Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Τρεις Ενότητες του δήμου Αγρινίου χάνουν από μια έδρα

DSCN8709Αλλαγές  στο δημοτικό συμβούλιο φέρνει η απογραφή
Η απογραφή του 2011 φέρνει ανατροπές στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, ειδικότερα ως προς την εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων που σχετίζονται με τη μείωση του πληθυσμού που παρουσίασαν κάποιες Δημοτικές Ενότητες και την αύξηση που παρουσίασαν άλλες και συγκεκριμένα στην προκειμένη περίπτωση η Δημοτική Ενότητα του Αγρινίου (Καλλικρατικός δήμος)
Έτσι, με βάση τη νέα απογραφή, από μια έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο χάνουν οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αρακύνθου και Νεάπολης και οι τρεις αυτές έδρες μεταφέρονται στη Δ.Ε. Αγρινίου που στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει μετά τις εκλογές του Μαΐου, θα εκλέξει 28 Δημοτικούς Συμβούλους.
Αναλυτικά ανά Δημοτική Ενότητα εκλέγονται Δημοτικοί Σύμβουλοι: Αγγελόκαστρο 1 έδρα, Αγρίνιο 28 (από 25), Αράκυνθος 2 (από 3), Θεστιέων 3, Μακρυνείας 2 (από 3), Νεάπολης 2 (από 3), Παναιτωλικού 1,Παραβόλα 2,Παρακαμπύλια 1 και Στράτου 3.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως αποκτούν και τα στοιχεία σχετικά με το τι προβλέπει η κειμένη νομοθεσία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές για τον αριθμό των υποψηφίων Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων. Για παράδειγμα, ένας υπερπλήρης συνδυασμός στον δήμο του Αγρινίου, που θα καλύπτει όλους τους υποψηφίους στο κεντρικό ψηφοδέλτιο, τα ψηφοδέλτια των Δημοτικών Ενοτήτων και των Τοπικών Κοινοτήτων, θα πρέπει να έχει 303 υποψηφίους!
Με δεδομένες τις δυσκολίες στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου , ο νομοθέτης πάντως έχει προβλέψει πως μια παράταξη μπορεί να κατέλθει στις εκλογές και με μικρότερο αριθμό υποψηφίων. Άλλωστε, οι δυσκολίες αυτές ειδικά στην παρούσα φάση είναι πολύ μεγαλύτερες και θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρχουν υποψήφιοι δήμαρχοι που δεν θα καταφέρουν να έχουν έναν πλήρη συνδυασμό. Ίσως μάλιστα να χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ ώστε να καλύψουν και αυτόν τον ελάχιστο αριθμό που προβλέπεται. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η γυναικεία ποσόστωση που προκαλεί επιπρόσθετα προβλήματα και αδυναμίες.
Συγκεκριμένα ένας συνδυασμός μπορεί να έχει τον ελάχιστο προβλεπόμενο αριθμό υποψηφίων στο κεντρικό ψηφοδέλτιο, στις Δ.Ε. και στις Κοινότητες με συνολικό αριθμό υποψηφίων να φτάνει τους 126.
Επίσης μια παράταξη μπορεί να έχει 28 υποψηφίους στο κεντρικό ψηφοδέλτιο, υποψηφίους σε πέντε από τις δέκα Δημοτικές Ενότητες και στο ένα τρίτο από τις Δημοτικές Κοινότητες (σε δύο δηλαδή) και στις Τοπικές Κοινότητες (σε περίπου 15 δηλαδή). Ο συνολικός αριθμός υποψηφίων του ελάχιστου αυτού ψηφοδελτίου θα είναι περίπου 65 άτομα.
Να σημειωθεί τέλος πως οι δημότες του “παλιού” Καλλικρατικού δήμου Αγρινίου έχουν την δυνατότητα να βάλουν τρεις σταυρούς προτίμησης στο κεντρικό ψηφοδέλτιο και έναν στη Δημοτική Ενότητα αρεσκείας τους, ενώ οι ψηφοφόροι των Δημοτικών Ενοτήτων των πρώην δήμων δηλαδή που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο, έχουν τη δυνατότητα να βάλουν έναν σταυρό σε υποψήφιο της Δημοτικής τους Ενότητας και έναν στο κεντρικό ψηφοδέλτιο.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΓΟΝΟΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.