κρατά, προς το παρόν, κλειστά τα χαρτιά του ως προς το εάν θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, ενώ στη μάχη προετοιμάζεται να μπει και ο Μάκης Βορίδης. Σύμφωνα με τα Νέα, στο γαλάζιο στρατόπεδο, εξάλλου, δεν αποκλείουν με μια υποψηφιότητα για την κομματική ηγεσία να αναδειχθεί και η μάχη των γενεών, η οποία φουντώνει στο κομματικό παρασκήνιο, καθώς από πολλούς αναζητείται ένας αντι-Τσίπρας για το τιμόνι του κόμματος.

Πάντως, η απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ανοίξει τις διαδικασίες ανάδειξης νέας ηγεσίας -δύο 24ωρα μετά τις εκλογές και παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις τόσο από τον Αντ.Σαμαρά όσο και τον Κ.Καραμανλή- αιφνιδίασε το σύνολο της κομματικής πυραμίδας και κυρίως του επίδοξους διαδόχους, που καλούνται μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να αποφασίσουν εάν θα θέσουν υποψηφιότητα.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια κίνηση – ρελάνς από τον νυν αρχηγό του κόμματος, ο οποίος επεδίωξε να αφοπλίσει τους αμφισβητίες και να περιορίσει την εσωκομματική γκρίνια για την ήττα της περασμένης Κυριακής.

Για το εσωκομματικό εκλογικό τοπίο που θα διαμορφωθεί, είναι προφανές ότι θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη η θέση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εάν δηλαδή θα διεκδικήσει την επικύρωση της προεδρίας του από την κομματική βάση. Όπως εκτιμάται, μια υποψηφιότητα Μεϊμαράκη δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη στήριξη από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή -συνεπώς, εάν ο νυν αρχηγός του κόμματος μπει στην κούρσα, τότε όσα στελέχη επένδυαν στην καραμανλική πτέρυγα για μια δική τους υποψηφιότητα, το πιθανότερο είναι ότι θα αποσυρθούν.

Με δεδομένο, δε, ότι το νέο χρονοδιάγραμμα φέρνει τις εσωκομματικές κάλπες το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου, η αδυναμία έγκαιρης οργάνωσης και συλλογής των απαιτούμενων υπογραφών από τους ενδιαφερομένους για τη μάχη ηγεσίας (50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής ή το 1/10 των μελών του τελευταίου Συνεδρίου) δεν αποκλείεται να περιορίσει τη λίστα των υποψηφίων. Έτσι, στελέχη όπως ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος επίσης εκδήλωσε ενδιαφέρον, ενδέχεται να μην καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια θέση στην κούρσα.

Όσον αφορά στη στάση που θα τηρήσει η Ντόρα Μπακογιάννη, η υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη προφανώς περιορίζει το πλαίσιο κινήσεών της, αλλά όπως παρατηρούν κομματικοί παράγοντες ο σχεδιασμός της πρώην υπουργού και υποψήφιας για την κομματική ηγεσία το 2009, δεν συμβαδίζει απαραιτήτως με τον σχεδιασμό του αδελφού της. Θεωρείται δεδομένο, ωστόσο, ότι το ειδικό βάρος της Ντόρας Μπακογιάννη θα παίξει το ρόλο του και στη νέα μάχη διαδοχής, ακόμη κι αν δεν είναι υποψήφια.

Τέλος, μια δική τους υποψηφιότητα «ζυγίζουν» και βουλευτές, όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Βασίλης Κικίλιας ή η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ η συζήτηση για τη γενιά που μπορεί να αναδείξει τον «αντι-Τσίπρα» έχει επικεντρωθεί στο κομματικό παρασκήνιο στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Κεντρικής Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

http://news.in.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.