Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

Τρικυμία για το νερό του Αιτωλικού

newego_LARGE_t_1101_53605842Τυλιγμένο κουβάρι αποτελεί η υπόθεση του νερού του Αιτωλικού για τον δήμο Μεσολογγίου, τους κατοίκους του Αιτωλικού και την ΔΕΥΑ Μεσολογγίου. Ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του παρελθόντος σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα του νερού, που τώρα διορθώνεται, διόγκωσαν τα προβλήματα και τα χρέη.

Κλονισμούς προκαλεί το νερό του Αιτωλικού μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, του δήμου και της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου. Μια ανοργάνωτη και παράλογη ίσως πολιτική που ακολουθούνταν επί χρόνια στον τρόπο καταβολής του αντιτίμου, έχει βάλει το νερό, στο επίκεντρο. Για χρόνια οι κάτοικοι του Αιτωλικού, σύμφωνα με τον δήμο, πληρώνουν ένα πάγιο περίπου 15 ευρώ ανά ρολόι, αλλά από την στιγμή που πέρασε στην ευθύνη της ΔΕΥΑΜ και το νερό του Αιτωλικού έγιναν προσπάθειες να πληρώνουν οι κάτοικοι ανάλογα με τις μετρήσεις. Προχωρώντας στις μετρήσεις, που είχαν και αναδρομικό χαρακτήρα, αρχής γενομένης από τότε που πέρασε στο δήμο Μεσολογγίου και το Αιτωλικό το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε και ήταν προς πληρωμή, ήταν δυσβάσταχτο για τους κατοίκους.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ποιότητα του νερού έστρεψε τους κατοίκους να αρνούνται να καταβάλουν τα ποσά που τους αναλογούσαν. Για να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή έγιναν οι απαραίτητοι έλεγοι στο νερό, όπου διαπιστώθηκε η ακαταλληλότητά του, γεγονός που ο δήμος έσπευσε με τις απαιτούμενες ενέργειες να διορθώσει το πρόβλημα. Στην παρούσα φάση η ΔΕΥΑ Μεσολογγίου αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, λόγω μη καταβολής των οφελουμένων. Το ποσό οφειλής των κατοίκων, σύμφωνα με τον δήμο Μεσολογγίου, ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ο δήμος σε κοινή συνάντηση που πραγματοποίησε με την διοίκηση της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου και την 10μελή επιτροπή κατοίκων του Αιτωλικού πρότεινε την καταβολή 120 ευρώ για το 2010 και 2011 και 50 ευρώ για κάθε τρίμηνο του 2012, πρόταση που χαρακτηρίστηκε από κάθε πλευρά θετική.

Παράλληλα γίνονται συζητήσεις λόγω της οικονομικής δυσχέρειας του δήμου Μεσολογγίου να αναλάβει και πάλι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος των αντλιοστασίων η ΔΕΥΑ Μεσολογγίου. Η περιοχή να επισημάνουμε πως διαθέτει πολλά αντλιοστάσια τα οποία εξυπηρετούν και αποτρέπουν την πλημμύρα των δύο πόλεων από το νερό.

Κων/νος Χονδρός
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.