Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Το Πανεπιστήμιο του Αγρινίου και ο επερχόμενος “Καλλικράτης” στα ΑΕΙ

Το Πανεπιστήμιο του Αγρινίου και ο επερχόμενος “Καλλικράτης” στα ΑΕΙ

Σχετικά με μπαράζ δημοσιευμάτων του Τύπου που αναφέρονται σε χωροταξική αναδιάρθρωση των Ανώτατων Ιδρυμάτων (θέμα που αφορά άμεσα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας του Αγρινίου) η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση: «Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί, καμία σκέψη δεν έχει διατυπωθεί σχετικά με τη χωροταξική αναδιάρθρωση των Ανώτατων Ιδρυμάτων. Η σαφής και διατυπωμένη πολιτική προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αφορά στο Νόμο Πλαίσιο για την λειτουργία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Όλες οι προτάσεις και οι συνεισφορές στη διαβούλευση είναι γνωστές. Ως εκ τούτου, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι η λειτουργία και η ανάπτυξη των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε όλη την ελληνική επικράτεια, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να επηρεάζεται, να διακόπτεται ή να εξαρτάται από πρωτοσέλιδα εφημερίδων και παραπλανητικά κείμενα».
Παρά την (προσεκτική) αναφορά αυτή όμως της Υπουργού (που δεν αποκλείει ρητώς έναν Πανεπιστημιακό «Καλλικράτη») όλες οι τελευταίες εξελίξεις συγκλίνουν πως το χωροταξικό των ΑΕΙ είναι προ των πυλών ενώ στις προτάσεις που έχει κάνει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και οι οποίες παραδόθηκαν στον Πρωθυπουργό γίνεται λόγος (μεταξύ άλλων) για αλλαγές στο χωροταξικό των ΑΕΙ καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός τους.
Είναι εξάλλου γνωστό (και διαρρέεται τακτικά) πως το Πανεπιστήμιο του Αγρινίου είναι από τα πρώτα υποψήφια προς κατάργηση ιδρύματα και ελάχιστα βήματα έχουν γίνει για να μην είναι ακόμη υπό τη σκέπη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παράλληλα δεν προβλέπεται άμεσα ούτε η αύξηση του αριθμού των τμημάτων του, ούτε η ανάπτυξη των υποδομών του στην έκταση των 136 στρεμμάτων που προορίζεται για αυτό το σκοπό. Δημιουργούνται λοιπόν οι συνθήκες που θα το καταστήσουν ευάλωτο όταν αναπτυχθεί ο σχεδιασμός για τον πανεπιστημιακό «Καλλικράτη» και δεν αποκλείεται το Πανεπιστήμιο του Αγρινίου να επανέλθει σε αυτό που ήταν, ένα παράρτημα δηλαδή…. Για να μη γίνει αυτό απαιτείται εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα , κυρίως από τη Διοικούσα Επιτροπή που καλείται να «τρέξει» πιο γρήγορα όλα τα θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ TOY AGRINIONEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.