Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Το "πόκερ" του Καλλικράτη

Το "πόκερ" του Καλλικράτη

Σε ένα πόκερ για σκληρούς παίκτες φαίνεται να εξελίσσεται τελικά ο Καλλικράτης, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και για το νομό μας.
Θυμίζει “ανακατεμένη τράπουλα” τόσο σε επίπεδο προσώπων που φήμες η αινιγματικές δηλώσεις τους φέρουν να είναι υποψήφιοι τόσο για περιφέρειες, όσο και για τους νέους ισχυρούς δήμους, όσο και σε επίπεδο γεωγραφικών ορίων δήμων η περιφερειών. Και αυτό γιατί ενώ η πιο πιθανή λύση φαίνεται να είναι ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα παραμείνει ως έχει ( Αιτωλοακαρνανία, Αχαία, Ηλεία), τώρα εμφανίζονται δημοσιεύματα, τα οποία μάλιστα ξεκίνησαν από εφημερίδες η ιστοσελίδες της Πελοποννήσου και δη της Πάτρας, τα οποία εμφανίζουν να συγκεντρώνει υποστηρικτές η άποψη η Πελοπόννησος να αποτελέσει μια ενιαία περιφέρεια μαζί με Αχαία και Ηλεία και μάλιστα να συμπεριλάβει και νησιά του Ιονίου όπως η Κεφαλλονιά η η Ζάκυνθος. Ειδικά στο τελευταίο βρίσκουμε να υπάρχει αρκετή λογική, καθώς η Κεφαλλονιά και η Ζάκυνθος αποτελούν νησιά που κοινωνικά& οικονομικά είναι συγκοινωνούντα δοχεία με την Πάτρα.
Τώρα όσο για το ποια περιφέρεια συμφέρει τους Αιτωλοακαρνάνες, νομίζουμε ότι σαφώς και η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής μας κοινωνίας θα επιθυμούσε ο νομός μας να είναι ξεχωριστή περιφέρεια μαζί με άλλους όμορους νομούς. Αυτό θα ήταν καλύτερο ως πρώτη λύση και μακάρι να γίνει έτσι, Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρίας να αναβαθμιστεί ό τόπος μας, μαζί και το Αγρίνιο, να έχουμε μια καλύτερη και οικειότερη πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων και να αποφεύγουμε το 50ευρω πήγαινε-έλα για να πηγαίνουμε στη Πάτρα στη περίπτωση που θα είναι το νέο αυτοδιοικητικό κέντρο
Από κει και πέρα, αν αυτό δεν γίνει εφικτό και αν ο Καλλικράτης για ΧΨΩ λόγους οριστικά πει “Δυτική Στερεά Ελλάς παραμένε ως έχη” τότε ποια στάση οφείλουμε να έχουμε; Να εκφράζουμε στείρα και αρνητική αντίθεση; Θα βοηθήσει αυτό την τοπική μας κοινωνία; Η να μπούμε δυναμικά στο παιχνίδι -όπως πρέπει- και να διεκδικήσουμε με αξιώσεις τα κονδύλια την ανάπτυξη που δικαιούμαστε και κυρίως την σωστή τους διαχείρηση, χωρίς παράλληλα τοπικιστικές κορώνες.
Και για να μην περιορίζεται το παρόν σκεπτικό στη Περιφέρεια καλό θα ήταν η ίδια λογική να ισχύσει και σε επίπεδο δήμων. Δηλαδή ο κάθε δήμος να επιδιώξει να συνενωθεί με άλλους δήμους που θεωρεί ως τη πιο ενδεδειγμένη λύση, αλλά αν ο Καλλικράτης δεν ικανοποιήσει όλες αυτές τις κατά τόπους προσδοκίες, τότε οι τελευταίες να μην χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι από τη κάθε περιοχή του στύλ “Αφού μας φέραν σε αυτόν τον δήμο, δεν υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης”.
Πόσα τέτοια “άλλοθι” άραγε ακούσαμε στο Καποδίστρια; Είναι ανάγκη να ξαναεπαναληφθούν τα ίδια;
Όσο για το τοπίο αυτό των υποψηφιοτήτων που -όπως είπαμε- φαντάζει τραπέζι με ανακατεμένες πολλές τράπουλες, πολλοί παίκτες περιμένουν να τραβήξουν το δικό τους χαρτί κοιτάζοντας τις κινήσεις ανα μεταξύ τους. Για αυτό και πέφτουν σε αυτό το τραπέζι ένα σωρό υποψήφια ονόματα. Άλλα από αυτά θα αποδειχθούν στάνταρ χαρτιά και πράγματι θα δούμε τους εν λόγω παίκτες υποψήφιους, άλλα θα αποδειχθούν χαρτιά-μπλόφες, προκειμένου να παρασύρουν άλλους παίκτες να ρίξουν όλα τα καλά χαρτιά τους, ενώ στάνταρ θα υπάρξουν και κρυμμένοι-άσσοι που θα πέσουν στο τραπέζι τη τελευταία στιγμή, αφήνοντας μας όλους άφωνους…
Σημασία έχει ότι ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα και οποιαδήποτε πρόβλεψη θα είναι παρακινδυνευμένη, πόσο μάλλον όταν δεν έχουν δει τη δημοσιότητα οι χάρτες των νέων δήμων και περιφερειών.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.