Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Το πρόγραμμα του ΣΥΝ για τον Αχελώο

Το πρόγραμμα του ΣΥΝ για τον Αχελώο
Γράφει ο Σταύρος Καραγκούνης,
Καθηγητής Γερμανικής – Ισπανικής Φιλολογίας
Μετά από μια σοβαρή και απαιτητική διαδικασία, παρουσιάστηκε η πρόταση του ΣΥΝ για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι ευχάριστο για όλους αυτούς τους απίθανους σταρ των τηλεοπτικών παραθύρων, που δεν θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΝ είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας, χωρίς πρόταση εξουσίας. Η προγραμματική πρόταση του ΣΥΝ θα παρουσιαστεί το τριήμερο 13-14-15 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Έντονη επίσης θα είναι εκεί και η παρουσία Αιτωλοακαρνάνων.
Δεν θα σχολιάσω σε αυτή την σύντομη τοποθέτηση το αν το πρόγραμμα του ΣΥΝ είναι καλό ή κακό. Ο κάθε όμως αντικειμενικός παρατηρητής θα δεχτεί ότι η προγραμματική πρόταση του ΣΥΝ είναι η πιο επίκαιρη, μιας και το πρόγραμμα αυτό συντάχθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα τωρινά οικονομικά δεδομένα και την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος – τεχνητή ή κανονική- και αυτό είναι ένα βασικό πλεονέκτημά του σε σχέση με τα προγράμματα των άλλων κομμάτων που δεν έχουν ακόμη επεξεργαστεί τα νέα δεδομένα που προκύπτουν.
Θα ήθελα όμως να παραθέσω ένα κομμάτι του προγράμματος, που αφορά άμεσα εμάς τους Αιτωλοακαρνάνες.
«Συντονιζόμαστε με τους αγρότες, με στόχο την ανάπτυξη ενός διαφορετικού είδους αγροτικής οικονομίας που θα εξασφαλίζει τη διατροφική επάρκεια και ασφάλεια, θα προστατεύει το εισόδημα αλλά και τις συνθήκες εργασίας των άμεσων παραγωγών και θα ενθαρρύνει τις συνεταιριστικές και γενικότερα τις συλλογικές μορφές δράσης. Αυτή η μορφή οικονομίας θα αποκρούει ταυτόχρονα το καταστροφικό σύστημα της μονοκαλλιέργειας, θα προστατεύει τη βιοποικιλότητα και θα παραδίδει το περιβάλλον αναλλοίωτο στις επόμενες γενιές, ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΑΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΟΠΩΣ Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ, που μόνο στόχο έχουν τα οικονομικά οφέλη ορισμένων».
Ας κοιτάξουμε όλοι μας τι προβλέπουν τα προγράμματα των άλλων κομμάτων για τον Αχελώο και ας κάνουμε τις επιλογές μας. Ο ΣΥΝ δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και παίρνει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου. Γιατί αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει δικαιολογία, μιας και την ευθύνη θα τη φέρουμε όλοι μας. Ας μπούμε λοιπόν εμπόδιο στα σχέδιά τους και ας τους δείξουμε ότι η νοημοσύνη μας δεν είναι τόσο χαμηλή όσο νομίζουν.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.