Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο στην ενορία του Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου

Το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο στην ενορία του Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου

«Όσοι εκλεγούν να κλείσουν γρήγορα όλους εμάς με τα συσσίτια»

Ο εφημέριος πατέρας Κωνσταντίνος Καντάνης μιλάει για πτυχές που συγκλονίζουν

Οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει και ενημερωθεί για το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα συσσίτια και την «μπουτίκ των ελαχίστων», που λαμβάνει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου στο κτίριο της Ευαγγελίστριας. Πολλοί εξάλλου θα έχετε συμμετάσχει με διάφορους τρόπους σε αυτό το έργο. Ωστόσο όλοι θα συμφωνήσετε πως όσα αναφέρει ο εφημέριος πατέρας Κωνσταντίνος Καντάνης συγκλονίζουν. Ο δραστήριος θεολόγος – ιερέας μιλάει στο «ΓΕΓΟΝΟΣ» για πτυχές αυτής της πρωτοβουλίας, ευχόμενος όσοι εκλεγούν να μπορέσουν να κλείσουν γρήγορα τα συσσίτια.

Του Μάκη Γουβέλη

Ποιά ήταν η αφορμή και το σκεπτικό που σας οδήγησαν σε αυτήν την παροχή φαγητού, τροφίμων και ρούχων, σε συμπολίτες μας που λόγω της κρίσης, άλλα και άλλων αιτιών, έχουν πρόβλημα επιβίωσης;

Εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου αντιληφθήκαμε ότι τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Ερχόταν άνθρωποι στην εκκλησία και μας ζητούσαν βοήθεια για λογαριασμούς απλήρωτους και για φαγητό. Έπεσε στην αντίληψή μας, ότι παιδιά λιποθυμούσαν στα σχολεία, Έτσι λοιπόν η ενορία του Αγίου Δημητρίου, αποκλειστικά ο Άγιος Δημήτριος , σε συνεργασία πάντοτε βέβαια με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας, που είναι η ψυχή αυτής της προσπάθειας, πούλησε ένα τελευταίο οικόπεδο που είχε και έφτιαξε αυτό το κτίριο, εδώ στην Αγία Ευαγγελίστρια, το εξόπλισε με ότι χρειαζότανε και ξεκινήσαμε την προσφορά, πέρυσι 12 Δεκεμβρίου 2011. Με δύο λόγια όλα αυτά κτίριο, εξοπλισμό, εθελοντική εργασία και συσσίτια τα οργάνωσε αποκλειστικά η ενορία του Αγίου Δημητρίου, με την βοήθεια ,όπως είπα και πριν, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου μας.

Πόσα άτομα σιτίζονται σήμερα;

Αυτή τη στιγμή προσφέρουμε 160 μερίδες καθημερινά και έχουμε σε εκκρεμότητα αιτήσεις περίπου δώδεκα, που αυξάνονται όμως καθημερινά. Προτεραιότητα δώσαμε στις οικογένειες που έχασαν οι γονείς τη δουλειά τους εξαιτίας της κρίσεως. Είναι οικογένειες που το επίδομα ανεργίας γονέων είχε σταματήσει το 2010 και αντιμετώπιζαν πολύ σοβαρά προβλήματα. Βοηθούνται ακόμη πολύτεκνες, διαζευγμένες και μονογονικές οικογένειες, που τώρα που έχασαν και τη δουλειά των γονέων ζουν πολύ άσχημα.

 Τι προσφέρετε σε αυτές τις οικογένειες;

Καθημερινά φαγητό, τόσες μερίδες όσα τα μέλη της οικογένειας, κάθε Παρασκευή δίνουμε τρόφιμα κυρίως γάλατα, όπου υπάρχουν παιδιά. Κάθε Τρίτη μοιράζουμε ρούχα. Επίσης κάθε Δευτέρα γίνεται δωρεάν λογοθεραπεία και κάθε Τετάρτη ψυχοθεραπεία από ειδικούς, για να βοηθήσουμε κυρίως τα παιδιά. Παράλληλα προσπαθούμε να βρούμε κάποιες εργασίες, έστω και προσωρινές, για να στείλουμε κάποιους από αυτούς που ενισχύουμε για δουλειά.

Αν θέλει κάποιος να βοηθήσει, τι μπορεί να προσφέρει;

Εκτός από τρόφιμα, θέλουμε και ρούχα, κυρίως εποχιακά. Τώρα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά. Βέβαια ρούχα σε καλή κατάσταση που κάποιοι έχουν αρκετά και δεν τα φοράνε όλα ή κάποια που δεν τα χρειάζονται άμεσα. Ρούχα για μεγάλους και για παιδιά. Από τρόφιμα, θέλουμε κοτόπουλα, κιμά και άλλα είδη, αλλά πριν φέρουν κάτι ας επικοινωνήσουν μαζί μας για να το ξέρουμε και να τα προγραμματίσουμε. Χρήματα μπορεί να δώσει κάποιος;

Βεβαίως μπορούν να δώσουν χρήματα και θα τους δώσουμε και απόδειξη για την εφορία για απαλλαγή του ποσού από την φορολογία.

Άλλα έσοδα έχετε;

Ναι. Στον όροφο του κτιρίου, φτιάξαμε μία πολύ ωραία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπου όσοι ενορίτες μας κάνουν μνημόσυνο στον Άγιο Δημήτριο, μπορούν εδώ να προσφέρουν καφέ και ότι άλλο θέλουν, πολύ φτηνότερα και τα όποια χρήματα πάνε στο συσσίτιο.

Είπατε κάθε Τρίτη δίνονται ρούχα. Τι ρούχα είναι αυτά;

Θα είδατε στο ισόγειο μια πόρτα που απέξω μια πινακίδα γράφει «Η Μπουτίκ των Ελαχίστων». Εκεί έχουμε οργανώσει σε ράφια και ντουλάπες όλα τα ρούχα που μας προσφέρουν οι φίλοι μας. Έτσι όταν θέλει κάποιος ή κάποια ρούχα τους πάμε εκεί και διαλέγουν ότι υπάρχει στο νούμερό τους.

Γιατί δώσατε αυτό το όνομα;

Διαλέξαμε μια σύγχρονη λέξη Μπουτίκ και μία από την Ευαγγελική ρήση «των αδερφών των ελαχίστων» που αναφέρει ο Χριστός και τις ενώσαμε.

Έρχεται κάποιος και ζητάει βοήθεια, κάνετε κανένα έλεγχο αν λέει αλήθεια, αν έχει πραγματική ανάγκη;

Βεβαίως γίνεται κάποιος έλεγχος. Όσοι έρχονται κοντά μας, συμπληρώνουν μια αίτηση με όλα τα στοιχεία τους και παρουσιάζουν και κάποια ανάλογα χαρτιά. Από το Δήμο για τα μέλη της οικογένειάς τους, την κάρτα ανεργίας, την ταυτότητά του κτλ. Δεν κάνουμε επιλογή, εφόσον έχουμε δυνατότητα βοήθειας τους παίρνουμε όλους. Ευτυχώς μας βοηθάνε οι φίλοι μας και αυξάνεται η δυνατότητά μας.

Μεγάλες επιχειρήσεις βοηθάνε την προσπάθεια;

Πολύ λίγες, πρέπει όμως να αναφέρω το «Ρύζι Agrino», που μας βοήθησε πάρα πολύ στο ξεκίνημα της προσπάθειάς μας, με ρύζι, φασόλια, φακές κ.α. Ο Δήμος βοήθησε; Όχι, δεν μας βοήθησε καθόλου, δεν υπήρξε η παραμικρή επικοινωνία. Έχει όμως και ο Δήμος το Δημοτικό Παντοπωλείο του. Μας βοήθησαν όμως πολλά σχολεία και πολλοί εκπαιδευτικοί. Τα ίδια τα παιδιά, μας φέρνουν τρόφιμα, με την βοήθεια των γονέων τους βέβαια. Με εντυπωσίασε η φράση ενός παιδιού από Λύκειο. Που αφού μας έδωσε τα τρόφιμα, με πλησίασε και μου είπε: Πάτερ σήμερα αμφισβητήθηκε η αμφισβήτησή μου για την Εκκλησία.

Είστε αισιόδοξος ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχίσει να προσφέρει ή θα εξαντληθεί σύντομα;

Από την αρχή πολλοί μας λέγανε ότι είναι μια τρέλα. Στην πορεία συνέβησαν πράγματα έξω από την λογική. Των Βαΐων π. χ. είχαμε τακτοποιήσει όλα τα χρειαζούμενα για την Μ. Εβδομάδα και τα αρνιά για το Πάσχα. Δεν είχαμε ψάρια για των Βαΐων. Εκεί που είχαμε φτάσει στο «αμήν», εμφανίζεται ένας άγνωστος κύριος και μας λέει, είμαι επαγγελματίας ψαράς και θέλω να προσφέρω ψάρια. Κάποια άλλη φορά που δεν είχαμε ψωμί, παρουσιάστηκε ο κ. Αγγέλης και μας είπε «μου έμεινε ψωμί το θέλετε;». Κάτι τέτοια πράγματα μας δίνουν αισιοδοξία για το μέλλον. Γιατί μας βοηθάνε οι άνθρωποι, μας βοηθάει ο Θεός και αυτό δεν είναι έργο των ανθρώπων αλλά της κοινωνίας.

Βλέπω πολλές κυρίες να εργάζονται αυτήν τη στιγμή εδώ εθελοντικά.

150 γυναίκες προσφέρουν ως εθελόντριες (φωτο tsamis)

Έχουν δηλώσει εθελοντική συμμετοχή περίπου 150 γυναίκες , που εργάζονται διαφορετικές ημέρες και ώρες, σύμφωνα με τις δουλειές τους και τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους. Είναι χωρισμένες σε ομάδες που κάνουν διαφορετικές εργασίες. Υπάρχουν κυρίες με αυτοκίνητα που πάνε φαγητό σε κατάκοιτους που δεν μπορούν να έρθουν εδώ. Άλλη ομάδα έρχεται μόνο απόγευμα για την προετοιμασία του φαγητού της επόμενης ημέρας. Υπάρχει ομάδα που διαλέγει και τακτοποιεί τα ρούχα στην Μπουτίκ. Υπάρχουν και κυρίες που όταν έχουμε μνημόσυνο εδώ, προσφέρουν τους καφέδες. Αυτές οι γυναίκες είναι η ψυχή για ότι γίνεται εδώ. Έχουμε μεγάλη συμπαράσταση. Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθειά μας ακόμη, ξαναζωντανεύει σ την κοινωνία μας αυτό που έλειπε. Ο ένας να νοιαστεί για τον άλλο.

 Πως μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί σας;

Μπορεί να έρθει εδώ στην Αγία Ευαγγελίστρια ή να τηλεφωνήσει στο 26410.55730, Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 – 13.30 π.μ. και Σάββατο 09.00 – 11.30. π.μ.

Θέλουμε Πατέρα Κωνσταντίνε να κλείσουμε με μια ευχή σας…

Εύχομαι, όποιοι και αν εκλεγούν την Κυριακή στις εκλογές, να μπορέσουν να μας «κλείσουν» γρήγορα όλους εμάς με τα συσσίτια σε ολόκληρη την Ελλάδα, επαναφέροντας τη χώρα μας εκεί που ήταν πριν την κρίση που περνάμε.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΓΟΝΟΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.