Παρασκευή, 18 Ιουνίου, 2021

Το πρωί το όνομα του νέου πρωθυπουργού

Το πρωί το όνομα του νέου πρωθυπουργού

Ο Γ. Παπανδρέου συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – διεργασίες στο ΠαΣοΚ για πολιτικό πρόσωπο

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου συναντά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια προκειμένου να του ανακοινώσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού.

Παραμένει αδιευκρίνιστο ποιο θα είναι τελικά το πρόσωπο αλλά είναι βέβαιο ότι το βράδυ υπήρξαν έντονες πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ και φαίνεται να οδηγούμαστε σε επιλογή πολιτικού προσώπου.

Στις συσκέψεις που προηγήθηκαν, ακούστηκαν τα ονόματα του πρών προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη καθώς και του νυν Προέδρου κ. Φίλιππου Πετσάλνικου. Ο τελευταίος, κατά την έξοδό του από τη Βουλή όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι δεν θα είναι αυτός ο επόμενος πρωθυπουργός.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι το ενδεχόμενο να αναλάβει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος την πρωθυπουργία, έχει μάλλον αποκλειστεί αν και ορισμένες πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον λένε ότι η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του παραμένει.

Ο κ. Σαμαράς αργά τη νύχτα εξερχόμενος από τα γραφεία της ΝΔ δήλωσε ότι η συμφωνία επετεύχθη και ερωτηθείς για το πρόσωπο δήλωσε χαριτολογώντας: «Θα είναι εύελπις». Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης.

Διεργασίες μέχρι αργά το βράδυ στο ΠαΣοΚ

Διεργασίες πλήρους ανατροπής των μέχρι τώρα υποθέσεων σχετικά με το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού εξελίσσονταν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Διεργασίες στις οποίες καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η άρνηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου να αποδεχθεί τη λύση Παπαδήμου και οι οποίες φαίνεται να οδηγούν τώρα σε ανάδειξη πολιτικού προσώπου.

Μοχλός των εξελίξεων, η απειλή εσωκομματικών συγκρούσεων ενόψει της λήξης της θητείας του Γ. Παπανδρέου ως προέδρου του ΠαΣοΚ στις 11 Νοεμβρίου.

Πάντως, δώδεκα ώρες μετά από τη στιγμή που είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου ότι θα καταστεί επισήμως γνωστό το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, τέτοια ανακοίνωση δεν είχε ακόμα υπάρξει, μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Κι αυτό, παρά το γεγονός, ότι τα βλέμματα όχι μόνον της ελληνικής κοινής γνώμης και της ηγεσίας της ευρωζώνης αλλά και πολλών πέρα από την Ευρώπη, είναι συνεχώς στραμμένα στην Ελλάδα.

Πρέπει να σημειωθεί δε ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Βήματος, από το πρωί της Τρίτης, η Νέα Δημοκρατία έχει συμφωνήσει ανεπιφύλακτα στο πρόσωπο του κ. Λουκά Παπαδήμου για τη θέση του πρωθυπουργού.

Αντιθέτως, απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες καθιστούν βέβαιο ότι η μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται στις διεργασίες μέσα στην κυβέρνηση και το ΠαΣοΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, τουλάχιστον μέχρι τις δώδεκα το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Παπαδήμος δεν είχε δεχθεί καμία επίσημη όχληση από τον πρωθυπουργό.

Σε όλο αυτό το διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας, από το γραφείο του πρωθυπουργού πέρασαν κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, απέδιδαν τη δυστοκία σε μια ιδιότυπη διαπραγμάτευση μεταξύ των κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Πολλά εξ αυτών των στελεχών, ανάμεσά τους και κορυφαίοι υπουργοί, δήλωναν αργά το βράδυ την έντονη ενόχληση και την ανησυχία τους για την καθυστέρηση και τη δυστοκία, όπως και για την ξέφρενη ονοματολογία.

Υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν, δεν έλειψαν κι εκείνοι που αναρωτήθηκαν τι πραγματικά σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση: ετέθησαν ακόμα και προβληματισμοί για το αν υπάρχει η πραγματική βούληση της παραίτησής της, ή, πίσω από όλα αυτά, εκπονείται μια εκφυλιστική στρατηγική χάους…

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι τα πράγματα έφτασαν σε τέτοιο επίπεδο, που σημειώθηκαν ακόμα και αστεϊσμοί ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη του ΠαΣοΚ με την ανταλλαγή μηνυμάτων που περιείχαν ονόματα κάθε λογής και από κάθε χώρο…

Ως προς το άλλο μεγάλο μέτωπο που προέκυψε μετά την άρνηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει τη δήλωση που απαιτήθηκε εκ μέρους των Βρυξελλών και την επακόλουθη ευθεία σύνδεση της υπογραφής της δήλωσης από την πλευρά του επιτρόπου κ. Ολι Ρεν με την εκταμίευση της έκτης δόσης, μέχρι αργά το βράδυ, ο κ. Σαμαράς δεν είχε μεταβάλει τη στάση του.

Όμως, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι υπήρξε ανοικτός δίαυλος μεταξύ της Επιτροπής και του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με σκοπό την εκτόνωση της κρίσης. Αυτό, όπως μεταφέρεται, ίσως θα μπορούσε να γίνει και με την γραπτή εντολή των δύο αρχηγών των μεγάλων κομμάτων που θα στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση προς τον νέο πρωθυπουργό να εφαρμόσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, αντί για επιστολή προς ξένους αποδέκτες. Μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, δεν είχε γίνει γνωστό πού κατέληξε η σχετική συζήτηση, αλλά, σε κάθε περίπτωση, το κλίμα επέτρεπε την αισιοδοξία ότι το ζήτημα θα ήταν δυνατόν τελικά να λήξει ομαλά

tovima.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.