Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

: Το 2ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου στο Ερευνητικό Κέντρο του CERN και στο EPFL

: Το 2ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου στο Ερευνητικό Κέντρο του CERN και στο EPFL

Το 2ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου στο Ερευνητικό Κέντρο του CERN και στο EPFL το Πολυτεχνείο της Λωζάνης.

Στα πλαίσια των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων ,εκπονήθηκε στο 2ο ΓΕ.Λ Αγρινίου πρόγραμμα για το ερευνητικό κέντρο του CERN και το πείραμα του αιώνα που πραγματοποιείται εκεί. Σ’ αυτό συμμετέχουν 15 μαθητές και υπεύθυνη είναι η Μπώκου Μαρία Φυσικός με συμμετέχοντες καθηγητές τον Μαρκαντωνάτο Αριστείδη Φυσικό και την Ριζογιάννη Βασιλική Θεολόγο.
Οι μαθητές – κυρίως θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης – ασχολήθηκαν με το θέμα και κατέθεσαν σπουδαίες εργασίες σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.
Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή από τις 2-6 Μαρτίου στην Ελβετία , στο ερευνητικό κέντρο του CERN καθώς και στο EPFL το Πολυτεχνείο της Λωζάνης.
Η εκδρομή οργανώθηκε με τον καλύτερο τρόπο από τους καθηγητές του προγράμματος και τα αποτελέσματα για τους μαθητές ήταν άριστα, τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και επιστημονικό επίπεδο.
Από την Αθήνα αεροπορικώς μετέβησαν στο Μιλάνο και στη συνέχεια οδικώς στη Γενεύη.
Στο ερευνητικό κέντρο του CERN για μια ολόκληρη μέρα είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν , να ενημερωθούν και να ξεναγηθούν από τον σπουδαίο Έλληνα καθηγητή και ερευνητή για 25 χρόνια στο CERN , τον κύριο Μιχάλη Κορατζίνο.
Η δυνατότητα αυτή που με επίπονη προσπάθεια δόθηκε στους μαθητές ήταν ανεπανάληπτη εμπειρία.
Ο ίδιος ο καθηγητής με πολύ ενδιαφέρον ενημέρωσε τους μαθητές για την ίδρυση, τη λειτουργία ,το έργο του ερευνητικού κέντρου.
Ανέλυσε θέματα σύγχρονης Φυσικής ,δέχτηκε ερωτήματα από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που τα συνόδευαν και πραγματικά κατέθεσε την επιστημονική και ερευνητική γνώση με κατανοητό και ελκυστικό τρόπο.
Στη συνέχεια ξενάγησε την ομάδα στην αίθουσα των μαγνητών , στο control room του LHC .
Ανεπανάληπτη εμπειρία ήταν επίσης και η επίσκεψη στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης.
Εκεί Έλληνες καθηγητές του EPFL, ο κ. Κυρίτσης Δημήτρης ,Μηχανολόγος Μηχανικός ανώτερος επιστήμονας για τη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση σύνθετων προϊόντων, ο κ. Βίκτωρας Πανάρετος , επίκουρος καθηγητής Μαθηματικών, επικεφαλής της έδρας Μαθηματικής Στατιστικής και ο κ. Μάνος Αθανασούλης, υποψήφιος διδάκτωρ και ερευνητής στην έδρα της Πληροφορικής, επεφύλαξαν εγκάρδια και φιλόξενη υποδοχή ,παρουσίασαν το επιστημονικό και ερευνητικό τους έργο και ενημέρωσαν για τη λειτουργία , τη δομή του EPFL.
Ξενάγησαν τους μαθητές στους χώρους του Πολυτεχνείου.
Εντυπωσιακό ,παγκοσμίου ενδιαφέροντος είναι το κυματοειδές κτίριο , χωρίς κολόνες, που στεγάζει βιβλιοθήκες ,χώρους μελέτης , αναψυχής και συνάντησης των φοιτητών.
Οι εμπειρίες αυτές πράγματι διεύρυναν τους πνευματικούς ορίζοντες των μαθητών και έδωσαν ώθηση και κίνητρα για βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους εκπαιδευτικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Από την Λωζάνη η εκδρομή συνεχίστηκε οδικώς – μέσω των χιονισμένων Άλπεων-
στην Πάντοβα και στη Βενετία.
Η εκπαιδευτική αυτή εκδρομή πραγματοποιήθηκε με το καλύτερο δυνατό τρόπο αφήνοντας στους συμμετέχοντες άριστες εντυπώσεις και εμπειρίες ,από κάθε πλευρά.

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Τσούνης Βασίλειος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.