Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Πρώτο “καλάθι αγροτικών προϊόντων”,με διαμαρτυρίες και επικρίσεις… (φωτό-video)

Πρώτο “καλάθι αγροτικών προϊόντων”,με διαμαρτυρίες και επικρίσεις… (φωτό-video)

«Το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων είναι ένα σύνολο πολιτικών και δράσεων που έρχεται να δώσει, με καινοτόμο τρόπο, πνοή στον πρωτογενή τομέα και να αναδιοργανώσει την αγροτική οικονομία, συνδέοντας την με την μεταποίηση και τις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Είναι παράλληλα μια πρόκληση και ευκαιρία για την βιώσιμη ανάπτυξη στην ύπαιθρο της Δυτικής Ελλάδας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας».
Στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας στο Αγρίνιο, που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, εγκρίθηκε η πρόταση που επί πεντέμισι μήνες, ύστερα από ανοικτή διαβούλευση με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, επεξεργάστηκε η Περιφέρεια.
Στη συνεδρίαση δεν παρέστη τελικώς ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης . Την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Κανελλόπουλος. Παρόντες στη συνεδρίαση ήσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Κεπενός και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής.

Ενάρξη με διαμαρτυρίες

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης έξω από το Επιμελητήριο συγκεντρώθηκαν και φώναξαν συνθήματα αγρότες της ΠΑΣΥ και της ΟΑΣ, μέλη του ΠΑΜΕ καθώς και μέλη αριστερών παρατάξεων. Η έναρξη του περιφερειακού συμβουλίου έγινε επίσης μετ΄ εμποδίων καθώς αγρότες και τα μέλη του ΠΑΜΕ διέκοπταν τη συνεδρίαση .Το λόγο ζήτησε και πήρε και ο πρόεδρος της ΟΑΣ Σπ. Κοτοπούλης διαμαρτυρόμενος για την κατάσταση στο αγροτικό τομέα .Οι αγρότες (που κατέθεσαν ψήφισμα) όπως και η παράταξη του ΚΚΕ «Λαΐκη Συσπείρωση» στο Περιφερειακό αποχώρησανΠρώτη σ’ όλη την χώρα

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η πρώτη σ’ όλη την χώρα που καταθέτει πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων». Το ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές, οι τοπικοί παραδοσιακοί οίνοι από σταφύλια ΠΟΠ και ΠΓΕ, η σταφίδα, η φέτα και η κεφαλογραβιέρα, το καρπούζι, η πατάτα, η φράουλα και το σπαράγγι, οι σαλάτες, η τσιπούρα, το λαβράκι και το αυγοτάραχο, είναι μερικά από τα προϊόντα που εντάσσονται στο «Καλάθι των Προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας», όπως ανέφεραν στις εισηγήσεις τους ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος και ο ειδικός αγορητής για το θέμα, περιφερειακός σύμβουλος από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας Δημήτρης Βάλαρης.

Όπως εξήγησαν, τα κριτήρια με τα οποία έγινε, κατ’ αρχήν, η επιλογή των συγκεκριμένων προϊόντων είναι τα παρακάτω: Πρόκειται για προϊόντα που σχετίζονται με το διατροφικό πρότυπο της Δυτικής Ελλάδας, έχουν επαρκή όγκο παραγωγής, είναι εμπορικά και επιχειρηματικά αξιοποιήσιμα και μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της αγροτικής οικονομίας στη Δυτική Ελλάδα. Ταυτόχρονα πρόκειται για προϊόντα που διατηρούν σοβαρές εξαγωγικές δυνατότητες, αναδεικνύουν την ταυτότητα της περιοχής και καλύπτουν επισιτιστικές ανάγκες τόσο της Δυτικής Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας  Απόστολος Κατσιφάρας υπενθύμισε ότι ελήφθησαν υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια αλλά, όπως είπε, «βρισκόμαστε μόνο στην αρχή», ενώ ειδική μνεία έκανε και στην ανάγκη ουσιαστικής οικονομικής υποστήριξης της πρωτοβουλίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Περιφερειάρχης έκανε αναφορά, επίσης, και στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να επικρατήσουν ισοπεδωτικές αντιλήψεις και λογικές. Και πρόσθεσε ότι «στη Δυτική Ελλάδας έχουμε αγροτικούς συνεταιρισμούς με καλές πρακτικές που πρέπει να υποστηριχθούν».

Τα μέτρα προώθησης
Για την υποστήριξη των προϊόντων που εντάσσονται στο «Καλάθι» προβλέπονται μιας σειρά μέτρα προώθησης, τα οποία αναλυτικά περιεγράφησαν από τους κ.κ. Αγγελόπουλο και Βάλαρη.Τα μέτρα αυτά αφορούν στην ανάδειξη, προβολή και προώθησή των προϊόντων αλλά και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης. Το ουσιαστικό ζητούμενο είναι η αγροτοδιατροφική σύμπραξη που θα αποτελεί μια συμφωνία εθελοντικής συνεργασίας μεταξύ παραγωγών, επαγγελματιών και κοινωνικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, με σκοπό την προώθηση των προϊόντων του «Καλαθιού» στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά. Ταυτόχρονα, θα επιδιωχθεί η κατάρτιση ενός «Συμφώνου Ποιότητας» που θα δεσμεύει ομάδες επαγγελματιών με κοινά ή συμπληρωματικά χαρακτηριστικά. Οι επαγγελματίες αυτοί θα συνεργαστούν εθελοντικά σε κοινή βάση.
Συγκεκριμένες υποστηρικτικές δράσεις για το όλο εγχείρημα είναι η πιστοποίηση των προϊόντων, το «Ηλεκτρονικό Καλάθι», το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών, η Συμβολαιακή Γεωργία, το Παρατηρητήριο Τιμών αγροτικών προϊόντων και αγροτικών εφοδίων, το Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων, η υγιεινή και η ασφάλεια στα αγροτικά προϊόντα και στα τρόφιμα και η εκπαίδευση των αγροτών.

Εξάλλου, πρέπει να σημειωθεί ότι τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία για το «Καλάθι» είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος 3908/11 και το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
Μετά από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την έγκριση του σχεδίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που αναμένεται να γίνει εντός του τρέχοντος Σεπτεμβρίου, τα επόμενα πρακτικά βήματα είναι η δημιουργία καλλιεργητικού πλάνου για τη Δυτική Ελλάδα, με την ευθύνη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ανά Περιφερειακή Ενότητα (Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία), η ίδρυση Γραφείου Στήριξης με τη συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η σύσταση της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης, η ίδρυση του Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων και η σύσταση του φορέα Πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων.
Στην τοποθέτηση του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κανελλόπουλος ανέφερε ότι το Υπουργείο λειτουργεί ως «Τεχνικός Σύμβουλος» της Περιφέρειας για το Καλάθι ενώ αναφορά έκανε και στο προωθούμενο πρόγραμμα παραχώρησης αγροτικών γαιών που ανήκουν στο Δημόσιο, σημειώνοντας ότι η ευθύνη θα ανατεθεί στις κατά τόπους Περιφέρειες.

Αντιπολίτευση «Δεν είναι σχέδιο αλλά ευχολόγιο»
Σκληρή η κριτική του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργου Παπαναστασίου. «Τι να κάνεις τα καλάθια όταν δεν ποτίζει ο αγρότης» είπε αναφερόμενος στα προβλήματα των ΤΟΕΒ. Μίλησε επ΄ ευκαιρία και για το φυσικό αέριο λέγοντας πως στο θέμα «η Αιτωλοακαρνανία είναι αποπαίδι και οι χειρισμοί εντελώς άσχετοι».»Το παρουσιαζόμενο ως επιχειρησιακό σχέδιο δεν είναι σχέδιο αλλά ευχολόγιο δεν το εγκρίνουμε, παρότι και στο παρελθόν με εισηγήσεις περιφερειακών συμβούλων της παράταξής μας συμμετείχαμε ενεργά στην διαμόρφωσή του» ανέφερε ο αγορητής της μείζονος αντιπολίτευσης, περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Φαρμάκης δίνοντας το στίγμα της παράταξής του.
«Σήμερα έξι μήνες μετά από μία φαινομενικά χρήσιμη συνεδρίαση τον Μάρτιο του 2011, στην Πάτρα, το ζήτημα των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει λυθεί. Χωράφια έμειναν απότιστα, περιουσίες χάθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες και δυστυχώς δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ. Έρχεσθε σήμερα εδώ να παρουσιάσετε το επιχειρησιακό σχέδιο για το καλάθι προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο οποίο διαφαίνεται αν μη τι άλλο δεινότητά σας στην συγγραφή εκθέσεων ιδεών, αφού μιλάτε για μεγαλόπνοα σχέδια και καινοτόμες στρατηγικές εξέλιξης της γεωργία στον τόπο μας την στιγμή που δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε την προϋπόθεση και απαρχή της αγροτικής δραστηριότητας, δηλαδή το πότισμα . Παρότι και στην προηγούμενη συνεδρίασή μας το είχαμε θίξει , εντούτοις ακόμη και σήμερα οι προτάσεις σας δεν έχουν αρχή μέση και τέλος και το πιο σημαντικό δεν έχουν χρονοδιάγραμμα. Το επιχειρησιακό σας σχέδιο εξυπηρετεί και πάλι μόνο την εικόνα και όχι την ουσία» ανέφερε ο κ.Φαρμάκης.

Το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»;

Επικαλέστηκε ο κ.Φαρμάκης ως «παράδειγμα της πρόχειρης και ατελέσφορης σχεδίασης του όλου εγχειρήματος» ότι στο κεφάλαιο του σχεδίου που αναφέρεται στην ανεύρεση κονδυλίων δεν γίνεται καμία κουβέντα για το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» το οποίο η κυβέρνηση άφησε ανενεργό για δύο σχεδόν χρόνια στερώντας πολύτιμους πόρους από τους αγρότες και οδηγώντας την οικονομία στη χειρότερη ύφεση όλων των εποχών.
.Μεταξύ άλλων ο κ.Φαρμάκης έθιξε και δύο ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και άπτονται του σημερινού μας θέματος το ένα απολύτως και το άλλο σχετικώς. Επισήμανε την αναγκαιότητα επέκτασης της ονομασίας ΠΟΠ Ελιά Καλαμών και στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας καθώς «μια τέτοια κίνηση δεν προστατεύει μόνο την ελιά αλλά και το λάδι αφού σήμερα μεγάλες ποσότητες ελιών καλαμών που παράγονται στην Αιτ/νία ελαιοποιούνται αυξάνοντας έτσι την ποσότητα του διατιθέμενου λαδιού ρίχνοντας την αξία του».

Ζήτησε εξάλλου να αναδειχθεί και το ζήτημα της σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό ως μείζον ζήτημα για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, αφού πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει ώθηση στην αγορά της περιοχής και στην εξωστρέφειά της. «Η Ιόνια Οδός αλλά και η σύνδεσή της με την πόλη του Αγρινίου αποτελεί προϋπόθεση για την γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής αφού σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν η περιοχή μας βγαίνει οριστικά από το κάδρο της ανάπτυξης. Αυτή την στιγμή, η προσβασιμότητα της περιοχής μας από επιχειρηματίες και εμπόρους είναι δύσκολη και κάθε σκέψη για επενδύσεις , ακόμη και αγροτικές, προσκρούει στο κόστος των μεταφορικών» ανέφερε.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.